Vaříme a znakujeme

Koncem února navštívila naše čtyřčlenná česká výprava ze společnosti 365 Varšavu. Zúčastnili jsme se mezinárodní akce s názvem Sign in the Middle. Poznávali jsme kulturu neslyšících v jiných zemích a ochutnávali jídla typická pro jejich státy. Vařili jsme, až se z nás kouřilo – a za naše kulinářské výkony jsme získali pochvalu ostatních účastníků.

Sraz s neslyšícími z jiných států jsme měli až večer, a tak jsme nejprve vyrazili na procházku po Varšavě. S ostatními jsme se sešli až na ubytovně, uprostřed lesa, zcela mimo civilizaci. Nejbližší vesnice byla 15 kilometrů daleko. Na akci dorazilo 20 lidí, my čtyři z České republiky, šest z Polska, pět z Portugalska a pět z Itálie.Po dohodě měl každý stát na svoje představení k dispozici celý den. My přišli na řadu v úterý.

V neděli se o jídlo starali Poláci – snídaně byla podobná jako naše, k obědu kuřecí plátek s bramborovým salátem a večeře formou „švédského stolu.“

V pondělí pro nás vařili Italové. Snídani jsme měli sladkou, chleba s nutelou, bábovku atd. K obědu jsme měli lassagne a k večeři pizzu. Mezitím jsme ochutnali bramborový nákyp a salát s tuňákem.

Pak přišel náš den. K snídani jsme připravili buchtičky s tvarohem, bábovku (upekl ji Tomáš a byla výtečná), k obědu jsme uvařili česnekovou polévku a k tomu šunku, sýr a chleba. Pod vedením Marie jsme zvládli koprovou omáčku s vejci a knedlíky (přivezli jsme je z ČR). Ke svačině dostali naši přátelé Tatranky a ochutnali naši lahodnou Becherovku a bonbóny Hašlerky. K večeři jsme pro ně připravili bramboráky a sekanou s hořticí, chlebem a okurkou a zapili to naším pivem. Samozřejmě nechyběly Karlovarské oplatky. Všichni byli spokojeni a vychvalovali náš den, čímž se nám všem ulevilo. 

Ve středu jsme jeli na výlet do městečka Pultusk, prohlédli jsme si krásný zámek a věž a pak jsme měli rozchod.

Čtvrtek patřil Portugalcům. Například k snídani pro nás připravili cornflakesy s mlékem a ovocný salát a k večeři těstoviny s tuňákem.

V pátek nám vařili Poláci, kteří k obědu udělali polévku s vejci a klobásou a k večeři jejich typické pirohy. Celý týden zakončila prima party.

Kromě dobrého jídla samozřejmě na akci nechyběly společné aktivity, při nichž jsme hráli různé hry a také fotbal. Absolvovali jsme i tři vzdělávací semináře na témata Vzdělávání, Práce a Sociální šetření a dozvěděli jsme se řadu podrobností o projektu Erasmus plus.

Po celou dobu jsme se domlouvali mezinárodním znakovým systémem. Marie s Tomášem ho ovládají perfektně, jen Dominik tam přijel opravdu pouze se základní slovní zásobou. Ale rychle se vše naučil, takže na konci už byl schopen sám přednášet. Byla to pro nás zajímavá zkušenost.

Co je to mezinárodní znakový systém? Jsme neslyšící a komunikujeme znakovým jazykem. Ten je v každé zemi jiný, máme i nářečí :-) Mezinárodní znakový systém je soubor znaků, které byly vybrány z různých znakových jazyků (nejvýrazněji jsou zastoupeny znaky z amerického znakového jazyka) a jsou pro většinu uživatelů snadno srozumitelné.

Pavlína Spilková


 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ztlumeno | úterý 24.6.2014 15:55 | karma článku: 9,27 | přečteno: 298x