Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korejský deník, 45. vydání, 27. února 2021

Hezké sobotní dopoledne, přinášíme pravidelný výběr zpráv z Korejského poloostrova. Jih v pátek začal očkovat proti koronaviru. Jak se teď žije na Severu vypráví velvyslanec Ruska. Česká ambasáda v Pchjongjangu je stále otevřena.

#1) Premiér o očkování

Předseda vlády Čong Segjun na čtvrtečním  jednání vlády  uvedl, že první dodávka nové vakcíny proti koronaviru znamená začátek dlouho očekávaného návratu země k běžnému životu před pandemií. Země bude od pátku zdarma očkovat vakcínou AstraZeneca, vyrobenou licenčně v Koreji. Aplikuje se snadněji, než látka firmy Pfizer, protože ji lze uskladnit při teplotě 2 - 8 stupňů.  Je určena primárně pro nemocnice, zdravotnická zařízení či domovy s pečovatelskou službou. 

Pozn. redakce: Premiérovi bylo v televizi výborně rozumět, mluvil vlídně, klidně, souvisle, věcně, v případě potřeby přísně. Kéž by naši politici prošli podobným školením jako on. 

Zdroj: Jonhap 

 

#2) Distribuce vakcín v Koreji 

25. února dorazil do distribučního skladu první milion a půl dávek vakcíny proti koronaviru, vyrobené v licenci firmy AstraZeneca. Po dočasném uskladnění v distribučním skladu chladírenského řetězce v Ičchonu, 80 kilometrů jihovýchodně od Soulu, bude během příštích pěti dnů celkové množství první várky vakcíny rozvezeno po celé zemi. Korejci přepravu léku několik týdnů nacvičovali, nezapomněli ani na možnost napadení očkovacích  stanic teroristy. Kontejnerové vozy, dodávky, či lodě bude při distribuci doprávazet policie a armáda, na některá hůře dostupná místa dopraví vakcínu letadla a vojenské letouny.  Korejský očkovací program je přesně naplánován až do září, kdy by mělo být naočkováno až sedmdesát procent celkové populace. Ta by následně měla získat kolektivní imunitu. 

Zdroj: Jonhap

 

#3) Možný teroristický útok na letiště v Inčchonu?

V úterý obdržela policie informaci, že na YouTube bylo publikováno video, vyhrožující teroristickým útokem na letiště v Inčchonu. Má k němu dojít v Den hnutí za nezávislost, 1. března v 11 hodin. Po majiteli YouTube účtu se intenzivně pátrá a ke spolupráci na vyšetřování byla přizvána mimo jiné i společnost Google. Posílena bude bezpečnost letiště. 

Zdroj: Jonhap

 

#4) V Pusanu bude nové letiště

Národní shromáždění v pátek schválilo návrh zákona, který umožní výstavbu nového letiště na ostrově Kadok v přístavním městě Pusanu. Končí  tak deset let trvající debaty o tom, jak vyřešit rostoucí nároky na infrastrukturu v průmyslově vyspělém regionu, kde se vedle Pusanu nachází také Ulsan, známý svou rozsáhlou průmyslovou zónou, kam soustředila podstatnou část své výroby například automobilka Hyundai. 

Zdroj: Jonhap

 

#5) Civilní služba v Koreji 

Všichni jihokorejští muži musí absolvovat povinnou vojenskou službu v délce dvou let. V roce 2019 Národní shromáždění schválilo zákon, umožňující těm, kdo se odmítají chopit zbraně z důvodu náboženského či jiného osobního přesvědčení, nastoupit alternativní, civilní vojenskou službu, která trvá o rok déle. Nové možnosti již využilo téměř tisíc Svědků Jehovových a odslouží ji v nápravných zařízeních.  

Tento týden však Jižní Korea poprvé v moderní historii schválila žádost o náhradní vojenskou službu z důvodu osobního přesvědčení. Žadatel ji podal loni s odůvodněním, že věří v nenásilí a mír. První rozsudek v této věci vydal také Nejvyšší soud, který ze stejného důvodu ve čtvrtek osvobodil jiného muže, souzeného za vyhýbání se povinnému vojenskému cvičení záložníků. 

Zdroj: Jonhap

 

#6) Případ volejbalových  dvojčat odstartoval diskusi o šikaně na korejských školách 

Korejci rádi o kontroverzních tématech mlčí. Problém pro ně totiž začne existovat až ve chvíli, kdy se o něm začne mluvit. Platí to i šikaně ve školách. Poté, co byla dvojčata  I Čejong a I Dajong za šikanu na střední škole propuštěna z národního volejbalového družstva, roztrhl se s případy školní šikany doslova pytel. Obviněni z ní byli někteří hráči baseballu,fotbalisté i mnohé hvězdy showbusinessu včetně deseti zpěváků a zpěvaček K-popu. 

Ačkoli agentury dotčených herců a zpěváků obvinění rozhodně popírají, v různých online komunitách a na sociálních médiích se stále objevují nová odhalení. Mnohá z těchto obvinění se jistě nezakládají na pravdě, skutečností však zůstává, že šikana na korejských školách bují a neexistuje koncepční řešení, které by umožnilo situaci zvládnout. 

Zdroj: The Korea Times

 

#7) Lékaři do stávky?

Největší jihokorejské sdružení lékařů v neděli uvedlo, že pokud parlament schválí revidovaný zákon o odnětí licencí zdravotnickým pracovníkům odsouzeným za spáchání závažného trestného činu, zahájí generální stávku. Zákon reaguje na události poslední doby, kdy mezi lékaři přibývá trestně stíhananých, a má podporu až 70 % korejské populace. 

Hrozby lékařů odsoudil premiér Čong Segjun. Přicházejí ve chvíli, kdy země spouští očkování proti koronaviru, a vzbuzují tedy obavy, zda je země zvládne. Vláda je podle něj připravena na případnou stávku reagovat.. 

Zdroj: Reuters, Jonhap  

 

#8) Velvyslanec Ruska Alexandr Macegora o Severní Koreji a koronaviru: Je to těžké, ale přizpůsobili jsme se.

...Hranice Severní Koreje se uzavřely koncem ledna 2020. Zemi lze opustit, ale vrátit se je zakázáno. V září se zastavil veškerý dovoz s výjimkou životně důležitých komodit, ale i ten je přísně kontrolován. 

Generální tajemník KSP Kim Čongun  otevřeně přiznal, že země nedisponuje potřebnou zdravotní infrastrukturou, a proto je jedinou obranou proti viru nepustit jej do země. Režim tedy posílil vojenskou ochranu již téměř neprodyšných hranic a protiepidemická nařízení pouze zpřísňuje. Děti již rok prakticky nechodí do školy. 

Většina zahraničních organizací včetně zastupitelských úřadů pozastavila činnost v zemi a stáhla odsud své lidi. Noví nemohou přijet. Ti, kdo zůstali, dostali seznam přibližně tří set obchodů, kde mohou nakupovat, nicméně to nestačí a  je problém sehnat základní potraviny, jejichž ceny se navíc až ztrojnásobily. Již rok nesmějí opustit Pchjongjang a navštěvovat muzea, parky, bazény a používat veřejnou dopravu, děti nemají opouštět  areál velvyslanectví. Za největší problém považuje Alexandr Macegora nedostupnost zdravotní péče a to, že pokud by náhle onemocněli, nemohou vycestovat domů, přeshraniční doprava již rok de facto nefunguje..

Zdroj: Interfax

 

#9) Zaznamenali jsme 

Korejský deník Čungang Ilbo tento týden citoval Radio Free Asia, které údajně získalo prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí České republiky, oznamující uzavření ambasády České republiky v Pchjongjangu z důvodu problémů, způsobených totální uzávěrou hranic. Na webových stránkách ministerstva zahraničí jsme informaci nenašli, velvyslanectví má otevřeno. Telefonickým rozhovorem s příslušným odborem ministerstva jsme ověřili, že informace na webu platí a ambasáda zatím funguje. Otázkou je, jak chce ministerstvo dopravit v případě nutnosti pracovníky našeho velvyslanectví domů. Hranice jsou uzavřené a všechny přeshraniční spoje zrušeny. Budou mít k dispozici alespoň drezínu přes Most družby jako jejich ruští kolegové? 

Zdroj:Joongang Ilbo, Novinky.cz, Facebooková stránka ministerstva zahraničí Ruské federace, Ministerstvo zahraničí ČR 

 

Autor: Eva Zverinova | sobota 27.2.2021 9:30 | karma článku: 10,89 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik