Přechod na novou technologii vysílání znemožňuje sledovat televizi bez zvuku

Když se povinně zavádí nová technologie vysílání, mělo by vše fungovat minimálně tak, jako na té staré, včetně titulků pro sledování televizoru bez zvuku (titulky především pro diváky s postižením sluchu).

Protože můj 4 roky starý televizor DVB T2 neumí, zakoupil jsem set-top-box Sencor... A protože jsem zcela přišel o sluch, potřebuji k sledování televize skryté titulky. Z toho důvodu jsem zakoupil set-top-box, který je certifikovaný Českými radiokomunikacemi pro provoz v České republice, aby se mi například zobrazovala správně diakritika.

Ta se mi u certifikované set-top-boxu zobrazuje skutečně dobře. Avšak časování titulků pravděpodobně certifikací vůbec neprošlo, takže tu správnou diakritiku mnohdy ani nevidím i když si myslím, že umím číst docela rychle.

Jeden uniklý titulek z padesáti, to se dá z kontextu domyslet. Ale 7 z 10 se domyslet nedá, zejména když jde o podstatu děje.

Scéna s Jezinami, jak se zobrazovaly titulky v televizoru Samsung + set-top-box Sencor SDB 5003T (který v lednu 2018 získal certifikaci u Českých Radiokomunikací) + společná anténa. První ukázka je z televizoru a následující z webu České televize, kde se zobrazují správně.

 

Ukázka toho, jak může jeden špatně zobrazený (nebo spíše nezobrazený) titulek změnit smysl sdělení. První ukázka je zobrazování titulků v televizoru Samsung + set-top-box Sencor SDB 5003T (který v lednu 2018 získal certifikaci u Českých Radiokomunikací) + společná anténa. Druhá ukázka je z ivysílání České televize, kde se titulky zobrazuji správně. Z první ukázky by mohl divák nabýt dojmu, že "nová verze intimity" jsou ty vousy a ne něco jiného (viz druhá ukázka).

 

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Autor: Ladislav Kratochvíl (člen odborné komise pro skryté titulky při ASNEP)
Kráťa ohluchl ve svých 40 letech v roce 2003. Kromě psaní se věnuje vlastnímu webu (www.kochlear.cz), počítačovému poradenství a problematice ztráty sluchu ve středním věku a později. Zabývá se nejen touto tematikou a souvisejícími přednáškami, ale také možnostmi přepisu mluveného slova do textu v reálném čase.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Autor: Ztlumeno | pátek 22.11.2019 9:01 | karma článku: 17,89 | přečteno: 1095x