Vibrační náramek s detekcí náhlé změny jakýchkoli zvuků v okolí

Až to někdy někdo vyrobí, bude to skvělá kompenzační pomůcka pro osoby se sluchovým postižením. Sice už jsem to sepsal někdy v únoru 2008. Ale po vytištění v časopisu Gong 9/10 2008 mi začali psát lidi, kdeže se to dá koupit.

Dávám to tedy i na Ztlumeno, uvidí to mnohem víc lidí a třeba se mi i někdo ozve na realizaci.

Za skvělou kompenzační pomůcku pro neslyšící považuji vibrační náramek s detekcí náhlé změny množství zvuků v okolí. Ne hlasitosti jako takové, ale „náhlý rozdíl v hlasitosti". Hladina by byla regulovatelná dejme tomu ve třech stupních velmi citlivé/normální/nízká citlivost, kvůli snadnému nastavení uživatelem. Velmi citlivé dejme tomu při náhlém zvýšení o 5 decibelů – šlo by použít k buzení. Nařídí se obyčejný budík a při zazvonění náramek zavibruje. V noci nebývá příliš „hlučno/různých náhlých zvuků" a budík nemusí být nijak hlasitý.

Nízká citlivost (vibruje až při změně třeba o 30 decibelů) by se zase mohla nastavit na velmi rušné ulici, aby náramek nevibroval neustále, ale až při podstatné změně – zatroubení auta v blízkosti, zacinkání tramvaje, zaskřípění brzd… Nejde o detekci „co je to za zvuk" (i když základní zvuky – sirény atd. by se časem přidat mohly), ale o detekci „něco se děje" a neslyšící se porozhlédne co se asi děje – bez detekce je vše nechtěně „ignorováno" – například siréna sanity za rohem.

Příklady využití neslyšící osobou:
Velký pomocníček pro neslyšící řidiče, kdy si nemusí všimnout například blikající sanity/hasičů/troubení auta za sebou atd. nemusí nepřetržitě „periferně" sledovat zpětná zrcátka, což snižuje jinou pozornost a na křižovatce, kde má zelenou (ale blíží se ta sanita – kterou nevidí – je za rohem) se tak velmi sníží riziko srážky.
Neslyšící je doma, někdo zazvoní – náramek zavibruje.
Neslyšícímu začne za zády štěkat pes – minimálně důvod k ohlédnutí, co se děje.
Začne pískat konev s vařící se vodou (a jiné zvuky v domácnosti).
Někdo náhle zakřičí (třeba: „Bacha!") – důvod k rozhlédnutí se.
Na ulici se blíží rychle jedoucí motorka, která je sice zdálky slyšet, ale není vidět (to až dvě vteřiny od neslyšícího).
Zazvoní mobilní telefon s příjmem SMS.
Neslyšící zazvoní u domu, ale neví, že začaly „bzučet“ dveře elektronického vrátného (nastaví před zazvoněním vysokou citlivost a pozná to – také pozná, když někdo začne mluvit do domácího telefonu a může sám říct něco ve smyslu že neslyší.
Rozeznění sirén/y (někde hoří/poplach).

Pak ještě takové víceméně zpříjemnění života. Dejme tomu při sledování filmu, když jsou ve filmu výbuchy, výstřely, rány, které jsou vidět (zakouří se z hlavně) a náramek při tom zavibruje (vysoká citlivost). Vlastně něco podobného, jako jsou volanty u počítačových her se zpětnou odezvou. Také například při práci na počítači. Počítač vydává zvuky při určitých událostech.

Součástí náramku by mohl být display s obyčejným ukazatelem času, vibračním budíkem a ukazatelem třeba v pěti stupních, o kolik se okolní zvuk změnil (o hodně – sirény, o málo – el.. vrátný) jako jsou například ukazatele signálu/nabití u mobilních telefonů. V dnešní době by asi nebyl velký problém něco takového vyvinout a dokonce to vidím jako prima práci pro nějakou univerzitu.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Autor: Ladislav Kratochvíl

Kráťa ohluchl ve svých 40 letech v roce 2003. Kromě psaní se věnuje vlastnímu webu (www.kochlear.cz), počítačovému poradenství a problematice ztráty sluchu ve středním věku a později. Zabývá se nejen touto tematikou a souvisejícími přednáškami, ale také možnostmi přepisu mluveného slova do textu v reálném čase.

 

Autor: Ztlumeno | pondělí 1.8.2016 9:14 | karma článku: 14,19 | přečteno: 440x