Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koky, 42. vydání, 6. 2. 2021

Hezké sobotní dopoledne, vychází Koky. Dnes se dočtete mimo jiné i o ipčchun, svátku probuzení jara. Znáte-li někoho z Koreje, popřejte mu zdraví, štěstí a prosperitu. Uděláte jim radost. 

 

#1) Přichází jaro 

Začíná únor a v mírném pásmu, které rozlišuje čtyři roční období, vládne zima. Ta se ale každý rok  zastaví a uvědomí si, že v blízké době předá žezlo svému nástupci. Je den latentního jara. V Koreji ipčchun (vstup jara). Lidé si na vchody svých domovů připínají přání všeho dobrého, bohatství a štěstí. 

Ipčchun připadá vždy na stejné datum našeho kalendáře, protože se slaví podle systému solárních uzlů, nebo také solárních dechů. Ten již od roku 104 př. n. l. rozděluje ekliptiku Země při oběhu kolem Slunce na dvacet čtyři úseků po 15°. 

Ke svátku se váže řada dalších tradic, které mají pomoci zajistit dobrou úrodu. Známé jsou zejména šamanské rituály na ostrově Čedžu. Sváteční tabuli zdobí tzv.osinban, jarní natě pěti druhů cibulovin, nejčastěji cibule, česneku, řeřichy, pažitky a medvědího česneku.

Jedno z tradičních přání zní přibližně: Nechť vám jaro přinese rodinné požehnání, které prozáří váš domov (????, ????) … Dodáváme: zdraví, štěstí a od léta bez roušek. (???? ??? ?? ????, ?? ??? ?? ?? ????) 

Zdroj: korea.net, Wikipedia, Korea Herald, Yonhap

 

#2) Chřipečka ve čtvrtek

Počátkem týdne se počet nových případů pohyboval pod čtyřmi sty, ve středu a ve čtvrtek však denní přírůstek pozitivně testovaných na covid19  tuto hranici překročil, Korea zaznamenala 451 nových případů. Celkový počet nakažených od vypuknutí pandemie se tak zvýšil na 79 762. S koronavirem zemřelo 1448 lidí, úmrtnost dosáhla 1,82 procenta. V Jižní Koreji žijí 52 miliony obyvatel. 

Úřady spojují nárůst počtu pozitivně testovaných především se shromážděními, která pořádala neregistrovaná křesťanská vzdělávací zařízení, spadající pod misijní skupinu IM (International Mission). V důsledku nárůstu případů upravila vláda v neděli na dva příští týdny pravidla sociálního distancování.V Soulu a jeho okolí nyní platí stupeň 2,5, v ostatních částech země pak dvojka. Znamená to, že je téměř v celé zemi zakázáno shromažďování více než pěti lidí. Restaurace a kavárny jsou otevřeny. Povinné nošení roušek i venku je samozřejmostí. Případná uvolnění opatření v souvislosti sesvátky lunárního Nového roku (11. - 13. 2. 2021) přicházejí podle úřadů v úvahu pouze za předpokladu, že denní přírůstek pozitivně testovaných podstatně klesne. 

Zdroj: Jonhap, Korea Times

 

#3) Distribuce vakcín

V první polovině roku Korea očekává nejméně 2,71 milionu dávek vakcín proti koronaviru. Získá je prostřednictvím očkovacího projektu Světové zdravotnické organizace Covax, která zemi přislíbila celkem 20 milionů dávek. Mimo  to uzavřela administrativa prezidenta Muna dohody o dodávkách léků s firmami AstraZeneca, Pfizer a Moderna, jejichž vakcíny vyžadují přeočkování, Johnson&Johnson´s Janssen pak dodá lék, který se aplikuje pouze jednou. Jedná se také o pořízení vakcíny firmy Novavax. Celkem bude k dispozici očkování až pro 56 milionů lidí. Vláda popřela, že by měla v úmyslu koupit ruskou vakcínu Sputnik. Co se týče vakcíny AstraZeneca, o jejímž použití pro starší lidi se nyní diskutuje, čekají korejské úřady na stanovisko Švýcarska, které chce firmě certifikaci odebrat. 

Vakcínu této firmy má v rámci programu Covax přislíbenou také Severní Korea, kam má v první čtvrtině letošního roku dorazit z Indie téměř dva miliony dávek. 

Mezitím Jižní Korea nacvičuje uskladnění a převoz vakcíny. 

Zdroj: Jonhap 

 

#4) Poprvé v moderní historii odvolán soudce

 Korejský parlament ve čtvrtek odvolal  soudce vrchního soudu v Pusanu Im Songgjuna. Ten údajně zneužil své pravomoci soudce v několika kauzách, souvisejících s případem bývalé prezidentky Pak Kunhje. Tento krok nemá v moderních dějinách země obdoby. Imův případ bude stát postavení  pravděpodobně i předsedu Nejvyššího soudu Kim Mjongsua, jemuž Im v roce 2019 doručil rezignaci ze zdravotních důvodů. Kim ji však odmítl s tím, že Ima chce odvolat vládní strana a on ji v tom nemůže předejít. Veřejnosti však později argumentoval Imovým odchodem do důchodu a tím, že se nehodí odvolávat soudce ve funkčním období. Naneštěstí pro předsedu Kima existuje zvukový záznam inkriminovaného rozhovoru obou soudců, a ten jej usvědčil. Opozice žádá, aby předseda nejvyššího soudu odstoupil. 

Zdroj: Korea Herald

 

#5) 836 tisíc bytů má ochladit přehřátý realitní trh

Jihokorejská vláda ve čtvrtek oznámila, že zmírní přísné stavební předpisy a podpoří projekty přestaveb s cílem zvýšit počet nových bytů ve městech až o 836 tisíc a docílit tak stabilizace realitního trhu. Podle plánu by mělo být postaveno 323 tisíc nových bytů v Soulu, 293 tisíc v přilehlé provincii Kjonggi a dalších 220 tisíc ve velkých městech jako je Pusan, Tegu či Tedžon, kde ceny nemovitostí v posledních měsících prudce vzrostly. Současná politika vlády v oblasti nemovitostí představuje zásadní posun od snížení poptávky v důsledku zpřísnění podmínek pro získání hypotéky, vyšších daní a přísných stavebních předpisů ke zvyšování nabídky cenově dostupného bydlení. Rostoucí ceny nemovitostí a přísné podmínky pro získání hypotéky velmi znesnadňovaly pořídit si  bydlení v Soulu bez finanční podpory rodičů nejen rodinám s nízkými příjmy, ale i lidem s vysokými příjmy. Státem řízené společnosti se budou podílet na projektech přestavby poloprůmyslových zón či zchátralých městských částí s cílem zefektivnění procesu, který je často velmi dlouhý a náročný kvůli přísným předpisům a obtížím při dohodám se stávajícími obyvateli. Systém přidělování nových bytů bude řízen způsobem umožňujícím zejména mladým párům koupi bytu za přijatelnou cenu. Nové byty budou nabízeny v různé formě vlastnictví a za různé hypoteční sazby zohledňující příjmy jednotlivých rodin.

Zdroj: Jonhap

 

#6) Jih nepostaví Severu jadernou elektrárnu 

Ministerstvo energetiky v pondělí zveřejnilo interní dokument, který má vyvrátit dohady o tom, že by Jižní Korea měla stavět jadernou elektrárnu v Severní Koreji, a uklidnit tak pobouřené politiky.  Média totiž dříve informovala, že úředníci ministerstva před inspekcí Státního úřadu pro kontrolu  jaderné energie odstranili některé dokumenty, týkající se případné výstavby severokorejské jaderné elektrárny Jihem. Spekuluje se, že prezident Mun Čein mohl v průběhu setkání s Kim Čongunem v dubnu 2018 výstavbu elektrárny Severu navrhnout. Prezidentský palác to popírá s odkazem na zmíněné dokumenty, které jsou pouhými studiemi alternativ a nepředstavují oficiální postoj vlády. Ministr sjednocení se k diskusi připojil s prohlášením, že jeho resort “nikdy a za žádných okolností nemluvil o otázce budování jaderných elektráren v Severní Koreji.”  

Zdroj: Jonhap

 

#7) Írán propustí tanker

Jižní Korea řeší zadržení ropného tankeru Hankuk Chemi Íránem. Přestože podle tvrzení vedly Teherán k razantnímu kroku ekologické důvody, jedná Soul s USA o uvolnění prostředků, které Korea zadržuje v důsledku amerických sankcí vůči Íránu. Írán požádal Jižní Koreu, aby pro něj vyjednala možnost použít zadržené peníze k úhradě nedoplatku Teheránu vůči OSN. Zdá se, že právě tyto snahy příznivě ovlivnily situaci. Írán totiž uvedl, že jeho soudy povolily propustit většinu členů posádky tankeru, zatím však nesdělil konkrétní datum, kdy se tak stane. Část posádky včetně kapitána však na palubě musí zůstat, aby zabezpečila provoz lodi. 

Zdroj: KBS 

 

#8) Hvězda k-popu se omlouvá za rasistické výroky 

Člen chlapecké skupiny Stray Kids Han Čisong, známější pod uměleckým jménem Han, psal hudbu již jako teenager. Nedávno se na YouTube objevil jeho sedm let starý videoklip. Text písničky je natolik plný rasistických výrazů, že i obyčejné “ty”, korejsky “niga”, vyznívá jako jisté anglické slovo na “n”.  Dvacetiletý zpěvák se na sociálních sítích skupiny omluvil. V ručně psaném dopise uvedl, že se za sebe stydí. “Bylo mi třináct a v hlavě jsem měl jen rap. Je to neodpustitelná chyba.”  

Zdroj: Korea Times

 

 

#9) Film Minari nominovaný na Zlatý glóbus za neanglicky mluvený film

Film Minari byl nominován na letošní Zlaté glóby za nejlepší cizojazyčný film. Vyhlášení cen Golden Globe Awards 2021 je naplánováno na 28. února. Filmu se nepodařilo získat nominace v dalších kategoriích, jakými jsou nejlepší scénář či nejlepší herečka ve vedlejší roli. Herečka Jun Jodžong, ztvárňující vedlejší roli, je přitom považována za jednu z největších kandidátek na Oscara. Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu navíc snímek zařadila mezi cizojazyčné filmy, a tím jej de facto vyřadila z boje o cenu za nejlepší film. To vzbudilo diskusi. Dialogy ve filmu jsou sice korejské, ale hrají v něm američtí herci, režíroval jej americký režisér a produkci zajistila americká společnost. 

Pozn. redakce: Co je Minari? Vodní rostlina, u nás známá pod názvem halucha. Používala se v tradiční medicíně. První slabika “mi” je japonské čtení znaku voda.

 

Zdroj: Jonhap 

 

 

Autor: Eva Zverinova | sobota 6.2.2021 10:00 | karma článku: 5,49 | přečteno: 104x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Newyorská policie zasahovala na Kolumbijské univerzitě. Vyhnala demonstranty

1. května 2024  7:08

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik