Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

...i to Vám byl krásný večer, temná noc, i co my jsem to v té rokli pili... i dej to sem, povídá jeden manipulátor, i tak mně taky dej, i mně, řekla jsem já pozorovatel, protože já si matyku zásadně kreslim,... i nezdržuj a podej, vykřikl další, i zbylo tam něco??? zeptal se hospodský Sirotek smutně, koukaje na imaginární obsah llahve, kterou nám do rokle přinesl..reálně jsme rituálně zpívali iiiii a bylo nám všem dobře. Krásný večer...a Tobě R^ za super blog:-)

1 0
možnosti
Foto

Poznámka v třídní knize, 10. května 2017

Kielbergerová místo vyučování pije a vyje ve staré rokli.

1 0
možnosti
PM

Jé, komplexní čísla. Jako elektrikář je miluji.;-D Akorát to nejsou žádná "íčka" ale "jéčka".;-D "I" je totiž proud, to každý přeci ví.;-)

Mám pocit, že nikde jinde než ve střídavé elektrice se běžný člověk tak hluboko do této problematiky neponoří. Komplexní čísla jsou na elektro odborných školách první středoškolská matematika a probírá se odpředu dozadu a zase nazpět, protože všechny další předměty na ní staví. V málokterém oboru je možné ve školních laboratořích přímo měřit jalové (imaginární ) jednotky.

Stejně se mě ale stalo, že se mě zkušený 50letý šéfmontér ptal, jestli není ten střední vodič přetížen, když se jím vrací sečtený proud těch 3 fází.;-D (což tedy pravda nemá s těmi imaginárními jednotkami přímo do činění)

3 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, komplexní čísla jsou nesmírně důležitá pro popis střídavého elektrického proudu.

Jsou však také důležitá např. v popisu proudění. Mne učil v 60. letech na pražské Matfyzu obor Analýza v komplexním oboru Ilja Černý. Byl to tehdy jeden z nejlepších českých odborníků na tuto analýzu, dobrý docent, přísný pedant, ale vynikající odborník. Pracoval také jako poradce ve Škodovce Plzeň. Pamatuji si, že když probíral jednu větu a rovnici v komplexních číslech, tak řekl, že ji dovedeme vyřešit pouze pro případ n = 1 a 2 a poznamenal, že ve Škodovce při stavbě turbín by potřebovali znát exaktní řešení pro případy n větší než 100. Už si nepamatuji, o kterou rovnici či větu šlo, nespecializoval jsem se na tento podobor matematiky. Tu jeho poznámku si však dodnes pamatuji.

Ve Škodovce to tehdy asi řešili přibližnými metodami anebo dokonce z nouze experimenty.

1 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.