Simultánní přepis - porovnání

Doslovný přepis profesionálním přepisovatelem je něco zcela jiného než to, co si pod tímto pojmem představuje běžný uživatel klávesnice. Z videí, která si občas natáčím při přepisech, jsem vyrobil porovnání.

Když potřebuje člověk s postižením sluchu na nějaké akci simultánní přepis, aby věděl, co se říká, potřebuje přepis doslovný.

Doslovný profesionální přepis nám poskytují sociální firma Transkript online a centrum zprostředkování simultánního přepisu při České unie neslyšících.

V některých případech, když to není na přednášce, konferenci, při úředním jednání atd., ale třeba při rodinné návštěvě však nejde tolik o rychlost psaní, ale především jde o množství napsaného. Zkomprimované sdělení z deseti rozvitých vět do tříslovné holé věty, se totiž nedá v hlavě zpětně „rozbalit“ zase do těch deseti vět.

Zjednodušený (zestručněný) přepis pravděpodobně uvítají ti, kterým je český jazyk jazykem cizím. Například někteří uživatelé znakového jazyka. Zrovna tak, jako bych uvítal zestručněný přepis třeba já, kdyby byly proslovy a psaní v angličtině. Pro toho, komu je mateřským jazykem jazyk ve kterém probíhá přepis, může být zestručňování dokonce urážlivé.

Ale samozřejmě, byl jsem rád, že mi vůbec někdo psal a mohl se tak zúčastnit akce v malém městě, na kterou by žádný profesionální přepisovatel kvůli dvěma hodinám (18.00 – 20.00), 60 kilometrů večer asi ani nejel.

Teprve když člověk vidí ten obrovský rozdíl, tak ještě víc ocení to, co od Transkriptu a CZSP máme.

 

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Autor: Ladislav Kratochvíl
Kráťa ohluchl ve svých 40 letech v roce 2003. Kromě psaní se věnuje vlastnímu webu (www.kochlear.cz), počítačovému poradenství a problematice ztráty sluchu ve středním věku a později. Zabývá se nejen touto tematikou a souvisejícími přednáškami, ale také možnostmi přepisu mluveného slova do textu v reálném čase.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ztlumeno | úterý 11.12.2018 7:52 | karma článku: 8,03 | přečteno: 256x