Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korejský deník, 38. vydání, 9. 1. 2020

Je sobota a vyšel Korejský deník. Logo, které má na webu, si hraje na korejské písmo: KO - REJS (napsáno do čtverce) - KÝ. Lidé ale vidí KO, a pak až KY. To REJS jim hned nedojde a čtou KOKY. Tak tedy nová várka KOKY zde:   

#1) Počasí

Jižní Korea zaznamenala v pátek nejnižší teploty této zimy. V mnoha regionech klesla rtuť teploměru až k minus 20 ° C. 

Největší překvapení si počasí připravilo pro Soul, který zasáhl mimořádný mráz, teploty zde spadly až k minus 18,6 °C.  Jde o druhé nejvyšší záporné maximum od roku 1980, kdy Korea zahájila pravidelná meteorologická měření. Město navíc zasypává sníh. 

Pozn. redakce: Zimy v Koreji bývají mrazivé, teploty však klesají pod minus deset stupňů Celsia pouze výjimečně. Tradičně se mluví o zákonitosti tři/čtyři. Tři dny je chladněji, čtyři dny tepleji. Mrazy obvykle na čtyři dny poleví, poté na tři dny “přituhne”. Sněžívá málo, zimy jsou sušší. Směrem do vnitrozemí je chladněji, na jižním pobřeží mírněji, teploty zde zřídka klesají pod 5°C. 

 

 

#2) Chřipečka - opatrný optimismus

Předseda vlády Čong Segjun v pátek během interpelací v Národním shromáždění s opatrným optimismem sdělil, že Korea zřejmě překonala vrcholnou fázi třetí vlny pandemie. Počet pozitivně testovaných na covid-19 již čtyři dny po sobě nepřesahuje tisíc případů. Reprodukční číslo se pohybuje kolem 1. Pokud země nadále setrvá u přísných opatření, dá se podle premiéra předpokládat, že by se vývoj epidemie mohl stabilizovat. 

Podle ředitelky Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Čong Ungjong je cílem vytvořit  s pomocí vakcíny do listopadu kolektivní imunitu. Korea má zajištěnu vakcínu pro 80 % obyvatel, s aplikací se má začít koncem února. Převážnou většinu očkovací látky dodá společnost AstraZeneca. 

 

Zdroj: Jonhap

 

#3) Íránské peníze v korejských bankách 

V důsledku ekonomických sankcí USA zůstalo v Jižní Koreji zmrazeno sedm miliard amerických dolarů, patřících Íránu. Ten za ně požaduje  podle anonymního zdroje agentury Jonhap od Korejců lékařský materiál v hodnotě jedné miliardy dolarů a v rámci programu Covax, organizovaném Světovou zdravotnickou organizací, vakcínu proti covid-19 za nejméně deset milionů dolarů. Zmrazené íránské prostředky leží na korejských účtech v místní měně od roku 2018, kdy USA na Írán uvalily sankce, a obě země je užívají k pokrytí vzájemného obchodu.  Pokud by peníze Korea uvolnila, musela by je převést z wonů na dolary. Převod však podléhá dozoru amerických regulačních orgánů, které mají ze zákona povinnost íránské prostředky okamžitě znovu zmrazit. Írán tedy Koreu žádá, aby zaručila bezpečný převod těchto aktiv. Íránský prezident v této věci údajně dvakrát psal prezidentovi Munovi, ze strany Koreje však nedošlo k žádným konkrétním krokům. 

 

Příští týden do Íránu odletí delegace, vedená náměstkem ministra zahraničí Čche Čonggjunem. S tamními úřady má projednat propuštění tankeru, plujícího pod jihokorejskou vlajkou, který Írán zadržel v Perském zálivu. Teherán však očekává, že přijede také s konstruktivním návrhem, jak umožnit Íránu diskutované finanční zdroje použít. Zdroj agentury Jonhap rozhodně popírá, že by zabavení tankeru jakkoliv souviselo se zmíněnými sedmi miliardami dolarů a zdůrazňuje ekologické důvody, které ke kroku vedly. 

Loď podle něj neměla uspokojivě vyřešeno přečerpávání vody a ropy, jímž je řešena stabilizace rovnováhy lodi. 

 

Zdroj: KBS, Jonhap, ČTK 

 

#4) Sjezd Korejské strany práce

Sedmý sjezd Korejské strany práce zahájil ve středu její předseda Kim Čongun. Připustil, že se cíle, stanovené předchozím sjezdem v roce 2016, nepodařilo naplnit v téměř žádném sektoru. Zároveň zdůraznil, že se země  vyrovnává s nejhoršími potížemi, jaké kdy v jejích dějinách nastaly. Jde jak o dlouhodobá sucha, tak o koronavirus, v jehož důsledku byly uzavřené hranice s Čínou,  o bezprecedentní přívaly srážek v létě loňského roku, či o sankce ze strany USA a dalších zemí. Zároveň však zdůraznil, že Severní Korea posílí svůj zbrojní arzenál. 

Zdroj: KCNA, i-dnes.cz

 

#5) Jižní Korea má svůj šinkanzen

Prezident Mun Čein se v pondělí projel novým jihokorejským EMU vlakem, jehož veřejný provoz byl zahájen o den později. Vlak je poháněn  elektřinou. Nemá lokomotivu, každý vůz funguje samostatně. Do roku 2029 plánuje Korea nahradit všechny dieselové soupravy osobní dopravy tímto novým modelem. Emise skleníkových plynů se tak sníží o 70 tisíc tun, což odpovídá vysazení deseti milionů stromů. 

Vlak dosahuje maximální rychlosti 260 km za hodinu. Od úterý spojuje města Wondžu (provincie Kangwon) a Čečchon (provincie severní Čchungčchong). 

Zdroj: Arirang TV 

 

 

#6) Adoptivní rodiče utýrali šestnáctiměsíční dceru 

Koreou otřásla smrt šestnáctiměsíční Čongmin, která podle všeho zemřela v důsledku domácího násilí. Stalo se tak loni v říjnu, pouhých osm měsíců poté, co byla adoptována. O případu informovala televizní stanice SBS. Reportáž mimo jiné odhalila, že na možnost týrání dítěte upozorňoval jak dívčin pediatr, tak učitelka v jeslích, policie však na jejich oznámení nereagovala. Rodiče tvrdí, že šlo o nehodu, dítě podle nich spadlo ze židle. Zemřelo však na krvácení do dutiny břišní a po celém těle mělo podlitiny. 

 

Lidé na své sociální sítě umisťují posty s nápisem Čongmina, mianhe (Je mi to líto, Čongmin). K hnutí se připojují politici a osobnosti showbusinessu včetně Pak Čimina z BTS, který uctil památku Čongmin na svém profilu. Více než dvě stě tisíc podpisů se také shromáždilo pod peticí za urychlení revize zákona o ochraně dětí, umístěnou na web Modrého domu. 

 

Ředitel národní policejní agentury se ve středu omluvil za Čongmininu smrt. Prohlásil, že cítí hlubokou odpovědnost za to, jak dotyčný okrsek neprofesionálně reagoval na hlášení o možném týrání dítěte. Jeho resort využije této situace k důslednému přepracování systému prověřování podobných oznámení. 

Zdroj: Jonhap, KBS, SBS, Korea Times 

 

#`7) Zabili jste kávu

Majitelé fitness center se spolu s restauratéry, kavárníky a provozovateli internetových kaváren bouří proti vládní politice boje s koronavirem. Podali hromadné žaloby, mnozí se uchýlili k ústavním stížnostem. Pořádají online demonstrace i offline štafetové protesty, kavárníci vyvěšují transparenty “zabili jste kávu”. Vláda totiž všem výše zmíněným podnikům výrazně omezila činnost, případně jim nařídila, aby úplně zavřely. Podle demonstrujících jde o omezení výkonu vlastnických práv, na něž úřady nemají nárok, aniž by kompenzovaly vzniklé ztráty.

Prodloužení karanténních opatření významně zasáhlo zvláště osoby samostatně výdělečně činné a ty se k protestům postupně přidávají. 

Zdroj: KBS 

 

#8) Další ocenění pro Minari

 

Americká asociace filmových kritiků udělila snímku  Minari čtyři ceny,  včetně ocenění za nejlepší film, což dále zvyšuje jeho naděje na úspěch při nadcházejících Oscarech.

Film Minari, napsaný a režírovaný Američanem Lee Isaacem Chungem, byl mimo jiné vyhlášen nejlepším filmem a porazil tak snímky Da 5 Bloods, Nomadland, Promising Young Woman a The Trial of the Chicago 7. Režisér Chung také získal cenu za nejlepší původní scénář a jihokorejská herečka Jun Jodžong, která ve filmu ztvárnila roli excentrické babičky, cenu za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Poté, co tento film obdržel  cenu poroty a diváků na letošním filmovém festivalu Sundance, stává se pomalu horkým favoritem v boji o ceny Akademie, které se budou vyhlašovat v dubnu tohoto roku.

Zdroj: Korea Herald 

 

#9) Policejní důstojník kradl v klenotnictví 

 

Policista, označovaný  pouze jako Im, poručík sloužící na policejní stanici v jihozápadním městě Kwangdžu, byl obviněn z vloupání do klenotnictví, odkud si odnesl šperky v celkové hodnotě 25 milionů wonů (asi 23 tisíc dolarů). Loupež policista spáchal, aby mohl splatit dluhy z hazardu dosahující stovek milionů wonů. Im se k činu doznal. Při vloupání se maskoval a po krádeži jezdil několik dalších hodin se zakrytou poznávací značkou v oblastech bez kamer tak, aby nemohl být vystopován. Následujícího dne se objevil ve své kanceláři, jako by se nic nestalo. Vyšetřovatelé měli proto z počátku s pátráním po podezřelém obtíže, nakonec se jim však podařilo identifikovat jeho vůz podrobnou analýzou záznamů z bezpečnostních kamer instalovaných v soukromých domech.

 

Zdroj: Jonhap 

 

 

Autor: Eva Zverinova | sobota 9.1.2021 20:02 | karma článku: 9,39 | přečteno: 239x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik