Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koky, 40. vydání, 23. 1. 2021

Jak bude Korea očkovat proti koronaviru, a co říká vláda podnikatelům, které zasáhla vládní opatření? Kde začal konec prezidentky Pak, a kdo je podle vůdce "vzteklý pes"? To vše a představení nového románu v našem týdeníku. 

 

 

Chřipečka tento týden

 

#1 Korejci dokončují lék na koronavirus

První lék na koronavirus domácí výroby od společnosti Celltrion začne být pravděpodobně již počátkem února používán k léčbě pacientů, uvedl v pondělí předseda vlády Čong Segjun. Společnost Celltrion minulý týden oznámila, že na 327 pacientech provedla pokusy k vyhodnocení účinnosti a bezpečnosti přípravku CT-P59, známého též pod názvem Regdanvimab. Uvedla, že přípravek snížil podíl pacientů ve vážném stavu vyžadujících hospitalizaci až o 54 procent a rovněž výrazně zkrátil dobu léčby. Společnost již dříve podala žádost o podmínečnou registraci přípravku u ministerstva pro bezpečnost potravin a léčiv. Předseda vlády rovněž zmínil, že nové denní přírůstky případů koronaviru v zemi poprvé od listopadu klesají k hranici tří set, což znamená výrazný pokles ve srovnání s koncem loňského roku. Třetí vlna koronaviru v Koreji dosáhla svého vrcholu 25. prosince, přičemž denní nárůst tehdy dosáhl počtu 1240, od té doby však vykazuje známky postupného zpomalování.

 

#2 Prezident o očkování

Prezident Mun ve zvláštním projevu seznámil občany s postupem nadcházejícího  očkování. Poděkoval všem, kdo se podíleli na vývoji vakcíny. Pro Koreu ji v licenci firmy AstraZeneca vyrobí domácí SK Bioscience. Lék je v současnosti v poslední fázi schvalovacího procesu ministerstva pro bezpečnost potravin a léčiv. Další smlouvu na výrobu vakcíny uzavřela korejská SK Bioscience se společností Novavax, která vyvinula vakcínu tzv. “starého typu”. Ta funguje jako ostatní dosud používané očkovací látky a dá se uskladnit v ledničce. Počet vakcín, které Korea pro své občany zajistila, se tak zvýší z původních padesáti šesti na sedmdesát šest milionů. Prezident zdůraznil, že více druhů vakcín snižuje riziko vzniku vedlejších účinků. Vláda podle něj udělá vše, aby očkování proběhlo rychle, bezpečně, plynule a spravedlivě. Za tímto účelem zřídila zvláštní Tým pro řízení očkování proti covid-19. Ten již započal s přípravou celého procesu, který by měl odstartovat v únoru, vrcholit v červnu a skončit v září. Vznik kolektivní imunity se očekává v listopadu. Do konce roku 2021 však bude zřejmě nutné pokračovat v dodržování sociálního distancování. 

Zdroj: Oficiální Youtube kanál prezidentského paláce 

 

 

#3  Kompenzace pro podniky, uzavřené nařízeními vlády v souvislosti s koronavirem 

Předseda vlády Čong Segjun ve čtvrtek nařídil státním finančním úřadům, aby připravily legislativní kroky, které umožní částečně kompenzovat ztráty malých a středních podniků, způsobené omezením jejich provozu, či uzavřením v souvislosti s protikoronavirovými opatřeními. Premiér se vyjádřil ve smyslu, že ani čtvrté rekordní navýšení rozpočtu nevyváží způsobené obtíže a bolest. 

Prohlášení přichází krátce poté, co stovky malých a středních podniků podnikly proti vládním opatřením právní kroky a žádají náhradu škody. 

Zdroj: Korea Herald 

 

Další zprávy 

 

#4 Šéf Samsungu pokorný?

V pondělí potvrdil odvolací soud trest odnětí svobody na dva a půl roku pro dědice Samsungu I Čejonga.I si za poskytnutí úplatků bývalé prezidentce Pak Kunhje a její důvěrnici Čche Sunsil odseděl rok již v roce 2017. Nejvyšší soud však předloni nařídil nové projednání případu. 

I si chtěl pomocí úplatků na sebe převést pravomoci ve firmě, kterou vede de facto od roku 2014, kdy jeho otec onemocněl. Zakladatel Samsungu zemřel koncem loňského roku a jeho pozůstalí musí kromě soudních záležitostí řešit také obrovskou dědickou daň. 

První zpráva, kterou I Čejong z vězení poslal, bylo ujištění, že bude nadále podporovat činnost výboru pro dodržování předpisů konglomerátu, orgánu, jímž se od února loňského roku snaží zajistit transparentnost řízení největšího čebolu země. Na jeho doporučení se veřejně omluvil a slíbil, že nebude usilovat o to, aby po něm firmu převzali potomci.

Vedením čebolu jsou nyní pověřeni manažeři. 

Zdroj: Korea Times 

 

#5 Lepší podmínky pro doručovatele zásilek 

Zaměstnanci doručovatelských společností dosáhli ve čtvrtek dohody s vedením firem ohledně třídění zásilek. Balíky museli doposud třídit sami a za tuto práci nebyli placeni. To se nyní mění. Nově budou za tento proces odpovědné přepravní firmy a poslíčci již zásilky pouze naloží a doručí. Omezeny budou i noční směny. 

Loni zemřelo na přepracování devatenáct doručovatelů.

Zdroj: Jonhap 

 

 

#6 Skončilo vyšetřování tragédie trajektu Sewol 

Sewol  ztroskotal 16. dubna 2014 cestou z Inčchonu na ostrov Čedžu. Na palubě bylo 476 lidí, přežilo pouze 172 z nich. Mezi oběťmi bylo 250 dětí, žáků druhého stupně Tanwonské základní školy ve městě Ansan. Většinu přeživších zachránily rybářské čluny a komerční plavidla. Pobřežní hlídka dorazila na místo až čtyřicet minut po nich, přestože loď vyslala okamžitě signál SOS. Tragédie v Korejcích vzbudila velké pohoršení. Kritizován byl kapitán a jeho posádka, provozovatelé trajektů i námořní velitelství. Lidi však nejvíce rozezlila tehdejší prezidentka Pak Kunhje. V době tragédie údajně nebyla k zastižení a nemohla tudíž včas schválit vydání pokynů pobřežní hlídce. V médiích se pak snažila odpovědnost vlády v této věci bagatelizovat, což je opak toho, co se od hlavy státu očekává. 

Rodinní příslušníci obětí proti závěrům 14 měsíců trvajícího vyšetřování nehody protestují. Mnozí si před prezidentským palácem nechali oholit hlavy. 

***pozn. redakce: oholením hlavy Korejci vyjadřují duševní bolest, která na rozdíl od fyzické není sdělitelná ani viditelná

 

Zdroj: Jonhap, Wikipedia 

 

 

#7 Vyšlo: 

Kim Hjedžin: Vše o mé dceři. Přeložila Petra Ben-Ari. Praha, Argo, 2021, 160 stran.

Mnoho věcí je dnes neslušné říkat nahlas. Stejně tak nahlas myslet a myslet takzvaně nekorektně. Nejsme tolerantnější, jsme jen zakřiknutí. Možná proto jsme třeba i neadekvátně nadšení, když za nás někdo vysloví své úplně přirozené, primitivní pocity. Vypravěčka románu je starší Korejka, tedy osoba ještě o sto procent méně korektní než Evropanka, a protože to není žádná myslitelka, její každodennost z domova důchodců je plná ošklivého nedůstojného stáří, včetně demence, moče a výkalů. Stejně přirozeně nedokáže snést lesbickou orientaci vlastní dcery. Tato kombinace vytváří nenačančaný příběh, který, ať se nám líbí nebo ne, v nás zůstane viset jako silný zážitek.          

M. L.

 

Speciál: 

Editorial ke změnám ve vládě

 V předvečer uvedení Joea Bidena do funkce prezidenta USA jmenoval prezident Mun tři nové ministry. Kulturu bude mít na starosti Hwang Hi, poslanec za demokratickou stranu, resort malých a středních podniků a startupů přebírá jeho stranický kolega Kwon Čchilsong. 

Nejvíce však překvapila výměna ministryně zahraničí. Novým šéfem diplomacie se stal další demokrat, bývalý ředitel národní bezpečnosti v prezidentském paláci, Čong Uijong. Nahradil první ženu v novodobé korejské historii, která tuto pozici zastávala. Kultivovaná, charismatická, šedovlasá Kang Kjonghwa, hovořící brilantní angličtinou, setrvala v úřadě tři roky, což je nejdéle ze všech dosavadních ministrů zahraničí. Je těžké odhadnout, co stojí v pozadí této rošády. Kariéra Kang skýtá podle redakce dvě možnosti: 

1) V létě loňského roku doporučovaly úřady lidem zvážit lety do zámoří. To se v korejském pojetí rovná de facto zákazu cestování. Manžel ministryně však potřeboval novou jachtu. Tu si odjel obstarat do USA. Ministryně se za to omluvila Národnímu shromáždění.

2) 9. prosince loňského roku ministryně popudila sestru severokorejského vůdce Kim Jodžong. Na fóru v Bahrajnu vyhlásila, že Sever nereaguje na výzvy Soulu, aby byla zahájena přeshraniční spolupráce v boji proti pandemii, a dodala, že je těžké uvěřit tvrzením Pchjongjangu o nulovém počtu nakažených. Kim tehdy pobouřeně reagovala: "Její poznámky neberou ohled na případné důsledky. Kang zřejmě doslova dychtí po dalším ochlazení vztahů mezi Severem a Jihem" a  "Její slova nebudou zapomenuta a nelze vyloučit, že za ně bude muset draze zaplatit." 

Prezident Mun svůj výběr nového šéfa ministerstva zahraničí odůvodnil tím, že jde o diplomata, který se podílel na přípravě setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čongunem v roce 2018. Nový ministr má být adekvátním protějškem amerického kolegy a očekává se od něj aktivní přístup právě v otázce uvolnění napjatých vztahů mezi Severem a Jihem. To nepůjde bez účasti USA. Budoucí vztahy mezi Kimem a šéfem Bílého domu jsou však otazníkem. V rámci předvolební kampaně nazval totiž Biden severokorejského vůdce “hrdlořezem” a Kim se o něm na oplátku vyjádřil jako o “vzteklém psu, který potřebuje umlátit k smrti.”     

E. Z.

            

 

Autor: Eva Zverinova | sobota 23.1.2021 10:34 | karma článku: 4,95 | přečteno: 132x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik