Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korejský deník, 48. vydání, 20. března 2021

Hezký večer, je sobota, vyšel Korejský deník. Jih návštívili americký ministr zahraničí A. Blinken a ministr obrany Lloyd Austin. V tisku se objevují náznaky možného nesouladu a smířlivější postoj vůči Severu. Virus mírně nad 400.

#1 Chřipečka tento týden

Navzdory zvýšeným protiepidemickým opatřením v hustě osídleném Soulu  hlásí korejské úřady již třetí den po sobě denní přírůstky pozitivně testovaných na koronavirus vyšší než čtyři sta. 

Soul a přilehlé oblasti zavedly propracovanější systém prevence. Jeho součástí je mimo jiné také povinné testování pro zahraniční pracovníky s výjimkou diplomatů, turistů a studentů, proti jehož zavedení protestovaly zastupitelské úřady řady zemí včetně České republiky. Opatření bylo v pátek zrušeno a nahrazeno doporučením. 

Jelikož Evropská agentura pro léčivé přípravky vyvrátila souvislost mezi aplikací vakcíny AstraZeneca a vznikem krevních sraženin, hodlají úřady zintenzivnit očkování touto látkou. Tomu bude předcházet další zhodnocení vakcíny v Koreji, jehož výsledky budou známy v pondělí. 

Vakcína byla zatím podána 659 475 lidem, Pfizer jednapadesáti tisícům. Očkování bylo zahájeno 26. února, do konce června jím má projít až dvanáct milionů lidí, včetně cizinců. 

Nežádoucí účinky se projevily v téměř deseti tisících případech, naprostá většina z nich měla mírný charakter. Bezprostředně po očkování zemřelo šestnáct lidí. 

Zdroj: Čungang ilbo, Jonhap

 

#2) Kimova sestra hrozí Jihu kvůli vojenskému cvičení

Kim Jodžong, sestra severokorejského vůdce Kim Čonguna, v de facto první reakci na novou americkou administrativu v úterý ostře kritizovala Spojené státy a Jižní Koreu za společná vojenská cvičení. Pohrozila, že Sever odstoupí od Dohody o příměří a rozpustí orgán Korejské  strany práce, pověřený mezikorejským dialogem. Bidenově administrativě pak doporučila, aby se do podobných projevů nepřátelství nezapojovala, pokud chce mít v následujících čtyřech letech klidné spaní. 

V reakci na to jihokorejský ministr obrany So Uk na úterních interpelacích v Národním shromáždění  uvedl, že je severokorejská kritika vojenského cvičení Soulu se Spojenými státy „politováníhodná“.  Společná cvičení se konají pravidelně a mají podle ministerstva výhradně obranný charakter. 

Před cestou ministra zahraničí USA Anthony Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina do Jižní Koreje vydal Sever také řadu prohlášení, v nichž se zavázal ignorovat jakýkoliv kontakt z Washingtonu s tím, že zahájení dialogu nebude možné, dokud USA nezmění svou nepřátelskou politiku vůči KLDR. Tuto rétoriku však např. pracovník Korejského výzkumného institutu pro národní strategie Mun Soungmuk  nepovažuje za uzavření dveří dialogu, ale za snahu KLDR zahájit jej v situaci, která pro ni bude přiznivější.  

Zdroj: Jonhap, KBS

 

#3) Jednání mezi Soulem a Washingtonem nebyla zcela  jednomyslná

Ministr zahraničí USA Antony Blinken a ministr obrany USA Lloyd Austin jednali se svými jihokorejskými protějšky Čong Uijongem a So Ukem. Na této úrovni se představitelé obou zemí setkali poprvé po čtyřech letech. 

Korejské sdělovací prostředky zaznamenaly nesoulad v některých prohlášeních, zveřejněných po jednáních. Přestože na tiskové konferenci zazněla z úst Blinkena ostrá kritika ČLR, neobjevila se ve společném prohlášení obou zemí. Podle pozorovatelů zřejmě Jižní Korea zohledňuje fakt, že je pevninská Čína její největší obchodní partner. 

Podle ministra Čonga nemá země v úmyslu připojit se k tzv. Čtyřstranným bezpečnostním rozhovorům (QSD), mezi USA, Japonskem, Indií a Austrálií, které působí jako protiváha k narůstajícímu vlivu Číny.  

K úplné shodě zřejmě nedošlo ani v otázce KLDR. Jih dlouhodobě usiluje o řešení situace na poloostrově a prosadil například to, že se letošní společná cvičení spojeneckých armád konala v menším rozsahu. Blinken však naznačil, že USA mohou zvážit možnost vyvinout tlak na úplnou denuklearizaci KLDR, což tamní režim vnímá jako akt nepřátelství, vylučující dialog. 

Čong navrhl, aby nová americká administrativa nadále dodržovala dohodu, uzavřenou v Singapuru mezi bývalým prezidentem Trumpem a Kim Čongunem, podle prohlášení USA jsou však nyní veškeré politické postoje země přezkoumávány. 

Vláda prezidenta Muna mimo jiné usiluje o opětovné získání operační kontroly (OPCON) nad svými vojenskými jednotkami, jimž by nyní v případě konfliktu velely Spojené státy. Ty však ústy Austina neočekávaně prohlásily, že země mají takový krok teprve před sebou, což by mohlo znamenat, že USA revidují termín převzetí velení, který samy stanovily. Podle některých pozorovatelů jsou američtí stratégové přesvědčeni, že je pro ně vzhledem k rostoucímu napětí mezi ČLR a USA držení operační kontroly jihokorejských vojsk výhodou. 

Zdroj: Korea Times

 

#4) Údajné sexuální obtěžování bývalého primátora Soulu opět na pořadu dne

Sedmého dubna se budou konat nové volby, jejichž vítěz usedne do křesla primátora Soulu. V této souvislosti se znovu dostává na přetřes kontroverzní obvinění ze sexuálního obtěžování, které proti zesnulému primátorovi Pak Wonsunovi vznesla jedna ze zaměstnankyň magistrátu. Pak byl krátce nato nalezen mrtev. Oběť obtěžování ve středu poprvé promluvila na tiskové konferenci.  

Vládnoucí Demokratická strana se ve čtvrtek ústy svého předsedy Kim Tenjona znovu omluvila oběti údajného sexuálního obtěžování a slíbila jí plnou podporu, aby se mohla vrátit do normálního života. 

Zdroj: Jonhap, Čungang ilbo

 

#5) Desátá největší ekonomika světa

Podle odhadů se navzdory koronavirové pandemii stala jihokorejská ekonomika v roce 2020 desátou největší na světě. Z údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci (OECD) vyplývá, že loňský nominální hrubý národní produkt čtvrté největší asijské ekonomiky dosáhl 1,62 bilionu amerických dolarů a Korea tak předstihla i Rusko, nebo Argentinu. Nominální HDP Jižní Koreje je dokonce o něco vyšší než HDP Kanady a s ohledem na svou skutečnou ekonomickou výkonnost by se Korea mohla zařadit na 9. místo na světě.

Zdroj: Jonhap

 

#6) Elektronické obchodování v Jižní Koreji

Jihokorejský mobilní operátor SK Telecom, maloobchodní gigant Lotte a další společnosti v úterý předložily  předběžné nabídky na nákup firmy eBay Korea. Tento prodej v objemu 4,42 miliardy dolarů by měl přinést velkou změnu ve vysoce konkurenčním prostředí elektronického obchodování.  K nabídce se připojila rovněž společnost E-Mart, řetězec diskontních obchodů přidružený k maloobchodnímu konglomerátu Shinsegae a soukromá kapitálová firma MBK Partners, která je většinovým akcionářem řetězce diskontních obchodů Homeplus. Horký kandidát na odkup společnosti Ebay,  mobilní operátor Kakao,  se na poslední chvíli rozhodl nabídky nezúčastnit. Roční transakce online nakupování na internetových stránkách eBay Korea v loňském roce dosáhly částky 20 bilionů wonů (cca 18 miliard dolarů), což znamená, že případná akvizice by vítězi mohla pomoci vyrovnat se i hlavnímu provozovateli portálu Naver, či gigantu elektronického obchodování, firmě Coupang. 

 

II.

Naver a maloobchodní gigant Shinsegae v úterý uvedli, že se dohodli na výměně akcií v celkové hodnotě 250 miliard wonů (221 milionů dolarů), také z důvodu upevnění svého postavení na trhu elektronického obchodování. Podle dohody nakoupí Naver akcie ve firmách, které jsou součástí skupiny Shinsegae, v celkové hodnotě 250 miliard wonů a získá v nich téměř desetiprocentní podíl. Společnosti E-Mart a Shinsegae na oplátku nakoupí akcie Naveru v hodnotě 250 miliard wonů, čímž v něm získají podíl ve výši 0,4 %. Prohlubování vztahů obou společností bylo zahájeno dohodou uzavřenou v lednu tohoto roku, která navazuje na dohodu o výměně akcií Naveru a logistického giganta CJ Group z října loňského roku. Všechny tyto kroky směřují k posílení výhody v odvětví elektronického obchodování a zábavy. Navazují na debut korejského giganta elektronického obchodu Coupang na newyorské burze minulý týden. Vstup této firmy na newyorskou burzu byl velmi odvážný, její počáteční nabídka ve výši 4,6 miliardy dolarů se stala největší zahraniční nabídkou na Wall Street od roku 2014, kdy na ni vstoupila čínská Alibaba. Prudký vzestup společnosti Coupang tak přiměl nové i zavedené hráče v odvětví elektronického obchodování k hledání partnerství, fúzí a akvizic.

Zdroj: Jonhap 

 

#7) Severní Korea - únor 2021 

Kim Čongunův režim přijal proti šíření koronaviru radikální opatření a začátkem loňského roku neprodyšně uzavřel hranice. Rok poté zažívá země nedostatek potravin, či výpadky elektrického proudu. Vyplývá to z rozhovoru s pracovníkem jednoho z posledních fungujících velvyslanectví v Pchjongjangu, který v interview pro Radio Free Asia uvedl, že již několik měsíců nemůže sehnat cukr a kuchyňský olej. Ceny místní zeleniny meziročně vzrostly. K odhadům Ústřední zpravodajské agentury USA, které hovoří o tom, že má pouze 26 % Severokorejců přístup k elektrické energii, úředník dodal, že je považuje za střízlivé s tím, že i na velvyslanectví v poslední době došlo k několika výpadkům dodávky elektrického proudu. 

TV Čoson dodává, že i v takové situaci Severní Korea striktně odmítá veškerou nabízenou pomoc. 

Zdroj: TV Čoson, Jonhap

Autor: Eva Zverinova | sobota 20.3.2021 21:02 | karma článku: 7,07 | přečteno: 159x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik