Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tenkrát v r.1989 jsme se rozhodli dobře. Změna politického systému byla provedena převratem a ne revolucí. Sousední země bývalého východního bloku to provedly podobně až na Rumunsko, tam tekla krev. Koncem října si připomeneme sté výročí podobného převratu v Rakousko-Uhersku. Tehdy také průmysl, zemědělství či živnosti působily stejným rytmem a změny začaly postupně až po volbách r.1919. Kdo u nás z nestraníků a odpůrců totality byl schopen brzy řídit nebo sobě privatizovat továrnu a podobně, když dříve nemohl být ani mistrem ve fabrice, šéfem hotelu, předsedou JZD, přednostou železniční stanice atd. I v sousedních východních zemích to probíhalo podobně jako u nás. Dnes třeba řeší v Polsku reformu soudnictví a justice, když dosud v nejvyšších soudních orgánech působí ještě takoví, kteří před r.1989 hravě posílali do vězení odpůrce bývalého režimu. Takové převratné změny nejsou jednoduché pokud se nemá střílet!!

1 0
možnosti

R38a40d57e28k 93J84a66r64o11š

20. 7. 2018 13:59

KSČ se tenkrát zrušit nedala...

Při sebemenším náznaku snahy o její zákaz, případně dokonce kriminalizaci jejích členů by Komanči nepředali jen tak mýrnix týrnyx bez boje svojí moc a dneska by tu klidně bylo něco ála Čína nebo Bělorusko.

Václav Havel udělal tenkrát to nejlepší co mohl udělat a jestli se dnes drápou současní i bývalí Komanči k moci, tak je to spíše díky neschopnosti a průšvihům demokratických politiků uplynulých dekád...

1 0
možnosti
Foto

Čína nebo Bělorusko? Na to nemáme.

0 0
možnosti

Politici si tenkrat zrejme mysleli, ze lide jsou rozumni a je zbytecne zakazovat stranu, kterou stejne nikdo volit nebude. Ukazalo se, ze lide rozumni nejsou a komunisty volu. Ted zu je pozde neco zakazovat.

Ostatne ti nejzarytejsi komunisti stejne presli do jinych stran.

0 0
možnosti
Foto

Vrabci, kteří se již na některá místa v Praze vracejí, si štěbetají o tom, že to byla cena za prezidentský stolec pro Václava Havla.

0 0
možnosti
Foto

Odpověď je jasná. Komunisté jsou propagátory komunismu, tedy zákonem uznané zločinné ideologie. Je směšně, že vyznavači státem uznané zločinné ideologie mohou své projevy beztrestně prohlašovat v parlamentu či na shromážděních. Proč tedy nepřiznat stejná práva náckům? Obě ideologie jsou jednovaječná dvojčata.

Myslím, že náš národ je ostatním pro smích (komunista Zeman, komunista Babiš....)

2 0
možnosti
Foto

A proč ne Brusel? Tam jich je ještě podstatně víc.

A omlouvám se, že jsem se bez dovolení vmísil do hovoru dospělých.

0 0
možnosti

KSČ se asi nechala v r.1990 zrušit. Ale myslíte si, že by politika 2018 u nás byla lepší? Že by nevzniklo Ano, SPD? Naivní. Možná by bylo ještě "hůře":-(

0 0
možnosti
Foto

Rozhodovali jiní. Loutky a jhlavně jejich loutkovodiči. Že by kdy opravdu rozhodoval ,,lid" je toliko chiméra;-)

0 0
možnosti
Foto

KSČM má s komunismem společné jen užití tohoto slova ve svém názvu. Pro politiky, kteří chtěli vyniknout to byl marketingový tah. Založili novou stranu, kterou nazvali KSČM a spoléhali se na to, že nepřekabátělní komouši je budou volit. Téměř třicet let si spokojeně vegetí v Parlamentu. Víc v podstatě nepotřebují. Občas si k slušnému platu a prebendám sezobnou pár drobků spadlých z tabule mocnějších a je jim blaze.

2 0
možnosti
Foto

Odpověď na otázku či se měla KS zakázat. Je zcela jednoznačná. Samozřejmě že měla. Z principu! Tak jako v Polsku nebo Maďarsku. Argument, že by se někam komunisté rozlezli je alibistická pitomost. Stejně se rozlezli. A jestli si někdo myslí, že se změnila nebo obrodila, běžte si někam poslechnout Grebeníčka a další. Bude se divit.

6 0
možnosti

Komunisté měli být v 1989 zakázáni - především z eticko morálních důvodů, vůči těm poškozeným. Pak tragi - komický pohled na mého otce, který z křesla obýváku u TV spílá Grebeníčkovi a spol. Celoživotně, si pochopitelně nesl osud otce svého - r. 1950 znárodnění živnostníka, klasika. Mohl bych zde popsat doslova milion jeho zážitků, nesoucího si pečeť, "Z blbé rodiny". Jak ukradený trezor a točité vyřezávané schodiště ukradené z prostor obchodu posloužily dělnické třídě - to věru nevím. Vím pouze, že jsem dožral nájemnici, paní Vyvialovou, kterou jsem následně v objektu objevil ! Tato reálně existující žena rozvinula učení K. Marxe a přestoupila do další etapy pokroku ! Peníze, za nájemné je již zbytečné - bydlí tedy zadarmo, dle svých potřeb. Já pak věnoval svých následných 20 let rekonstrukci objektu, který byl ve všelidové péči. Bylo to krásné, měšťanské plochy 100 - 124 m2 za 110 Kč nájemného. Soudruzi, již jsem to opravil - můžete se dostavit opět ! ... :-)

3 0
možnosti

Ale to je přeci nesmysl srovnávat 50 léta s dneškem. Že by vám tam mohli soupnout azylanty tak to bych věřil spíš.....

1 0
možnosti

Zakázat, to je sice pěkné ale jaký smysl má řešit to nyní? Jediný způsob jak se dá "zakázat", je dát ji méně než 5% hlasů u voleb. Ale to je otázka pro voliče a nikoli pro autory článků.

1 0
možnosti
  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik