Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společné kandidátky jako zdroj peněz?

Financování politických stran můžeme vnímat jako financování demokracie. Jak však může uspět politická strana, která nenajde prostředky na oslovení veřejnosti, aby jí sdělila svůj politický program? A jak může uspět strana, která má proti sobě finančně zajištěný kolos? Dnešním článkem zkusím objasnit, jak financování politických stran z veřejných prostředků funguje. Věnovat se budu jen financování v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Příspěvky "za volby" jsou stanovené zákony, které se vztahují k jednotlivým druhům voleb. V případě nadcházejících předčasných voleb jde o Zákon o volbách do Parlamentu ČR (v §31 a §85). Výsledek voleb se také promítne do dalšího financování činnost politických stran podle Zákona o sdružování v politických stranách.

V tomto článku ukáži, že hostování na cizích kandidátkách může být značně finančně výhodné, i pokud jsou programy takto sdružených kandidátů ve vzájemném rozporu (a tedy společná kandidátka získá méně voličů než by byl součet volebních zisků samostatných kandidátek).

Strany mají s volbami vydání, a to nejen v souvislosti s prezentováním vlastní činnosti a programu, ale také ze zákona - za každou kandidátku (tj. pro každý kraj) strana zaplatí 15.000 Kč. Pro přehlednost jsem vydání označil červeně.

Volby do parlamentu (shrnutí):

popis"jednotka"kdy

A nyní k nadcházejícím předčasným volbám. Proč strany hostují na svých kandidátkách "cizí" kandidáty? Důvody jsou v zásadě dva:

Prvním důvodem je, že koalice jsou zákonem znevýhodněny. §49 zákona o volbách do Parlamentu ČR výslovně říká, že za každého dalšího člena koalice se hranice zvyšuje o 5 procent (až do počtu 4 členů koalice, 4-členná koalice tedy potřebuje na vstup do sčítání 20% podporu voličů).

Druhým, ale podle mne mnohem důležitějším důvodem, je skutečnost, že financování politických stran není lineární vzhledem k volebnímu úspěchu. Pokud např. kandidují 3 strany, z nichž strana A získá 1 %, strana B 2,5 % a strana C 4,5 % z cca 5 milionů voličů, a pokud kandidáty budou voliči podporovat bez ohledu na to, jestli kandidují za "domácí stranu" nebo hostují na "cizí kandidátce", dopadne finanční výsledek v případě samostatného kandidování takto (za předpokladu, že kandidují ve všech krajích):

stranavýdajepříjmy

(pro jednoduchost sčítám "zisk" z voleb i z "financování" do zisku z voleb, i když mohou být splatné jindy)

Strana A tedy nejspíš zkrachuje (nebo to poplatí kandidáti), strana B bude "žít" a bude mít z čeho, strana C přesto, že nebude mít poslance, získá přes 31 milionů a 9 milionů ročně, které jistě použije na další rozkvět strany.

Pokud by platilo, že výsledek se společnou kandidátkou bude stejný jako součet výsledků samostatně kandidujících stran, získala by "hlavní" ze stran za 8 % (předpokládám 10 poslanců) celkem: 40 + 10 + 9 = 59 milionů Kč a 19 milionů každý další rok. Náklady zůstávají na 210 tisících před volbami. 

Oproti situaci, kdy strany kandidují samostatně (celkový "zisk" je 43,37 mil. jednorázově a 9 mil každý rok) je společná kandidátka značně výhodnější: celkový "zisk" činí 58,79 mil. jednorázově a 19 milionů každý rok, navíc mají i pár poslanců v parlamentu (které by neměly, kdyby neobešly volební zákon a ustanovení o koalicích).

Dokonce i kdyby celkový zisk byl 6 % (tedy úbytek o 2 procentní body v důsledku hostování) a pět mandátů, získají takto seskupené strany jednorázově 30 + 10 + 4,5 = 44,5 mil. Kč jednorázově a 14,5 mil. ročně, tedy i v takovém případě získají o 1,13 mil. Kč navíc jednorázově a 5,5 mil. Kč navíc ročně.

Jaké z toho plyne poučení? Zisk z hlasu je větší u větších stran (získají navíc peníze za mandát) a hlas vhozený pro stranu, která získá alespoň 1,5 % není ztracený. Už proto, že podpoří její další činnost. A také to znamená, že hostování na cizích kandidátkách nemusí být kvůli společnému programu a snaze získat poslance, aby jej mohli prosazovat, ale prostě jen kvůli penězům. Předpokládám, že jsou takto se "spojující" strany alespoň natolik vzájemně férové, že se před volbami dohodnou na klíči, kterým si finanční zisk z voleb a na činnost strany rozdělí.

Rozhodněte se sami, komu tu stovku hodíte do urny (nebo víc u větších stran).. Platíme to ze společné kasy. Mimochodem, ročně nás financování politických stran vyjde zhruba na miliardu (včetně příspěvků za volby do EP a za zastupitele v komunálních volbách).

Pokud máte dostatek času, můžete si zkusit spočítat, kolik peněz jsme do demokracie investovali financováním stran, které byly úspěšné v minulých volbách (2006). Údaje o volební účasti, mandátech a volebním výsledku najdete na www.volby.cz .

Pevně doufám, že v článku nemám zásadní chybu. Pokud byste snad nějakou našli, napište. Uvedu to na pravou míru v diskusi. Po uveřejnění článku jej totiž již není možné měnit.

 

Autor: Karel Zvára | neděle 23.8.2009 13:35 | karma článku: 12,71 | přečteno: 1129x
  • Další články autora

Karel Zvára

Povinná podpora migrantů z Afriky se blíží

Zaštítěn kouřovou clonou směrnice o copyrightu přijal Evropský parlament 26. března 2019 Usnesení o základních právech lidí afrického původu.

27.3.2019 v 18:03 | Karma: 41,39 | Přečteno: 2426x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Karel Zvára

Hrátky s grafy

Data je dobré vizuálně prezentovat tak, aby je divák dobře pochopil. Často je ale možné vybrat z několika různých způsobů ten, který se autorovi nejlépe "hodí do krámu". Tentokrát o tom, zda vstup do EU zlepšil export ČR do EU-15.

22.3.2019 v 13:06 | Karma: 22,80 | Přečteno: 775x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Karel Zvára

Předvolební argumentační zamyšlení

Předčasné volby se blíží. A aby bylo jasné, že nejsem nestranný, hned na začátek uvádím, že v nich kandiduji za Svobodné. Chci se v tomto článku zamyslet nad tím, o co v politice podle mého názoru jde, a jaké argumenty jsou tedy relevantní a jaké nejsou. Pozoruji totiž, že někteří (a střílím i do vlastních řad) v předvolebním nadšení nejspíš nechtěně a nevědomě upřednostňují využití příležitosti pro "šťouchnutí do oponenta" před relevantností argumentů.

14.10.2013 v 7:30 | Karma: 22,46 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Nešťastná amnestie

Prezident Václav Klaus vyhlásil při příležitosti 20. výročí nezávislosti České republiky dílčí amnestii. Osobně to považuji za nešťastný krok, kterým mne Václav Klaus rozhodně nepotěšil.

2.1.2013 v 21:42 | Karma: 24,55 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Omluva Zbyňku Pospíchalovi a společnosti Dial Telecom, a.s.

12. ledna 2012 jsem přednesl úvodní příspěvek na veřejné diskusi Svobodných na téma "regulace internetu". V rámci besedy jsem nesprávně uvedl jako příklad původce špatné konfigurace BGP směrovače společnost Dial Telecom, a.s. a jmenoval jejího zaměstnance Zbyňka Pospíchala (ne však jako původce chyby). Po upozornění beru svá slova zpět. Nesprávně jsem si totiž vzpomněl na úlohu jednotlivých aktérů ve dva roky starém článku, ve kterém jsem se o události dočetl. Tímto se omlouvám Zbyňkovi Pospíchalovi i společnosti Dial Telecom, a.s. a svá slova na jejich adresu, která jsem uvedl na zmíněné besedě, beru zpět.

1.2.2012 v 13:07 | Karma: 7,98 | Přečteno: 583x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč