Pište prosím "čitelně"

Psaní tak, že se text obtížně čte, nebo je formát matoucí, není podle mě nejlepší. S některými "zabíječi" dobrého obsahu se setkávám dost často. Zde je několik mých postřehů. Samozřejmě nepostihnu zdaleka vše, jen to základní.

Nejde pouze o psaní publikovaných textů, ale i o texty v e-mailových zprávách, diskuzích, fórech atd.
Když nebyly počítače a psalo se převážně "ručně", nebo na psacím stroji. Nešlo dělat většinu "hrůz". Hodně nešvarů přišlo rozšířením počítačů a autoři textů, pravděpodobně ohromeni možnostmi chtějí využít vše, co je k dispozici.

Tučná kurziva
Žiji v dojmu, že tučné písmo má text jaksi zdůraznit a kurziva jakoby odlehčit. Potom ale vůbec nechápu, když někdo udělá tučnou kurzivu. To se z mého pohledu děsně "mlátí", odlehčené-zdůrazněné má tedy vlastně stejný význam, jako normální text, pouze s tím rozdílem od normálního textu, že to blbě vypadá. Dokonce prohlašuji, že tučná kurziva je porno a tam, kde se vyskytuje by ještě mělo být upozornění: „Není vhodné pro nezletilé osoby!"

Modrý  či podtržený text "neodkaz"
Čtenáři jsou zvyklí, že když je někde v černém (či jiná barva) najednou něco modře, mají tendenci na to klikat, protože jsou zvyklí, že modré bývají odkazy.
A zrovna tak to je s podtrženým textem. Pokud má ještě navíc podtržený text jinou barvu (nebo přímo tohle - najel/a jste na to myší?) než okolní, je "mateč" dokonalá.

Jednolitá kláda
Psaní bez odstavců, které text člení a zpřehledňují je hrůza. Nedá se to vůbec číst. Mnohokrát jsem se v diskuzích a fórech setkal i s tím, že napsaný členěný text byl vložen bez zachování odstavců a vznikl nepřehledný blok, což je škoda.

Pište česky
Nemám na mysli gramatickou správnost. Ta by měla být jaksi samozřejmostí (i když sám také nejsem excelentní češtinář), nýbrž používání neznámých zkratek, nebo používání zkratek zavedených, ale pro něco jiného. Představte si, že by někdo napsal větu: "Jeli jsme PV do Prahy na výstavu ČEZ a líbil se nám průtokový ohřívač". Tím PV by měl autor na mysli parní vlak a zkratkou ČEZ "čínské energetické zázraky".
Sám sice také s oblibou používám pár "neznámých" zkratek, ale to je spíše z legrace, či v osobní komunikaci například přes ICQ. Ty však vzápětí vysvětluji - NZ RSS (není zač rádo se stalo) a JTM (jen tak mimochodem - parodie na BTW).
Rovněž "prznění jazyka" v rámci nějaké módnosti možná ocení pár vrstevníků pisatele, ale převážná většina lidí ne. Dokonce se jim to nelíbí. Mám na mysli psaní ve stylu: "čaw posli mi pls ten new hdd..."

A ještě dvě "drobnosti" se kterými se také často setkávám
- nedělat entery když nechceme nový odstavec
- za interpunkčními znaménky dělat mezery, před nimi ne

 

Děkuji za pozornost

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Autor: Ladislav Kratochvíl

Kráťa ohluchl ve svých 40 letech v roce 2003. Kromě psaní se věnuje vlastnímu webu (www.kochlear.cz), počítačovému poradenství a problematice ztráty sluchu ve středním věku a později. Zabývá se nejen touto tematikou a souvisejícími přednáškami, ale také možnostmi přepisu mluveného slova do textu v reálném čase.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Autor: Ztlumeno | úterý 22.11.2016 8:16 | karma článku: 19,80 | přečteno: 561x