Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korejský deník, 46. vydání, 6. března 2021

Hezké sobotní dopoledne, přinášíme pravidelný výběr událostí posledního týdne. Korea masivně očkuje proti koronaviru, děti začaly chodit do školy, lidem se mírně ulevilo, a tak média mohla svou pozornost upřít jiným směrem...   

#1) Začal nový školní rok - děti jdou do školy

V Koreji začíná nový školní rok  a ministerstvo školství rozšířilo prezenční výuku. Předškoláci a žáci prvních a druhých ročníků základní školy budou moci chodit do školy každý den spolu se středoškoláky v posledních ročnících, a to za předpokladu, že  stupeň společenského distancování zůstane i nadále na úrovni 2 či nižší. Prezenční výuka ostatních ročníků bude omezena na jednu či dvě třetiny celkové kapacity v závislosti na úrovni společenského distancování v dané lokalitě a na vnitřních nařízeních každé školy. Současný stupeň společenského distancování v Soulu a přilehlých oblastech je na úrovni 2 a byl prodloužen o další dva týdny, do 14. března, jelikož denní přírůstky nakažených se v posledních týdnech pohybovaly okolo tří až čtyř set. V ostatních částech země platí v současnosti úroveň 1,5. S počátkem nového školního roku a s tím souvisejícím zvýšením kontaktů panují obavy, že zejména v kampusech a na kolejích vysokých škol dojde ke zvýšení rizika nákazy, tato zařízení proto budou pod přísným dohledem hygieny. V kampusech vysokých škol bude platit povinnost nošení roušek a zákaz shromažďování více než pěti osob.

Zdroj: Joongang Daily

 

#2) Korea hlásí pět úmrtí po podání vakcíny AstraZeneca

Ve středu v Koreji zemřeli po podání vakcíny AstraZeneca dva lidé, ve čtvrtek tři. Všichni zesnulí se dlouhodobě léčili se závažnými onemocněními. Úřady se domnívají, že je souvislost mezi těmito úmrtími a očkováním nepravděpodobná, nařídily však důkladně prověřit jejich možnou spojitost s nežádoucími účinky vakcíny.  

Zdroj: Jonhap

 

#3) Dilkusha - šťastné srdce v centru Soulu

Prvního března si Korea připomíná 102. výročí hnutí za nezávislost z března 1919. Při této příležitosti se v Soulu pro veřejnost otevřel Dilkusha, dům, který kdysi patřil americkému novináři Albertu Taylorovi, zvláštnímu zpravodaji American Press, jenž v roce 1919 informoval o tehdejším nenásilném odporu Korejců proti Japonsku. Cihlová vila, pojmenovaná po staré  rezidenční  oblasti hlavního města Uttar Pradéše určené pro vládní úředníky, byla dlouho neobydlená a chátrala. Město ji zrekonstruovalo a nyní bude připomínat vyhlášení Deklarace nezávislosti1. března 1919, které bylo spontánním začátkem nenásilného hnutí zanezávislost Korejea které trvalo do května toho roku. Více než patnácti stovek demonstrací po celé zemi se zúčastnilo na milion lidí.Japonci hnutí krvavě potlačili. Svátek se slaví na severu i na jihu poloostrova. Dilkusha v překladu znamená “mé srdce je zde šťastné”. 

Zdroj: Jonhap

 

#4) Protestní rezignace

Ve čtvrtek rezignoval na svůj post generální prokurátor Jun Sogjol. Prezident Mun Čein jeho rezignaci do hodiny přijal. Oč jde? Demokraté usilují o reformu soudnictví a prosadili zákon, který zřizuje samostatnou vyšetřovací agenturu zaměřenou na šest typů trestných činů, jako jsou korupce, či volební podvody. Tím se odňala prokuratuře vyšetřovací práva v těchto kauzách a naopak se posílila role policie. Podle Juna je nutné, aby státní zástupci mohli jak vyšetřovat, tak stíhat, jinak je velmi obtížné uzavřít jakýkoliv případ a přijetí zákona znamená ztrátu nezávislosti soudnictví. Je o tom přesvědčen i tajemník prezidenta pro spravedlnost Sin Hjonsu, jehož protestní rezignaci, kterou Munovi nabídl již několik dnů po svém jmenování, přijal prezident až po měsíci společně s Junovou. 

Zdroj: Jonhap 

 

#5) Spekulace s pozemky 

Čtrnáct zaměstnanců Vládní agentury pro půdu a výstavbu (LH, Land and Housing) koupilo v minulých třech letech asi 23 ha půdy v oblasti Kwangmjongu a Sinčongu jižně od Soulu, kde má podle nového územního plánu, zveřejněného před měsícem, vyrůst až sedmdesát tisíc nových bytů. Územní záměry vlády jsou tajné, zaměstnanci agentury působili přímo v odboru, který měl záležitost ve své gesci, existuje tedy důvodné podezření, že příslušné informace zneužili ve svůj prospěch. Všichni navíc čerpali hypotéky u stejné banky. Byli okamžitě propuštěni. Prezident Mun nařídil přísné vyšetření majetkových poměrů všech pracovníků LH a jejich příbuzných. Obdobné šetření proběhne i na agentuře nadřízeném ministerstvu půdy, infrastruktury a dopravy, jehož šéf Pjon Čchanghom byl před nástupem do funkce ředitelem LH. Na tiskové konferenci připustil, že se obvinění s velkou pravděpodobností zakládají na pravdě. Celková rozloha území, nově vyčleněného pro výstavbu, činí třináct set hektarů. 

Zdroj: Jonhap 

 

#6) Korejské písně zmizely ze Spotify

V úterý zablokoval Spotify účet KakaoM se stovkami korejských popových písní. Fanoušci K-popu tak zde bez varování přišli o možnost poslouchat své oblíbené hity. Rozhodnutí odůvodnila švédská platforma tím, že KakaoM vypršela licence. KakaoM ovšem tvrdí opak. Spotify prý ignorovalo žádosti o prodloužení smlouvy a rozhodlo svévolně. 

Zdroj: soompi, The Korea Times

 

#7) Píseň roku vyhráli BTS

K-popová formace BTS si v neděli z předávání 18. ročníku Korejských hudebních ocenění odnesla dvě ceny. Skupina získala cenu za nejlepší píseň roku a nejlepší popovou píseň, a to se svým megahitem Dynamite, díky kterému se BTS stali prvním korejským interpretem na prvním místě žebříčku Billboard Hot 100. Člen poroty Pak Hjondžun uvedl, že tato píseň dokázala lidem zasaženým v loňském roce pandemií dodat potřebné povzbuzení do života a rovněž odstartovala novou kapitolu korejské pop music oceňované nyní i globálním publikem. Cenu nejlepšího interpreta získala alternativní kapela Leenalchi, která se proslavila poté, co se objevila v korejské sérii video propagace turistiky Feel the Rhythm of KOREA. Skupina rovněž získala cenu za nejlepší crossover album s názvem Sugungga a cenu za nejlepší rockovou píseň s názvem Tiger is Coming. Písničkářka Čong Milla získala cenu za nejlepší album roku se svým třetím studiovým albem ČchongPcha Sonata, dále ocenění za nejlepší folkové album a folkovou píseň.

Zdroj: The Korea Times

 

#8) Comeback oceňované spisovatelky 

Autorka známého bestselleru Modlitba za matku (česky Knižní klub, 2013, přel. Edda Němcová) Sin Kjongsuk byla v roce 2015 obviněna z plagiátorství. V jedné ze svých povídek údajně kopírovala pasáže z Mišimovy novely Láska k vlasti (Světová literatura, 1996, přel. Klára Macúchová). Sin tehdy obvinění popřela, nakladatelství Čchangbi, které její knihy vydávalo, však stáhlo inkriminovanou knihu Legenda z prodeje. Spisovatelka poté na několik let zmizela z veřejného života.Nyní totéž nakladatelství vydává její nové dílo, jehož název lze prozatím přeložit jakoŠla jsem k tátovi. Na tiskové konferenci k uvedení knihy na trh se mohli novináři poprvé po mnoha letech autorky zeptat, co si o obvinění myslí ona. Sin se čtenářské veřejnosti omluvila, dělala prý chyby a uznat je bylo těžké, bránila jí v tom podle jejích slov spisovatelská pýcha. To však podle některých médií neznamená, že se k plagiátorství přiznává. 

Zdroj: Jonhap

 

#9) Velvyslanectví ČR v Severní Koreji 

Minulý týden jsme na ministerstvo zahraničí poslali e-mail, v němž jsme se dotazovali, zda je velvyslanectví v Pchjongjangu otevřené, či nikoli. Zůstali jsme bez odpovědi, a tak redakce napsala přímo ministrovi Petříčkovi. Teprve poté se nám odbor komunikace ozval s tím, že naše elektronické psaní neobdržel a že 

“Česká republika své velvyslanectví v Pchjongjangu skutečně dočasně uzavřela, stejně jako většina zemí EU, které jsou v KLDR diplomaticky přítomné. Důvodem jsou zejména logistické problémy související s úplným uzavřením země, které např. znamená nedostatek základních životních potřeb. Jakmile to situace dovolí, jsme připraveni činnost velvyslanectví plně obnovit.”

Na otázku, jak se naši diplomaté ze Severní Koreje dostanou domů nám bylo sděleno, že:“Přítomnost našich diplomatů dále komentovat nebudeme.” 

Psali jsme tedy přímo velvyslanectví a doufáme, že nám přijde automatická odpověď: “Tady nikdo není”. 

 

Autor: Eva Zverinova | sobota 6.3.2021 9:36 | karma článku: 5,68 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik