Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korejský deník, 44. vydání, 20. února 2021

Hezké sobotní dopoledne, přinášíme týdenní souhrn zpráv z Koreje. Dočtete se, jak na Jihu pokračuje boj s pandemií, či kolik nových bytů se má letos postavit v Pchjongjangu. Speciál věnujeme tématu válečného sexuálního otroctví.

#1) Chřipečka 

Počátkem týdne se počet pozitivně testovaných na covid19 pohyboval kolem tří set, následkem oslav Nového roku se však čísla zdvojnásobila, v úterý a ve středu Korea zaznamenala přes šest set nových případů denně. S ohledem na inkubační dobu viru se očekává další nárůst infikovaných. Ve středu činil celkový počet nakažených od vypuknutí pandemie 85 567, zemřelo 1544 lidí. 

Od pondělí platí rozvolněná pravidla sociálního distancování. V Soulu se posunula z úrovně 2,5 na 2, v ostatních regionech platí stupeň 1,5. Země hodlá od začátku března zavést nový systém opatření, který bude více spoléhat na zodpovědnost veřejnosti. Úřady k tomuto kroku mají přistoupit, aby mohly fungovat malé a střední podniky, případné zhoršení epidemické situace by však mohlo vést naopak k opětovnému zpřísnění opatření.   

Zdroj: Jonhap, Korea Herald

 

#2) Očkování a léčba 

26. února Korea zahájí očkování prvními dávkami vakcíny firmy AstraZeneca. V důsledku nejistoty ohledně vedlejších účinků látky u občanů starších 65 let bude lék nejprve podán pouze těm z nejvíce ohrožených skupin, kteří jsou mladší, než diskutovaná věková hranice. K aplikaci vakcíny osobám starším přistoupí úřady až poté, co budou mít k dispozici výsledky klinických studií.

Korea plánuje zřídit síť celkem 232 státních očkovacích center. Vybaví je chladícímizařízeními, která umožňují skladování vakcín typu mRNA (Pfizer a Moderna).Tento týden začíná druhé kolo nácviku aplikace a přepravy vakcín proti covid19. Zapojena je i armáda, do odlehlých oblastí lék dopraví vojenské transportní letouny.

Jihokorejská SK Bioscience navíc vyrobí čtyřicet milionů dávek americké vakcíny Novavax. Státní agentura pro bezpečnost léčiv ve středu podmínečně schválila použití CT - P59, léčivé látky na bázi protilátek proti covid19 firmy Celltrion Inc. Korea tak získala svůj první vlastní lék proti koronaviru. 

Zdroj: Joongang Daily (Čungang ilbo), Jonhap

 

#3) Cestovní kanceláře bankrotují

Pandemie koronaviru již přes rok decimuje turismus. Týká se to i Jižní Koreje, kde je cestování doslova společenskou nutností. Osm z deseti korejských cestovek loni vydělalo v přepočtu méně než milion korun. 

Bankrot hrozí i přední cestovní kanceláři Hanatour, jíž  loni klesly tržby o 82 %. Společnost byla nucena uzavřít svá duty free nákupní centra a hotely, propustila téměř 2300 zaměstnanců. Minulou středu dokonce prodala sídlo v Soulu a hledá nové prostory. 

Problémy malých a středních cestovních kanceláří začaly ještě před koronavirovou krizí v důsledku odvetných ekonomických opatření ze strany Japonska, pandemie je jen prohloubila a v současné době je téměř jisté, že z téměř osmnácti tisíc cestovních agentur jich zůstane na trhu necelých pět tisíc, i ty však zřejmě budou muset své provozy dočasně uzavřít.

Zdroj: The Korea Times 

 

#4) Přibývá případů týraných dětí 

Pár, minulý týden zatčený v souvislosti s týráním desetileté neteře, byl tento týden obviněn z úmyslné vraždy. Dle vyjádření policie se obvinění opírá zejména o výsledky pitvy, která za příčinu smrti označila sekundární šok. Pár si musel být vědom, že svým jednáním může způsobit smrt dítěte, ve svém zacházení  však nepřestal. Ze zanedbání péče policie rovněž obvinila matku dívky. Ta o opakovaném týrání své dcery věděla, žádné kroky k její záchraně   však nepodnikla. Obvinění z vraždy bylo tento týden sděleno rovněž mladým rodičům z města Iksan, kteří byli počátkem tohoto měsíce zatčeni z důvodu týrání dvoutýdenního syna, jenž jeho následkem  zemřel patrně na krvácení do mozku. Rodiče při svém zatčení nejdříve tvrdili, že dítě nešťastnou náhodou spadlo z postele, později se však přiznali k tomu, že dítě opakovaně bili a házeli jím, protože často plakalo a zvracelo umělou výživu. Rodiče v loňském roce stanuli již jednou před soudem z důvodu týrání své starší dcery, obvinění však bylo staženo pro nedostatek důkazů. V souvislosti s nárůstem případů týrání dětí v posledních měsících policie uplatňuje v těchto případech velice přísná kritéria. 

Zdroj: KBS 

 

#5) Soud s pobřežní stráží v případu potopení trajektu Sewol: osvobození 

Okresní soud v Soulu v pondělí osvobodil bývalého náčelníka pobřežní stráže, který byl obviněn z profesní nedbalosti při vedení záchranné akce během potopení trajektu Sewol v roce 2014, při kterém zahynulo více než tři sta lidí. Rovněž bylo obvinění zproštěno dalších devět členů pobřežní stráže, kteří v té době působili na vedoucích pozicích. Obžaloba přitom požadovala tresty odnětí svobody od jednoho roku do pěti let. V rozsudku soudce uvedl, že obžaloba svá obvinění dostatečně neodůvodnila. Dodal, že bez relevantních  informací a znalosti stavu, který na trajektu v kritické době panoval, obžalovaní neměli možnost zvolit vhodný evakuační a záchranný postup. Soudce rovněž odmítl jakoukoliv příčinnou souvislost mezi údajnou profesní nedbalostí obžalovaných a utonutím obětí. Trajekt Sewol se potopil u jihozápadního pobřeží Korejského poloostrova 16. dubna 2014 spolu s 250 středoškoláky a 11 učiteli, kteří cestovali na školní exkurzi na ostrov Čedžu. Proti rozhodnutí soudu se obžaloba ihned odvolala, nespokojeni s  rozsudkem jsou rovněž pozůstalí obětí a široká veřejnost.

Zdroj: Jonhap

 

#6) Severokorejské státní orgány splní závěry mimořádného sjezdu strany

Představitelé ministerstev zodpovědných za hospodářství vyjádřili odhodlání splnit závěry osmého sjezdu Korejské strany práce. Reagují tak na poselství generálního tajemníka Korejské strany práce Kim Čonguna. Předseda vládního výboru Pak Songčchol byl pověřen, aby přepracoval hospodářský plán a v souladu se záměrem Ústředního výboru KSP zajistil jeho výsledky v praxi tak, aby z nich měl lid užitek již letos. K odhodlání se připojil i resort zemědělství a lehkého průmyslu spolu s ministerstvem výstavby a stavebních materiálů, které přislíbily splnit svůj závazek postavit v letošním roce deset tisíc bytů. 

Zdroj: The Pyongyang Times 

 

#7) Plaváček ze Severu

Jihokorejská armáda ve středu oznámila další překročení neprodyšně uzavřené  hranice mezi korejskými státy. Asi  dvacetiletý Severokorejec se do demilitarizované zóny s největší pravděpodobností dostal za pomoci potápění. Hlídka jej totiž zajistila na východním pobřeží nejsevernější části provincie Kangwon, kde v mokrém obleku s ploutvemi v rukou kráčel po silnici. Předpokládá se, že prořízl drenážní trubku pod ostnatými dráty. Úřady zatím nejsou schopné poskytnout uspokojivé odpovědi na otázky, jak se mladíkovi podařilo v mrazivě ledové zimní vodě překonat vzdálenost několika kilometrů a jakým způsobem zdolal potrubí. 

Pohraniční stráž byla podobně zaskočena  v listopadu loňského roku, kdy ostnatý drát přeskočil severokorejský gymnasta. 

Překvapivá propustnost jihokorejské hranice je předmětem vášnivých debat a kritiky armády. 

Zdroj: Korea Herald 

 

#8) Nepřiměřená sebeobrana? 

V květnu roku 1964 se tehdy osmnáctiletou paní Čche pokusil znásilnit jednadvacetiletý muž. V sebeobraně mu ukousla jeden a půl centimetru jazyka. Proběhl soud, který počínání napadené kvalifikoval jako těžké ublížení na zdraví a odsoudil dívku na deset měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na dva roky. Inspirována hnutím #Me too a s podporou společnosti na ochranu práv žen podala nyní pětasedmdesátiletá žena proti verdiktu odvolání. To však bylo zamítnuto, protože případ nesplňuje zákonné požadavky přezkoumání.  

Zdroj: Jonhap 

 

#9) Ráj pro voyery? 

Hotel Grand Čoson na ostrově Čedžu se otevřel 8. ledna letošního roku. V průběhu oslav Nového roku v něm trávil líbánky manželský pár, který po skončení pobytu vedení hotelu předložil rozhořčenou stížnost na tamní wellness. To bylo původně projektováno tak, aby svým návštěvníkům umožňovalo ničím nerušený výhled z oken. Aby nebylo vidět dovnitř, měla být zvenčí nalepena reflexní vrstva, k čemuž ale zřejmě nedošlo. Nebyl zatažený ani závěs, a tak byl obnažený pár vystaven pohledům hostů, mezi nimiž byly i děti a nezletilí. Novomanželé byli zjištěním natolik šokováni, že nyní musí absolvovat psychoterapie.

Zdroj: The Korea Times 

 

#10) První Korejec v Giving Pledge

Kim Pongdžin, provozovatel aplikace pro rozvoz jídla Pedal mindžok, se stal prvním Korejcem, který se rozhodl připojit k filantropickému hnutí miliardářů celého světa, nazvanému Giving Pledge (Slib darovat) a stejně jako oni vrátit více než polovinu svého jmění společnosti. Vstup do této skupiny je podmíněn majetkem ve výši nejméně miliardy amerických dolarů, očekává se tedy, že Kim se svou ženou věnují na dobročinné účely polovinu této částky. 

Zdroj: The Korea Times

 

Speciál:

Dědictví comfort women                          Miriam Löwensteinová

V posledních dnech plní téma comfort women zase jednou akademická i aktivistická fóra. Nenápadná socha dívky v berlínské čtvrti Mitte, symbolizující korejské dívky využívané ve 30. a 40. letech 20. století japonskou armádou jako sexuální otrokyně, podnítila Japonsko k protestům a k žádosti o její odstranění. Téměř se podařilo. Protesty ovšem přišly i z druhé strany, nejen od Korejců, ale od Berlíňanů a světových organizací, a socha zatím na svém místě stojí. Otevřela však další kolo nepříliš věcných diskusí o tom, kdo vlastně byly comfort women, a jak je chápat. Nejkontroverzněji se vyjádřil harvardský profesor Mark Ramseyer: ten velmi přesvědčivě, zároveň bez důkazů a akademicky precizní argumentace, napadl comfort women i korejskou vládu. Zopakoval známý japonský narativ: comfort women obvinil ze lživých výpovědí a označil je za placené prostitutky, korejskou vládu nařkl z toho, že požaduje opakovaně a neoprávněně peníze a omluvy. Japonsko se v jeho podání jeví jako nevinná oběť, snažící se v zájmu dobrých vztahů hysterické Koreji ustupovat. K probíhající diskusi více https://sites.google.com/view/concernedhistorians/

Podobné diskuse se s malými obměnami opakují téměř třicet let, od chvíle, kdy se první comfort women odvážily vystoupit na veřejnosti. Během oněch desetiletí byly ovšem zaznamenány výpovědi nejen Korejek, ale dalších žen, které byly v Asii přinuceny sloužit japonským vojákům. Demagogické zpochybňování jejich osudů je cynické v prvé řadě vůči nim, navíc nemá nic společného s historickou objektivitou. Spory se vedou i o to, zda se má minulost stále připomínat. Zde stojí za zmínku hlas mnichovské profesorky Gabriele Vogtové, která v reakci na berlínskou sochu comfort woman projevila obavy, že objekt vytváří nežádoucí obraz Japonska v očích Němců. I to je názor. Jistěže připomínání comfort women neslouží Japonsku ke cti, ale popírat či zkreslovat anebo přepisovat minulost znamená ztratit možnost se z dějin poučit.

Geneze

Slovoianfu(korejskywianbu, obvykle comfort women) není možné přeložit bez kontextu tak, aby neznělo urážlivě.  Korejský termín je jen výslovností znaků???a comfort women pak překladem původně japonského pojmu, označujícího prostitutku. Prostituce má i na Dálném východě dlouhou tradici a nejen ve staré době, prostitutky byly považovány za součást společnosti, ovšem na samotném jejím dně. Ani vojenská prostituce není nic nového, prostitutky táhly s vojsky od nepaměti a mít armádní nevěstinec byla výhodná investice. Comfort women v tom smyslu, jak se diskutují, však nejsou profesionální prostitutky. Těch bylo pochopitelně v japonské armádě mnoho, své služby nabízely vědomě a dostávaly za ně zaplaceno. Spory u comfort women se vedou o svobodné vůli poskytování sexuálních služeb a jejich výpovědi výchozí dobrovolnost zcela popírají.

Původně šokující odhalení o využívání mladých Korejek k nucené prostituci pro japonské vojáky vzbudilo v 90. letech minulého století vlnu protijaponského sentimentu. Následovaly časté přestřelky mezi korejským a japonským tiskem a vypjatá politická prohlášení na obou stranách, přispívající k poněkud uměle udržovanému napětí až nepřátelství mezi sousedy. Korejští politikové pak začali používat wianbu jako politickou kartu proti Japoncům doma, ale i při nejrůznějších jednáních na mezinárodní úrovni. Japonci se pokoušejí vyvracet, že by ženy a dívky unášeli a k prostituci nutili, a celou kauzu bagatelizují, respektive se brání  demagogicky. Že byla válka, že některé mezinárodní konvence ve 30. letech neplatily, také, že se Korejky k této službě hlásily samy. Světové společenství je dnes většinově nastavené tak, že obětem sexuálního zotročení věří, zvlášť ženská polovina populace. A tak se k tomuto  uzavíranému a zase otevíranému aspektu druhé světové války stále vyjadřují nejrůznější národní a nadnárodní organizace, na téma comfort women se píší odborné i populární knihy, vznikají artefakty symbolizující zotročené Korejky a historickou paměť oživují další žánry – muzikál, literatura a také komiks, který zanedlouho vyjde i v Čechách.

Comfort women vyvolaly velké emoce, vznikla kolem nich i řada mýtů. Objektivní rekonstrukce je ztížena v mnoha směrech, zejména neexistencí souvislé dokumentace z japonské strany (mnohé dokumenty byly zničeny, další podléhají utajení), proto jsou narativy vystavěné na výpovědích samotných svědkyň, s nimiž se navíc začalo relativně pozdě. Emoce propukají při výpovědích obětí, pokud vzpomínají, vidíme je i v reakcích veřejnosti na nepříliš empatická prohlášení japonských politiků i jejich zastánců, urážejících nejen wianbu samotné.

Připomeňme dva aspekty mytologie: Za prvé nejsou comfort women pouze Korejky. Stejný počet – alespoň podle čínských výzkumů – patří Číně. V každém případě je známo, že to byly ženy, nedobrovolně sloužící ve frontových nevěstincích japonským vojákům a že kromě uvedených dvou národností to byly ženy a dívky z okupovaných území, tedy nejen Asiatky, ale i Evropanky, z nich nejčastěji Holanďanky. Jejich celkový počet bývá pouze odhadovaný a pohybuje se mezi dvěma a čtyřmi sty tisíci. Prostor, na němž byly umístěné, odpovídá zhruba území japonských vojenských operací. Doba, kdy byly rekrutovány nebo unášeny, se nekryje s druhou světovou válkou v Asii, první byly odváděny už v roce 1932. Systém praporů útěchy byl však údajně vypracován až po nechvalně proslulém Nankingském masakru z konce roku 1937, při němž japonští vojáci po dobytí města popravovali zajatce, vraždili a znásilňovali civilní obyvatelstvo. Japonské armádní velení tehdy usoudilo – i vzhledem k reakcím světa –, že vytvořením organizované sítě nevěstinců podobnému jednání vojáků, posouzenému později jako válečný zločin, zamezí.  Tak vznikla síť nevěstinců, mobilních i stálých, na jejichž vstupních branách se mnohde hlásalo, že zde poskytují Japonky služby japonským vojákům.

Druhé chybné uchopení tématu souvisí s jeho politizací a omezením na Koreu a Japonsko. Comfort women patří především dějinám druhé světové války.

 

Kontext

O Korejkách se v souvislosti s comfort women mluví nejčastěji.

Dívky byly do takzvaných stanic útěchy zavlečené nejrůznějšími způsoby. Podle výpovědí byla nejčastější nabídka práce, stejně tak mohly být prodány rodinou či příbuznými, nebo i uneseny. Koloniální Korea třicátých let byla nesmírně chudá, zvlášť její venkov, odkud se většina zemědělské produkce vyvážela do Japonska. Schylovalo se k velkému stěhování obyvatel jižních provincií na sever, do továren. Začínala také migrace Korejců do okupovaného Mandžuska, které Japonci potřebovali osídlit loajálními poddanými, a Korejci přesun chápali – stejně jako práci v továrnách – jako šanci na důstojnější život, nebo i jen jako šanci na přežití. I proto si mohly rodiny rekrutovaných nebo zmizelých dívek namlouvat, že si našly práci, a odpadla jim starost o jeden hladový krk.

O fungování stanic, v případě Korejek umístěných většinou v Číně, bylo napsáno mnoho, existuje i fotodokumentace, i když ne právě rozsáhlá. Také nelze jednotlivé zkušenosti žen zobecňovat jinak, než v jejich podstatě. Shodují se v tom, že zacházení majitelů nebo správců nevěstinců bylo kruté, dívky byly redukovány na funkci a podle toho se s nimi jednalo. Tedy jako s otrokyněmi. Kromě sexuálních služeb, na které si zvykly, je trápily pohlavní nemoci i následky nadměrného sexuálního styku, nemožnost volného pohybu,  omezená možnost komunikace s ostatními, bití v případě neuposlechnutí na slovo, drastické potraty, pokud otěhotněly. Smrt ve stanicích byla běžná, zdravotní následky přeživších logické. Kolik stanic bylo zlikvidováno a kolik žen bylo zabito ještě před ústupem armády, se bez výpovědí japonských velitelů nedá zodpovědět. Fakt fyzické likvidace obyvatelek stanic ale potvrzen je. Po porážce Japonska se některé comfort women ocitly ve sběrných táborech válečných zajatců a odtud se mohly vrátit domů. Další, zejména v opuštěných horských oblastech Číny, prostě zmizely. Styděly se vrátit, a tak buď pokračovaly ve své „profesi“, nebo zůstaly v čínských rodinách. Podle výpovědí bývala častým řešením i sebevražda.

Z těch, které přežily, se většina do Koreje nevrátila. Pro rodinu byly nepřijatelné. Velmi malá část byla schopná vést normální život, téměř žádná nemohla mít vlastní děti. A pokud se jim podařilo zakotvit, chtěly zapomenout. Přísná morální pravidla korejské společnosti jim dávala dvě možnosti: domů se nevrátit a dožít v cizině, nebo rodičům a sourozencům lhát. Druhou možnost možná zvolilo více žen, než si myslíme. Registrovat se jako comfort woman znamenalo přiznat svou pro společnost i konkrétní rodinu závadnou minulost a tu by s nimi příbuzní určitě nechtěli sdílet. Nakonec se ke svému osudu přihlásilo kolem dvou set Korejek. 

Postižené se začaly ozývat až se změnou politického klimatu v jižní Koreji. Léta vojenských režimů se neslučovala se svobodou slova, natož aby naslouchala ženám, které veřejnost nepovažovala za nic lepšího, než za prostitutky. První wianbu sdílely své zážitky ve větším měřítku až od 90. let. Vypovídaly doma i v zahraničí, na všemožných úrovních, včetně Kongresu Spojených států. Apelovaly také na Japonce, žádaly odškodné a zejména omluvu. Známé jsou jejich středeční protesty před japonským velvyslanectvím v Soulu. Nikdo je neuznal za oběti druhé světové války, a i kdyby, v Koreji dlouho žádný systém podpory postižených neexistoval. Až v roce 1992 byl pro ně otevřen dům, postavený ze sbírky, z velké části financované největší korejskou buddhistickou sektou Čogje. Tehdy šlo o hospic, kde byly ubytované hlavně smrtelně nemocné ženy. V roce 1995 se přestěhoval mimo Soul do centrální provincie Kjonggi. Náklady na stavbu takzvaného Domu sdílení obstarala opět sbírka, Čogje po celých pětadvacet let hradí provoz, dary plynou i od soukromých osob a nevládních organizací. Dům sdílení stojí mimo dopravní trasy, kromě dnes téměř prázdného ubytovacího zařízení pro ženy je tu ilustrativní muzeum. Dokumentační materiály pocházejí většinou od Japonců, součástí muzea jsou také obrazy samotných obětí.

 

Abstrakce neštěstí

První výrazná svědectví podaly postižené Korejky v 90. letech, odhodlaly se také zformulovat své  požadavky Japoncům. Takzvaných sedm požadavků japonské vládě od comfort women lze shrnout pod nejdůležitější: veřejná omluva, zveřejnění pravdivého obrazu o zločinném zacházení s Korejkami, vztyčení pomníku obětem, kompenzace ženám nebo jejich rodinám, potrestání zločinců.  

Po zveřejnění výpovědí přišla vlna zpolitizování tématu, které už mělo se samotnými oběťmi málo společného. Pokud bychom minulé čtvrtstoletí shrnuli, pak se téma comfort women ocitlo mnohokrát na pořadu jednání vlád Koreje a Japonska a konečně byla v roce 2015 uzavřena dohoda, zahrnující také odškodnění. K uzavření této kapitoly dějin druhé světové války však nakonec nedošlo. Podle aktivistů a korejských politiků se japonská vláda nedokázala omluvit tak, aby byla omluva přijata jako adekvátní, ženy i veřejnost se několikrát dočkaly toho, že bylo jejich svědectví i celé téma zlehčováno. Japonské oficiální dějiny se s jejich existencí nevypořádaly – stejně jako s dalšími objektivními skutečnostmi druhé světové války – některé výroky japonských politiků zavánějí cynismem. Sice byly odtajněny určité složky japonských ministerstev, což umožnilo serióznější náhled historikům, mnohé archivy jsou stále uzavřené a materiály tudíž neúplné. Zúčastnění – ať už vojáci, nebo jejich velitelé – jsou většinou mrtví. Japonský postoj vůči vlastní minulosti a úmyslné zkreslování faktů o válečných zločinech obecně mohou být vzhledem k tíži takového odkazu pochopitelné, přesto by neměla být válečná minulost zpochybňována nebo přepisována. Nejde přitom jen o sexuální otroctví, ale o obraz japonských válečných aktivit a jednotlivých činů 30. a 40. let.

Mimo oficiální kruhy byly postižené ženy úspěšnější: byla jim opakovaně nabízena kompenzace, od soukromých osob po nadace. Díky vystoupením několika prvních comfort women se světu odkrylo téma sexuálního otroctví, pohnulo se i svědomí konkrétních Japonců. Vznikly občanské organizace v Japonsku a jihovýchodní Asii, v Japonsku i soukromá sbírka na odškodnění obětí, problém se dostal do Kongresu USA, kde mnohé ženy vypovídaly, výpovědi byly shromážděny a zveřejněny.

Comfort women řeší svět od konce minulého století. Organizace, které se jimi zabývají, existují i v postižených zemích – v Číně, na Tchaj-wanu, Filipínách, v Indonésii. Studují je mnohé světové organizace z nejrůznějších hledisek, nejvíce právního a pracovního, také jako příklad porušování lidských práv. Publikovaného materiálu je dostatečně na to, aby si každý zájemce dokázal sestavit základní obraz. Jakkoliv jde nutně o jednostranné líčení (alespoň z hlediska Japonců), nepostrádá žádoucí objektivitu. Proto nebylo vystoupení několika odvážných Korejek úplně zbytečné. Seriózní výzkum comfort women je přesto zatím spíše výjimkou, stále, zejména vzhledem k opakovanému zpochybňování dobrovolnosti služeb postižených, převládá aktivismus. Na druhé straně se objevují senzační kauzy. Jedna z nich odhalila, že jistá comfort women nebyla obětí sexuálního násilí, ale kolaborantka. Takové případy přidávají na věrohodnosti japonským prohlášením o placených prostitutkách.

Politicky se comfort women stále hodí jako karta pro posílení nacionalismu a vybuzení protijaponských nálad obyčejných Korejců, jsou argumentem při jednáních na nejvyšší úrovni. Osudy a prožitky konkrétních žen využívají už dlouhou dobu politici nebo aktivisté bez toho,  že by si dokázali představit, čím prošly. Cizí bolestné zážitky jim poslouží jako start nebo restart kariéry. Mnoho mladších považuje zabývat se comfort women za roztomile skandální. Jednu dobu bylo módou comfort women v Domě sdílení navštěvovat.  

Comfort women zůstaly podle aktuálních informací v Domě sdílení poslední čtyři. Abychom si uvědomili, že jejich životy vlastně skončily rokem 1945 a že jim tehdy bylo kolem dvaceti, k tomu není zapotřebí velké fantazie. Možná by se mělo začít právě tím.

 

Miriam Löwensteinová

 

Autor: Eva Zverinova | sobota 20.2.2021 9:30 | karma článku: 8,58 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik