Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému. 

Už aby to byla jen chřipečka: týden 66

Denní přírůstek pozitivně testovaných na covid-19 se v pátek přiblížil osmi stům a rostou obavy ze čtvrté vlny pandemie. Ve snaze posílit svou testovací kapacitu schválila Jižní Korea podmíněně použití samotestů. Zemřeli další tři lidé, celkem 1811. Smrtnost onemocnění je 1,54 procenta. 

Úřady rozhodly, že prodlouží platnost stávajících protiepidemických opatření do 2. května. V Soulu a jeho okolí jsou na stupni dva, ve zbytku země platí stupeň 1,5. Je omezen provoz nočních klubů a barů a zakázáno shromažďování více než pěti osob. 

Zhruba dva měsíce po spuštění očkovacího programu bylo očkováno 2 035 459, tj. 3,91 % dvaapadesáti milionové populace. Denně obdrží vakcínu až sto třicet tisíc osob. V zemi je 204 očkovacích center, do konce měsíce jich má šedesát přibýt. Ke konci června má být naočkováno 12 milionů lidí. Dostatek vakcín chce země zajistit výměnou s USA, uvažuje též o nákupu Sputniku. 

Zdroj: Jonhap 
 

Kolektivní imunita do listopadu? Sedm z deseti lidí tomu nevěří

Národní program očkování proti covidu počítá s dosažením kolektivní imunity do listopadu tohoto roku. Podle průzkumů veřejného mínění provedených nezávisle čtyřmi agenturami tomu však sedm osob z deseti nevěří. Průzkum zahrnující 1009 respondentů proběhl od 19. do 21. dubna a odhalil, že 69 % respondentů považuje dosažení kolektivní imunity v listopadu za nemožné, pouze 24 % respondentů tuto možnost připustilo. Postup vlády ve zvládání epidemie byl hodnocen kladně u 54 % respondentů, což však představuje nejnižší číslo od prvního průzkumu provedeného v loňském červenci. Postup boje proti epidemii na komunální úrovni byl kladně hodnocen rovněž u 54 % respondentů, naopak 39 % s ním nesouhlasí. Regionální správa poměrně často v protiepidemických opatřeních postupovala nezávisle, například starosta města Soul býval kritizován, že jeho kroky vedou ke zmatkům. V průzkumu se však ukázalo, že je většinou občanů podporován. Pokud jde o obecnější data, více než 65 % respondentů se domnívá, že dvě hlavní vládní strany svou roli nezvládají. Pouze 30 % respondentů vyjádřilo svou podporu vládnoucí Demokratické straně a 27 % straně Síla lidu.

Zdroj: Hangjore 

 

Ženy útěchy: jeden soud, dva soudci, dva rozsudky

Problematika tzv. “žen útěchy”, které v průběhu druhé světové války odvlekli Japonci do frontových nevěstinců, je v poslední době znovu horkým tématem. V lednu letošního roku nařídil jihokorejský soudce Japonsku odškodnit dvanáct obětí sexuálního zotročení. Jeho kolega však ve středu zamítl žalobu, kterou se dalších dvacet wianbu dožaduje odškodnění. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že bývalou koloniální mocnost nelze soudit podle korejského práva. Odvolal se na tzv. svrchovanou imunitu, kteránárodním soudcům ukládá povinnost zdržet se rozhodování o jakékoli záležitosti týkající se cizích států.  

Žaloba však tvrdí, že se jednalo o porušení lidských práv a mezinárodního práva té doby a tehdejší jednání nelze považovat za chování státu. Mezi Koreou a Japonskem navíc neexistuje smlouva o svrchované imunitě. 

Zdroj: Čungang ilbo, KBS, ČT24

 

Cizinci, podnikající v Koreji: pat 

Imigrační úřad chybí sloveso postup při udělování a prodlužování víz typu F-2-7, která cizince opravňují k dlouhodobému pobytu a podnikání v zemi. Od roku 2016  tento typ víza umožňoval zahraničním osobám podnikat v Koreji bez velké jednorázové investice, pouze na základě registrace u místního finančního úřadu. Kritériem pro jeho získání byl počet bodů. Nejvíce jich žadatel mohl obdržet  za dosaženou úroveň vzdělání, znalost korejštiny, dobrovolnickou práci, či míru sociální integrace. Změnu postupu ohlásil imigrační úřad v červenci loňského roku pouze v korejštině. Začala platit prvního prosince. Nyní při udělování tohoto typu víza rozhoduje věk a roční příjem žadatele. Při podání žádosti k prodloužení pobytu nelze započíst příjmy z podnikání, k němuž vízum opravňovalo, protože podle nových směrnic nebylo takové podnikání možné. Žádosti o prodloužení F-2-7 jsou tudíž nyní zamítány pro nedostatečné příjmy, mnohé podniky musejí být uzavřeny a objevují se případy, kdy jsou cizinci poučeni, že své firmy nikdy neměli právo registrovat, za nově nedovolené podnikání hrozí mnohým dokonce pokuta.

Zdroj: The Korea Times, Korea Herald

 

Manželka belgického velvyslance dala facku prodavačce 

Belgický velvyslanec v Korejské republice Peter Lescui se 22. dubna veřejně omluvil za chování své manželky, která 9. dubna fyzicky napadla prodavačku v obchodě s oblečením. Nad jejím činem vyjádřil hlubokou lítost. 

Policie záležitost nemohla vyšetřit, protože v den, kdy měl proběhnout výslech, byla paní Lescui hospitalizována. Podle velvyslanectví se na policii dostaví hned poté, co bude z nemocniční péče propuštěna. Zastupitelství vyjádřilo naději, že se po policejním šetření celá záležitost vyjasní a urovná. Velvyslanec se do ukončení vyšetřování nebude k případu dále vyjadřovat. 

Zdroj: Hangjore

 

Mlčeti zlato... obzvlášť o šikaně? 

Agentura DSP Media oznámila, že zahájila právní kroky proti I Hjondžu, bývalé člence dívčí skupiny April, poté, co zpěvačka zveřejnila na sociálních sítích, že byla šikanována ostatnímičlenkami skupiny. Agentura v sobotu zveřejnila prohlášení, ve kterém popřela tvrzení zpěvačky o slovním a fyzickém napadání ze strany ostatních členek a o tom, že by nad touto skutečností agentura zavírala oči. Uvedla, že její příspěvek má k pravdě velmi daleko a že členové agentury si kvůli jejím obviněním, která vznesla až pět let po svém odchodu, prošli doslova utrpením. Dodala, že pravda vyjde najevo v průběhu soudního procesu, k jehož zahájení již byly podniknuty první kroky. Zpěvačka ve svých tvrzeních uvádí, že byla po dobu tří let napadána slovně i fyzicky a řešení situace nalezla až v opuštění skupiny v roce 2016. Nyní dodala, že se o šikaně bála promluvit, protože agentura již v březnu zažalovala jejího bratra, který obvinil ostatní členky skupiny, a její rodina se stala terčem urážek ze strany rodin ostatních členek skupiny. V návaznosti na vznesená obvinění se skupina April setkala s obrovskou kritikou, některým členkám byly zastaveny již probíhající či připravované projekty.

Zdroj: The Korea Times 

 

Příští rok by z hotelů měly zmizet miniatury toaletních potřeb

Nařízení ministerstva životního prostředí zakazuje od příštího roku, aby ubytovací zařízení  s více než 50 pokoji nabízela hostům jednorázové produkty, které dosud doslova utvářely prostředí hotelového pokoje. Zdá se, že většina jihokorejských hotelů souhlasí s nutností omezit spotřebu plastových šamponů, kondicionérů a sprchových gelů na jedno použití, protože příliš zatěžují přírodu, a hledají pro ně alternativy. Hotely zvažují, jak velké mají být nádoby, do nichž budou plnit většinou luxusní prostředky osobní hygieny, které si mnozí klienti odnášejí s sebou pro další použití (*pozn. redakce: miniatury toaletních potřeb z hotelů či motelů jsou nezbytnou součástí korejských cestovních zavazadel), či jakou kosmetiku vybrat, má-li vyhovět standardům ubytovacích zařízení, respektive povaze jejich cílové klientely. 

Zdroj: The Korea Times

 

Na Jihu vyšly Kim Irsenovy paměti

Prvního dubna letošního roku vydalo nakladatelství Mindžok sarangbang (Láska lidu) osmisvazkové paměti severokorejského vůdce Kim Ilsonga (Kim Irsen) Ve víru století. Poslední takový pokus byl učiněn počátkem devadesátých let minulého století a byl vyhodnocen jako porušení Zákona o národní bezpečnosti. 

V pamětech popisuje děd současného vůdce Severní Koreje Kim Čonguna svůj protijaponský boj. Řada tvrzení, která paměti obsahují, jsou všeobecně považována za výmysly a vyvolávají polemiku. 

Na jihokorejský trh byly knihy uvedeny tuto středu bez souhlasu úřadů, které až nyní začnou prověřovat, jak se mohlo stát, že byly vydány, a zda nedošlo k porušení zákona. V případě potřeby jsou připraveny podniknout příslušné kroky. 

Zdroj: Hangjore, Jonhap

 

Speciál: Zblízka

O svém životě v Severní Koreji vypráví hudební skladatelka Lindsey Miller. 

Co vás přivedlo na Sever a jaké byly vaše první dojmy?

V Severní Koreji jsem žila od roku 2017 do roku 2019 jako partnerka diplomata.  

Prvních pár měsíců jsem byla v ohromném šoku z toho, kde jsem se to ocitla, a snažila se s realitou vyrovnat. Nešlo mi do hlavy, jak se lidé oblékají, jaké používají telefony, jakou zeleninu rádi vaří nebo co zpívají za písně. Než jsem do Severní Koreje přijela, měla jsem spoustu představ o tom, jaká bude, a jací jsou Severokorejci. Netrvalo dlouho a já si uvědomila, že jsem se ve svých názorech zmýlila a vše si příliš zjednodušila. Musela jsem se vrátit k rýsovacímu prknu a začít kreslit nanovo. 

Co pro vás znamenal čas, který jste tam strávila? Jaké byly vaše hlavní pocity?

Život v Severní Koreji pro mě znamenal zásadní změnu ve všem. Uštědřil mi spoustu lekcí o mně samé a o tom, jak naivní jsem byla, když jsem si troufla jen pomyslet na to, že bych se mohla tomu místu přiblížit. Když jsem odtamtud odjížděla, měla jsem stejně jako mnoho dalších lidí pocit, že vím méně, než když jsem přijela. Naučila jsem se však mnoho o hodnotě soucitu a spojení mezi lidmi. Na tak izolovaném místě jsem ocenila vzácná přátelství, která se mi podařilo s několika Severokorejci navázat, přestože jsem na začátku ani nedoufala, že by to bylo možné. A nebylo to snadné.

V sociálních interakcích totiž nikdy neexistovala jasná hranice mezi tím, co je opravdové a co předstírané. Nikdy jste nevěděli, zda si s vámi chce osoba, s níž hovoříte, skutečně povídat, nebo je pověřena nějakým zvláštním úkolem. Jak jste měli vědět, že dotyčnému můžete věřit? Některým tématům bylo třeba se vyhnout, protože mohla představovat riziko pro toho, s kým jste mluvili, nebo přímo pro vás. Takže to bylo tak, že se dva lidé, uvěznění v kleci nepřetržitého dozoru, opatrně snažili nezávazně konverzovat a uspokojit tak svou přirozenou, opravdovou zvědavost.

Ta nemožnost důvěřovat tamnímu prostředí a lidem na mě velmi dopadala. Byla to velká výzva. A stále je. 

Jako skladatelka pravděpodobně nejraději popisujete hudbou. Pokud ano, jaké melodie vás napadaly? Smutné? Děsivé? Plné soucitu? Uklidňující?

Často jsem přemýšlela o tom, jak bych své zážitky vyjádřila hudbou. Asi by to byl složitý, neustále se pohybující proud vzájemně propojených disonantních melodií, které by se ve vzácných okamžicích sladily. Pravděpodobně bych použila spíše lidské hlasy než hudební nástroje. Hlasy jsou tak silné. 

 

Autor: Eva Zverinova | pondělí 26.4.2021 11:14 | karma článku: 8,39 | přečteno: 249x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 17. dubna 2021

Jižní Korea má nového premiéra. Mimo jiné bude pověřen řešením otázky vypouštění vody z Fukušimy a problémy, které způsobí pozastavení dvou vakcín proti koronaviru. Bude se vyrábět Sputnik. Sever: o volbách na Jihu a Japonsku.

17.4.2021 v 11:53 | Karma: 6,16 | Přečteno: 183x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik