Nevysvětluj, ukazuj

Komunikace pomocí obrázků je jedním z možných komunikačních prostředků lidí se sluchovým postižením. V rámci 3. ročníku festivalu Týden komunikace osob se sluchovým postižením se uskutečnil workshop s názvem „Nevysvětluj, ukazuj“, zaměřený na komunikaci pomocí obrázků. Workshop se konal 23.9 2014 v prostorách Era svět na Jungmannově nám. v Praze 1, jeho spoluorganizátorem byla nezisková organizace ORBI PONTES, lektorem byl pan Michal Andera ze společnosti Clarity-lab, která se zaměřuje na vzdělávání v komunikativních dovednostech.

Vizuální komunikaci zvládne každý

Komunikovat pomocí obrázků je přirozené, tuto činnost zvládne každý. Příkladem jsou nám malé děti, které většinou moc kreslit neumí. Michal Andera ze společnosti Clarity-lab k tomu dodává „ mnoho dospělých lidí se vyhýbá tomuto komunikačnímu prostředku, protože se stydí za své malířské umění. Děti používají obrázky jako prostředek komunikace a vůbec je nenapadne otázka, zda umí kreslit nebo ne, snad každé dítě s i myslí, že je druhým Picassem.“ A dále vysvětluje „vizuální komunikace je snadná, člověk nemusí být zdatným malířem. Pro použití vizuální komunikace stačí umět nakreslit pět jednoduchých tvarů, ze kterých jsou složeny všechny obrázky. Mezi tyto tvary patří čtverec, trojúhelník, kruh, pěticípá hvězda a flek.“ Svůj výklad doplnil příklady.

Obrázky pro usnadnění komunikace

Vizuální komunikace usnadňuje porozumění, odpadá dlouhé vysvětlování, které je mnohdy nudné a při němž může často dojít k nesprávnému pochopení. Některé firmy se řídí heslem „Když to nedokážeš nakreslit, neříkej to“. Vizuální komunikace je stručná a názorná, vylučuje možnost nesprávného porozumění. Vizuální komunikace je využívána i v běžném životě, např. jedním z vizuálních komunikačních prostředků jsou mapy.

Vizuální komunikace je také jedním z významných komunikačních prostředků pro lidi se sluchovým postižením. Pomocí vizuální komunikace lze vyjádřit všechno, např. emoce se dají vyjádřit pomocí obrázku panáčka, který je v určité situaci. Vizuální komunikace je pro svoji jednoduchost a názornost srozumitelná.

Co jsem si odnesla z workshopu

Zjistíte zde: http://www.budupomahat.cz/clanky/nevysvetluj-ukazuj 

Autorka: Evžena Janovská

Autor: Ztlumeno | pátek 3.10.2014 8:52 | karma článku: 9,04 | přečteno: 345x