Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Měli jsme se rozhodnout už tenkrát

Komunistická strana Čech a Moravy se navzdory tristním volebním výsledkům opět dostává do popředí, soudruzi vyčenichali příležitost a už se jí asi nadlouho nepustí. Pán Bůh s námi a zlý pryč!.

Po sametové revoluci si mnozí z nás, a já mezi nimi, mysleli, že tohle všechno je pro náš národ báječná šance, jak najít třetí cestu, tu optimální. Jak se, poučeni slepou uličkou dějin - socialismem, vyhnout všem chybám a nedostatkům kapitalismu. Byli jsme velice, velice naivní, nepovedlo se a povést se zřejmě z mnoha důvodů ani nikdy nemohlo.

Tehdy velmi brzy po převratu vyvstala jedna důležitá otázka, a to zda zrušit Komunistickou stranu Československa, či nikoli. Nu, nakonec to naše milá, druhdy státotvorná strana přežila, otřepala se a docela pružně se přizpůsobila změněným podmínkám. Malinko pozměnila název  a aniž by ji k tomu společenské klima nějak výrazněji nutilo, bez nějaké silnější sebereflexe, omluvy, ideologické obrody se celkem bez problému vnořila do obnoveného demokratického politického života země.

A nevedla si špatně, dlužno poznamenat. Dlouhé roky využívala luxusního postavení strany demokraticky zvolené do obou komor parlamentu, s níž ostatní odmítali jakoukoli spolupráci. Využívala všechny výhody a prebendy spojené s výkonem poslaneckých mandátů bez jakékoliv odpovědnosti a své voliče uspokojovala kritikou prakticky čehokoli, čeho se vlády v průběhu času "dopouštěly".

Při posledních volbách však došlo ke změně. Volební výsledek byl mizerný, strana propadala panice, mnozí zasloužilí soudruzi se na kýžená parlamentní křesla neprobojovali a židle pod soudruhem  předsedou se povážlivě zakývala. Avšak dějiny s námi někdy laškují a tak se i tentokrát ušklíbly a pootočily tak zlomyslně, že se najednou tato strana balancující nad propadlištěm ocitla v centru zájmu nejsilnějších hráčů.

A využívá toho, jak se patří.  Pan Filip, pan Kováčik, pan Skála neopomenou jedinou příležitost poučit národ o svých nezadatelných právech, o demokracii, o rovnosti všech politických subjektů, o službě lidu, a o tom, jak to tu jde všechno šíf. A přitom v tichosti se pan Filip dobere k postu místopředsedy poslanecké sněmovny, avšak velice nedemokraticky, neboť těch jejich sedm procent a fous je k takto vysoké funkci opravňuje pramálo.

Rovněž tak jejich kádrování (zase se to všechno vrací) ministrů - s kým souhlasí a kdo se jim nelíbí.  Rudým hochům narostla křídla, s plnou pusou zájmů lidu úplně přehlédli, že drží basu ve sboru jednoho z nejbohatších magnátů. No možná z toho něco nakonec přece jen něco kápne, nějaký ten obroček z dozorčí rady čehosi polostátního se vždycky hodí, zejména když stranická kasa asi zrovna nepřetéká. To ty internacionální ideje na chvíli počkají, z toho se dneska už nestřílí.

Jakoupak Česká republika o sobě dnes poskytuje světu zprávu? Jeden z čelných představitelů státu je komunista a bývalý člen STB, jsme členským státem Evropské unie, prostředky čerpáme, co nám naše chabé administrativní síly stačí, avšak evropské problémy nás nezajímají?  

Měli bychom se už konečně rozhodnout, kam vlastně patříme. Jistě, z Evropské unie se už dávno stal těžko ovladatelný moloch, navíc řízený člověkem, který se těžko udrží na nohách. Zřejmě viróza, pardon, u tohoto pána to prý byl houser. Ale co je lepší, snažit se ovlivňovat to, co bychom jakž takž mohli anebo se znovu uvrhnout do poroby?

Měli jsme se rozhodnout už tenkrát. Měli jsme je zakázat.

 

 

           

 

 

Autor: Zuzana Palečková | pátek 20.7.2018 1:38 | karma článku: 22,35 | přečteno: 826x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

Vojta jede domů

Agrofert, dotace, EU, vláda, opozice, demonstrace. Zase to vře, ale lidské osudy plynou dál, někdy docela tiše a smutně, protože správci země jsou zaměstnáni jjnšími problémy, než má nějaký Vojta...

7.6.2019 v 0:12 | Karma: 20,07 | Přečteno: 608x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Norsko 8 - Ronald je vážně šaman

Je to všechno tak prosté, jednoduché a opravdové. Stačí stan, sobí kůže, oheň, prastará melodie a najednou tenká slupka civilizace sklouzne a jeden do toho ohně civí a civí...

16.5.2019 v 23:51 | Karma: 12,30 | Přečteno: 365x | Diskuse| Cestování

Zuzana Palečková

Norsko 7 - Norská večeře

Je pravda, že v Norsku je v zimě dost tma, mrzne až praští, sněží, dují větry, jeden s přírodou bojuje po celý boží den. Ale pak přijde večer, prostře se stůl, zapálí svíčky, přijdou hosté a báječná hostina může začít.

3.5.2019 v 0:01 | Karma: 20,19 | Přečteno: 783x | Diskuse| Cestování

Zuzana Palečková

Norsko 6 - Polární safari

Teď už konečně vím, po čem jsem celý život toužila - po divoké jízdě na saních taženými šťastnými ňafajícími psy - a kam? Prostě někam.

26.4.2019 v 1:01 | Karma: 14,09 | Přečteno: 303x | Diskuse| Cestování

Zuzana Palečková

Norsko 5 - Kabine

Konečně jsme se tam dostali! Cesta poněkud dobrodružná, ale stála za to. Chata na ostrově je splněný sen každého zálesáka. Venku mrzne až praští, vevnitř to praská ve starých kamnech, na nich pánev se pstruhy. Co víc si přát?

19.4.2019 v 0:33 | Karma: 13,90 | Přečteno: 440x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik