Připomenutí projevu Miroslava Ševčíka na kongresu ODS v roce 2008

Miroslav Ševčík, předseda správní rady Liberálního institutu a vedoucí katedry hospodářské a sociální politiky VŠE, pronesl v roce 2008 projev k delegátům kongresu ODS. Jsem přesvědčený, že jeho projev stojí za připomenutí.

V projevu kritizuje změnu směru ODS po nástupu vlády Mirka Topolánka. Kritizuje kupčení s Lisabonskou smlouvou i odklon ODS od střední třídy. Video uvádím na konci příspěvku.

ODS má dnes "novou tvář". V uvozovkách proto, že Petr Nečas je dlouholetým členem ODS a poslancem Poslanecké sněmovny (konkrétně od roku 1992). Je skutečně ODS pod Petrem Nečasem jiná než Miroslavem Ševčíkem kritizovaná ODS pod Mirkem Topolánkem?

Pro přijetí Lisabonské smlovy 18. února 2009 hlasovalo celkem 33 poslanců ODS včetně Mirka Topolánka i Petra Nečase. Proti přijetí Lisabonské smlouvy tehdy hlasovalo 37 poslanců ODS včetně Evy Dundáčkové. Jmenný přehled hlasujících lze najít na webu Poslanecké sněmovny. Je ODS jiná než za vedení Mirka Topolánka, když hlavní (i když mimo pozornost médií) postavou volební kampaně je Ivan Langer? Myslím si, že nikoliv.

Nechci a nebudu nikomu radit jak má volit. Jen tvrdím, že přesunutí shnilé potraviny do nového obalu nezpůsobí její poživatelnost. Rozhodněte se sami a volte svobodně.

Pro uvolnění na závěr přidávám rapový klip, který ukazuje rozdíl mezi dnes populárním (a socialistickým) pojetím ekonomie v podání teorií Johna Maynarda Keynese a střízlivým pojetím ekonomie podle Rakouské ekonomické školy. Úrokové sazby jsou nízko, vlády i centrální banky se snaží "podpořit poptávku" a doufají, že se tím vyřeší "krize". Také se, tak jako já, těšíte na ráno po tomto finančním flámu?

Autor: Karel Zvára | pátek 28.5.2010 11:16 | karma článku: 14,80 | přečteno: 1483x
  • Další články autora

Karel Zvára

Hrátky s grafy

22.3.2019 v 13:06 | Karma: 22,80

Karel Zvára

Nešťastná amnestie

2.1.2013 v 21:42 | Karma: 24,55