Není neslyšící jako neslyšící

Tak máme v nemocnicích tablety pro neslyšící s aplikací online tlumočení do znakového jazyka. Znamená to, že nemocnice jsou pro neslyšící bezbariérové? NE, pomohou jen malé skupině z neslyšících….

Myslím si, že jen znakový jazyk v tabletu je diskriminační pro ostatní sluchově postižené, kterých je vice. Přesné statistiky neexistují, odhaduje se, že v ČR žije cca půl milionu lidí se sluchovým postižením. Z tohoto počtu využívá znakový jazyk cca 10 tis. osob.

Dodávám, že ve společnosti žije hodně ohluchlých lidí, kteří se nijak neprojevují. Necítí potřebu se sdružovat jako znakující neslyšící. Takže se o nich moc neví. Do činnosti organizací se příliš nezapojují, odrazuje, že neznají znakový jazyk Tak zůstávají doma a nevyvíjí aktivitu, aby byl i pro ně v tabletu instalován přepis. Většinou jsou logicky málo informování o novinkách, které jim mohou pomoci. Např. že mohou pomocí tabletu s aplikací přepisu zlepšit a zrychlit komunikaci ve slyšící společnosti a i v nemocnici.
Škoda, že není na tabletech dodávaných do nemocnic instalována již zmíněná aplikace pro online přepis. Využitelnost tabletů by se velmi zvýšila a lidé by měli na možnost výběru. Pak bych souhlasil s tím, že nemocnice je pro neslyšící bezbariérová.

Roy
P.S. Aplikace pro online přepis je ke stažení zdarma.

 

Autor: Ztlumeno | středa 10.9.2014 21:24 | karma článku: 11,74 | přečteno: 563x