Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korejský deník, 43. vydání, 13. února 2021

Hezké sobotní ráno, Korea slaví Nový rok podle lunárního kalendáře. Na Jihu platí zákaz shromažďování více než pěti osob. Vrcholí přípravy očkování. Vůdce Severní Koreje Kim Čongun odvolal sedmadvacet členů svého kabinetu. 

#1) Chřipečka - novoroční 

Jihokorejci slaví od čtvrtka svátky lunárního Nového roku a mají na to čtyřdenní prodloužený víkend. Mnoho z nich se vydává za příbuznými do všech koutů země. 

Vláda se preventivně snažila omezit případné šíření viru zákazem shromažďování více než pěti osob a omezením osobní přepravy. Například cesta vlakem je možná pouze s místenkou u okna. Na dobu svátků také znovu zavedla platby dálničního mýtného, od jehož vybírání v důsledku pandemie na rok upustila. 

Denní přírůstek pozitivně testovaných na covid19 se v průběhu týdne vyvíjel vzestupně. V pondělí země zaznamenala 289 případů, v pátek 504. V pondělí po svátcích plánují úřady znovu vyhodnotit situaci a zváží, zda mírně nerozvolní stávající opatření. 

Zdroj: Jonhap 

 

#2) Korea schválila AstraZenecu

Ministerstvo pro bezpečnost potravin a léčiv ve středu oznámilo, že schválilo použití vakcíny společnosti AstraZeneca pro všechny dospělé bez rozdílu věku. Očkovat se začne 26. února. 

Jižní Korea k tomuto rozhodnutí dospěla přesto, že desítky zemí po celém světě použití této vakcíny buď neschválily, nebo je omezily věkovou hranicí do 65 let. Očkovací látky ostatních společností budou aplikovány později.  

Zdroj: Korea Times 

 

#3) Soul bude testovat mazlíčky na covid19

Magistrát Soulu v pondělí informoval, že bude na přítomnost koronaviru testovat domácí mazlíčky. V Čindžu byla totiž před několika dny potvrzena nákaza u kotěte. Bude-li zvíře vykazovat příznaky onemocnění, dostaví se s ním jeho majitel ke speciálnímu týmu zdravotníků a veterinářů v blízkosti bydliště a podrobí je testování. Mazlíčci s pozitivním výsledkem budou muset být dva týdny doma v karanténě, jejich pán však nikoliv, přenos ze zvířete na člověka dosud nebyl prokázán. 

Město doporučuje svým obyvatelům, aby i při venčení zachovávali doporučené dvoumetrové rozestupy jak mezi sebou, tak mezi zvířaty, a připomíná nutnost dodržování hygienických opatření jako je nošení roušek, či časté mytí rukou. 

Zdroj: Jonhap

 

#4) Nezaměstnanost

V lednu v Koreji přišel o práci bezmála milion lidí, celkový počet nezaměstnaných dosáhl 1,57 milionu. To je v moderní historii Koreje druhé nejvyšší číslo od konce 90. let, kdy tamní ekonomika procházela tzv. asijskou ekonomickou krizí. 

Vládní opatření proti šíření koronaviru měla zničující dopad především na sektor služeb. Také počet OSVČ klesl jen za poslední tři měsíce téměř o půl milionu. Zvýšil se i počet lidí, kteří na hledání práce rezignovali. 

Premiér Hong Namki na svém facebookovém profilu slíbil, že jeho vláda v nejbližší době spustí třetí kolo plošného odškodňování postižených. 

Zdroj: Čungang ilbo 

 

 

#5) Bývalá ministryně životního prostředí jde za mříže

Bývalá ministryně životního prostředí Kim Ungjong a bývalý poradce Modrého domu Sin Minsok byli v úterý usvědčeni ze zneužití pravomoci veřejného činitele ve prospěch manažerů loajálních prezidentu Mun Čeinovi, které dosadili na klíčová místa ve státních firmách. 

Kim stráví ve vězení dva a půl roku. Soud trval na okamžitém nástupu výkonu trestu. Sin dostal podmínku. Jde o první případ zneužití pravomoci v kabinetu prezidenta Muna. Modrý dům  zatím věc odmítl komentovat. 

Zdroj: Čungang ilbo

 

#6) Bude se znovu otevírat průmyslová zóna v Kesongu?

U příležitosti pátého výročí uzavření průmyslové zóny v Kesongu vyjádřilo ministerstvo pro sjednocení naději, že by se komplex mohl znovu otevřít. Hlavy obou států se na tomto kroku dohodly již v září roku 2018. Tehdy prezident Mun Čein  navštívil Pchjongjang a setkal se severokorejským vůdcem Kim Čongunem. Ujednání však doposud nebylo uskutečněno. Vztahy na Korejském poloostrově totiž nadále zůstávají na bodu mrazu, k čemuž významně přispěl i fakt, že v červnu loňského roku vyhodili Severokorejci do vzduchu Kesongský styčný úřad. 

Zdroj: Jonhap, Wikipedie

 

 

#7) Kesong a tamní průmyslová zóna

Kesong je severokorejské město, které bylo  v době Korjo (10. - 14. stol.) sídlem králů a jedním z hlavních měst. Nachází se jižně od 38. rovnoběžky a žije v něm přibližně 308 tisíc obyvatel. Některé z tamních historických staveb byly v roce 2013 zapsány na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Průmyslová zóna byla založena v roce 2003. Sever ji Jihu pronajal na 50 let. Jihokorejci zde zaměstnávali Severokorejce. V roce 2009 činil měsíční plat tamního dělníka 75 amerických dolarů. V roce 2013 byl provoz zóny na pět měsíců přerušen v důsledku eskalace napětí na poloostrově. V únoru roku 2016 pak Pchjongjang vypustil novou špionážní družici. Jih to považoval za test balistických raket a bezprostředně poté, 11. února, tehdejší vláda prezidentky Pak Kunhje projekt zmrazila úplně s tím, že příjmy z průmyslové zóny nesmějí sloužit k financování zbrojního programu. Severokorejské firmy totiž mzdy dělníků odváděly režimu.  

Zdroj: Jonhap, Wikipedie

 

#8) Kim Čongun vyvodil důsledky 

Severokorejský vůdce Kim Čongun odvolal šest z osmi vicepremiérů odpovědných za ekonomiku a jedenadvacet z pětačtyřiceti ministerských úředníků. Podle Ústřední zpravodajské agentury (KCNA, Korean Central News Agency) jeho rozhodnutí potvrdilo Nejvyšší lidové shromáždění. Jde zřejmě o důsledek neúspěchu posledního pětiletého plánu, za nějž se Kim musel omluvit na sjezdu Korejské strany práce. 

Režim však významně nenavýšil rozpočet na letošní rok. Jihokorejská média se domnívají, že to svědčí o velice špatné ekonomické situaci země. Severní Korea čelí mezinárodním sankcím a zároveň důsledkům uzavření hranic, k němuž režim přistoupil, aby zamezil vniknutí  koronaviru na území Severní Koreje.

Zdroj: Čoson ilbo 

 

#9) Dámy a pánové, vítejte na palubě … 

Korejci milují cestování. V důsledku pandemie si je letos nemohou dopřávat. Existují takoví, kteří své nostalgii ulevují sledováním videí s palubními hlášeními. Jiní si zas u leteckých společností objednávají palubní stravování. Domů jim přijde balíček podobný tomu, který by jim naservírovala letuška. Nejmenovaná letecká společnost prodá i sto tisíc takových jídel měsíčně. Také některé hotely chtějí svým hostům navodit atmosféru letu a připravily pro ně prostory, připomínající kabinu letadla. 

Zdroj: Čoson ilbo

 

 

#10) Další holčičku utýrali rodiče - bili ji a topili ve vaně

Ve středu 10. února byl vydán zatykač na pár podezřelý z týrání neteře, která s ním od listopadu loňského roku žila ve společné domácnosti. Týrání neteře skončilo toto pondělí smrtí. Pár žijící ve městě Jongin nedaleko Soulu je obviněn z toho, že svou desetiletou neteř bil plastovým koštětem a dalšími předměty a opakovaně ji topil lve vaně, dokud neztratila vědomí a nepřestala dýchat. Smrt dívky byla nahlášena policii jako případ týrání dítěte poté, co lékaři nalezli po celém jejím těle četné modřiny a poranění. Pár přiznal, že používal fyzické tresty a držel jí hlavu pod vodou, a to z toho důvodu, že neteř neposlouchala a pomočovala se. Podrobné výsledky pitvy k určení přesné příčiny smrti budou hotové během dvou týdnů, předpokládanou příčinou smrti je však v současné době traumatický šok. Policie pravděpodobně hodlá po dalším šetření zmíněný pár obvinit z vraždy. V poslední době se jedná již o druhý případ týrání dítěte, které vyústilo ve smrt. V lednu byli z týrání a vraždy obžalováni adoptivní rodiče šestnáctiměsíční holčičky ze Soulu. Holčička následkem týrání zemřela v říjnu loňského roku na těžká poranění břicha a vnitřní krvácení.

Zdroj: Jonhap 

 

 

#11) Filmová ocenění Blue Dragon - v Inčchonu

V úterý 9. února byla v Inčchonu slavnostně předána v pořadí již 41. filmová ocenění Blue Dragon. Film Samjin Company English Class získal nejvíce ocenění, a to za nejlepší herečku ve vedlejší roli, za umělecký počin a za nejlepší filmovou hudbu. Tento film byl do kin uveden v říjnu loňského roku a i přes nepříznivou situaci způsobenou pandemií jej zhlédlo celkem 1,57 milionů diváků. Film vypráví o třech ženách, které po absolvování střední školy nastupují do zaměstnání a s humorem čelí všemožným společenským absurditám. Cena za nejlepší film byla udělena filmu The Man Standing Next, který tak porazil ostatní nominované filmy Moving Out, Voice of Silent, Kim Ji-Young Born 82 a Moonlit Winter. Film Moonlit Winter získal cenu za nejlepší režii a scénář. Ocenění pro herce a herečku v hlavní roli byla velkým překvapením, cenu za nejlepšího herce v hlavní roli získal charismatický Ju Ain za ztvárnění němé role ve filmu Voice of Silent, cenu za nejlepší herečku v hlavní roli si odnesla Ra Miran za  hlavní roli poslankyně v komedii Honest Candidate. Oba tito herci obstáli v tvrdé konkurenci s mnohem známějšími kolegy

Zdroj: Čoson ilbo

 

        

 

Autor: Eva Zverinova | sobota 13.2.2021 9:30 | karma článku: 9,53 | přečteno: 272x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik