Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korejský deník, 47. vydání, 13. března 2021

Hezké sobotní ráno. Jihokorejci tento týden masivně očkují proti koronaviru. Popíjejí k tomu ve zvýšené míře víno z dovozu. Šéf Woowa brothers velkoryse odmění své zaměstnance. Sever hlásí veřejnou sebekritiku vládních úředníků. 

#1) Chřipečka 

Ve čtvrtek registrovala Jižní Korea 465 pozitivně testovaných na koronavirus. Oproti pondělku je to o 65 případů více, rostou tedy obavy z opětovného možného šíření viru. Od počátku pandemie země zaznamenala celkem 94 198 případů nákazy. Zemřelo 1652 lidí. 

Protiepidemická opatření v Soulu a jeho okolí jsou v současné době na stupni 2, pro zbytek země platí do neděle úroveň 1,5. Úřady připravují nový čtyřstupňový systém sociálního distancování, který má platit od konce března. 

Vakcínami AstraZeneca a Pfizer je denně naočkováno kolem padesáti tisíc lidí, první dávku vakcíny dostalo již přes půl milionu osob. Běžné a mírné nežádoucí účinky byly zaznamenány v 6859 případech, bezprostředně po aplikaci vakcíny zemřelo patnáct osob, u osmi úmrtí byla souvislost s očkováním vyloučena, zbývající případy se prověřují.  Použití AstraZenecy bylo schváleno i pro lidi nad šedesát pět let. Kolektivní imunity chce Korea dosáhnout do listopadu. 

Zdroj: Jonhap 

 

#2) Kauza LH -  spekulace s pozemky 

Rozsáhlé vládní  šetření odhalilo dalších sedm veřejných činitelů, podezřelých ze spekulativního nákupu pozemků. Premiér Čchong Segjun ve čtvrtek oznámil, že vyšetřovatelé v souvislosti s tzv. kauzou LH prověřili nákupy pozemků v oblasti Kvangmjongu a Sihjongu, které nedávná změna územního plánu vyčlenila pro výstavbu nových sídlišť. Úředníci státní agentury LH (Land and Housing) a ministerstva půdy, infrastruktury a dopravy, mající v gesci správu půdního fondu, jsou vázáni mlčenlivostí. Úřady prověřily čtrnáct tisíc zaměstnanců obou institucí a zjistily, že ve zmíněných oblastech bylo uskutečněno celkem dvacet podezřelých nákupů půdy.  Premiér prohlásil, že jeho kabinet vyhlašuje válku trestné činnosti v oblasti nemovitostí a případné nekalé praktiky bude přísně trestat. V této věci rovněž plánuje co nejrychleji prověřit vysoké úředníky provincie Kjonggi v Inčchonu spolu s pracovníky tamních místních samospráv a veřejných korporací. 

Zdroj: KBS

 

#3) USA neuvolní finanční prostředky Íránu uložené v Koreji

V uplynulých týdnech se Jižní Korea pokouší dostat  z patové situace, ve které se ocitla v souvislosti s íránským zadržením tankeru firmy Hankuk Chemi. Teherán požaduje, aby Soul uvolnil přibližně sedm miliard dolarů, které jsou od roku 2019 vázány v korejských bankách kvůli sankcím, jež na Írán uvalily Spojené státy. Jižní Korea se s USA pokouší vyjednat podmínky, za nichž by zadržované prostředky mohly být uvolněny. Navrhuje například, aby prostředky byly použity k úhradě závazků Teheránu vůči OSN. Bidenova administrativa však tento týden oznámila, že peníze z účtů uvolní pouze za předpokladu, že Írán začne opět a beze zbytku dodržovat jadernou dohodu z roku 2015. Teherán požaduje opačný postup, nejprve uvolnění sankcí a jednání s USA až poté. Situace tedy prozatím zůstává beze změn. 

Írán propustil osm z dvaceti zadržených korejských námořníků, zbývající jsou nadále v zemi, tanker a jeho kapitána chce nechat ve svém držení až do ukončení vyšetřování. Korea usiluje o okamžité propuštění tankeru a námořníků. 

Zdroj: Korea Herald

 

#4) Bude bývalý prokurátor  kandidovat na prezidenta?

Popularita bývalého generálního prokurátora Jun Sogjola, který na svou funkci rezignoval před několika dny, prudce vzrostla. Minulý pátek provedla agentura KSOI (Korea Socity Opinion Institute) průzkum, podle nějž by v nadcházejících prezidentských volbách získal 32,4 procenta. Junova rezignace byla protestní, nesouhlasí s vytvořením nové vyšetřovací agentury, která by oslabila moc a autoritu státní prokuratury. Přestože zatím neoznámil, zda se rozhodl vstoupit do politiky, očekává se, že tak učiní.

Zdroj: Korea Times 

 

#5) Uvězněný místopředseda Samsungu obviněn ze zneužívání omamných látek

I Čejong, toho času uvězněný místopředseda společnosti Samsung, byl obviněn z nelegálního užívání omamných látek, konkrétně hypnotika s názvem propofol. Úřad policie  provincie jižní Kjonggi potvrdil, že se v současnosti zabývá obviněním místopředsedy Samsungu  z dlouhodobého nelegálního užívání anestetika propofol na jedné klinice plastické chirurgie v Soulu, odmítl však o probíhajícím případu poskytnout jakékoliv další podrobnosti. Policie údajně minulý měsíc navštívila místopředsedu ve věznici, aby mu odebrala vzorek vlasů k provedení testu na přítomnost drog. I si v současné době odpykává dvouapůlletý trest za korupci v případu souvisejícím s obžalobou bývalé prezidentky Pak Kunhje. Společnost Samsung však uvedla, že I užíval tuto látku výhradně pro lékařské účely a že policie obvinění proti němu zatím nepotvrdila. Začátkem loňského roku bylo nicméně již obdobné obvinění vůči němu vzneseno Komisí pro boj proti korupci a za občanská práva a tento případ byl již postoupen Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Rovněž v tomto případu I svá obvinění popřel a požádal o přezkoumání případu nezávislým výborem expertů.

Zdroj: Jonhap

 

#6) Mimořádná odměna pro zaměstnance

Kim Pongdžin, zakladatel společnosti Woowa Brothers, která vytvořila a provozuje největší korejskou aplikaci na rozvoz jídla Pedal mindžok ve čtvrtek uvedl, že prodá část svých firemních podílů. Plánovaný výtěžek transakce odhaduje na sto miliard wonů (88 milionů dolarů), ty hodlá rozdělit mezi své zaměstnance. Za svou práci budou odměněni i řidiči, kteří podle Kima “významně přispěli k tomu, že se naše společnost stala tím, čím je dnes”. 

Odměny budou zaměstnancům vyplaceny nad rámec již avizovaného záměru Kim Pongdžina a jeho ženy Sol Pomi věnovat  prostřednictvím celosvětové kampaně Giving pledge polovinu veškerého svého majetku, odhadovaného na 905 milionů dolarů,  na dobročinné účely.  

Zdroj: Korea Times

 

 

#7) Rekordní dovoz vína 

Korejský dovoz vína dosáhl v loňském roce rekordního maxima. Tento nárůst je připisován zejména propuknutí pandemie koronaviru a s ním spojeným společenským distancováním, které znamenalo pokles firemních večírků a přimělo více lidí ke konzumaci vína doma. Korea v loňském roce dovezla více než padesát sedm milionů litrů  vína, což ve srovnání s předcházejícím rokem představuje nárůst o více než 24 procent. Celková hodnota dovezených vín také vzrostla na celkových 330 milionů dolarů, což představuje nárůst o zhruba 27 procent ve srovnání s rokem 2019.  Největším vývozcem vína do Koreje se stalo Chile s téměř patnácti miliony litrů vína, které představují  27,2 procenta z celkového dovozu, následované Španělskem s deseti miliony litrů, Itálií se sedmi a půl miliony litrů, Francií se sedmi miliony a Spojenými státy s pěti a půl miliony litry vína. Podle ceny vína však první místo zaujala Francie s celkovými  93,48 miliony dolarů, což představuje 28,3 procent z celkové sumy, jelikož francouzská vína jsou mnohem dražší než vína z ostatních zemí. Následovalo Chile s 58,55 miliony dolarů, USA s 56,03 miliony dolarů a Itálie s 48,73 miliony dolarů.

Zdroj: The Korea Times

 

#8) Vedoucí představitelé Severní Koreje přiznávají chybu

Deník Korejské strany práce  strany Nodong sinmun v úterý otiskl prohlášení vládních úředníků a představitelů hospodářského sektoru, v němž přijímají odpovědnost za nedostatečný pokrok v ekonomickém rozvoji země.Předseda vlády Čo Jongdok kritizoval nedostatečnou spolupráci mezi jednotlivými odvětvími průmyslu a hospodářství.Tajemník Uhelné těžební oblasti mládeže v Sunčchonu připustil, že se při stanovení těžební kapacity společnosti a jejích cílů dopustil “hloupé” chyby. 

Sebekritika úředníků je zřejmě reakcí na vystoupení  Kim Čonguna na lednovém sjezdu strany, kde připustil neúspěch předchozího pětiletého plánu, obvinil státní aparát z “pasivních a sebeobranných tendencí” a představil nový směr, jímž se má severokorejské hospodářství ubírat v následujících letech. Jeho hlavním cílem je soběstačnost. 

Zdroj: Jonhap 

 

#9) Kim Ilsongova univerzita chce být světová

Nejvýznamnější severokorejská univerzita v průběhu minulého roku zaregistrovala přes sto třicet akademických prací v mezinárodních časopisech. Pchjongjang v posledních letech zdůrazňuje význam vědy a techniky a nazývá je „strategickým aktivem“ potřebným k vybudování soběstačného hospodářství navzdory ohromným mezinárodním sankcím. Od svého nástupu k moci v roce 2011 zdůrazňuje  Kim Čongun potřebu rozvoje vědy a vyzývá, aby se Kim Ilsongova univerzita stala proslulou po celém světě.

Zdroj: Jonhap

 

Autor: Eva Zverinova | sobota 13.3.2021 9:41 | karma článku: 6,04 | přečteno: 170x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik