Kompenzační pomůcka bezdrátová sluchátka s mikrofonem

Protože neslyším a komunikují česky, používám mnohokrát denně diktování do tabletu s převodem na text, zejména strojové rozpoznání mluvy.To ale musí být často mluvčí blízko mikrofonu tabletu, podle okolností

(např. hluk a hlasy v okolí, hlasitost mluvy) 1- 20 cm. Na metr to bere tak leda v tiché kanceláři.

Mnohokrát jsem vyzkoušel různé mikrofony, jenže ty byly na kabelu, který není praktický a navíc je omezen délkou. „Kdyby byl mikrofon bezdrátový, dalo by se to použít třeba i tak, že by měl někde na přednášce vyučující bezdrátový klopový mikrofon a student s postižením sluchu spuštěný automat s přepisem,“ napadlo mě při testování „drátového“ s kamarádem, co špatně slyší a studuje.

To bylo v březnu 2019 a nikdy bych nevěřil, že mi při dnešní technice bude trvat rok, než vhodný mikrofon seženu. Velké bezdrátové mikrofony, co mají zpěváci, jsem zavrhl hned. Jednak jsou velké a nešly by přidělat na klopu, druhak jsou drahé a třeťak k nim musí být vysílač. „Bezva by byla bezdrátová bluetoth sluchátka s mikrofonem, co je lidé mají k mobilu.“

Nejdříve jsem to „vzal za špatný konec“. Přišel jsem do prodejny a prodavači sdělil:
„Dobrý den, já nic neslyším, jsem úplně hluchý a potřebuji bezdrátová sluchátka.“
Prodavač si asi myslel, že si z něj dělám legraci (hluchý chce sluchátka), nebo že to je nějaká „skrytá kamera“ a vůbec se se mnou nebavil. Otočil se a dělal si něco na notebooku.

Při mnoha dalších testováních různých sluchátek v různých prodejnách (v obchodech nemají moc času na zkoušení, tak se vždy zkusily jedny, nejvýše dvoje a už mi řekli, že „nemají“) se vyskytl problém v tom, že se mikrofon sluchátek aktivoval pouze při telefonickém hovoru, což je pro mě nepoužitelné.

Až na akci v rámci dne sluchu 3. 3. 2020, kterou uspořádal T-Mobile ve své prodejně v Jugoslávské 675/3, v Praze, kde od 10 do 14 hodin představovala své služby sociální firma Transkript online a na které jsem celou dobu byl, na mě měl prodavač (pan Aleš) průběžně čas a objevili jsme sluchátko (je jen jedno – mono) s mikrofonem Jabra.

Mikrofon nefungoval všude, napříč aplikacemi, jako ten drátový, ale fungoval na vyvolání hlasového asistenta Google („Hey Google!“) a v aplikaci od Google „Okamžitý přepis“ (bez vyvolávání asistenta, jen se musí nastavit mikrofon) a na to jej potřebuji.

Vyzkoušeli jsme dva modely. První za asi 600 Kč a ten měl dosah zhruba 5 metrů (možná i víc ale bez překážek). Ono by to možná i stačilo. Nicméně ještě jsme zkusili „Jabra Talk 30“ za 1 500 Kč a to mělo dosah 5 metrů ke dveřím prodejny a ještě mi to psalo, když jsem byl na ulici snad 2 metry od prodejny.

Možnosti využití

Přednášky, proslovy atd.

To bylo první, co mě napadlo a je to vlastně hlavní důvod koupě. Jen jsem zrovna toto, neměl ještě možnost vyzkoušet. Pokud to bude fungovat, bude to velká pomoc pro studenty/posluchače/atd. s postižením sluchu. Navíc ne vždy se podaří sehnat simultánní přepis a půjde to využít třeba na veřejných zasedání městského zastupitelstva, na které kvůli neslyšení nemohu chodit.

Diskuze v hlučném prostředí

Když nás sedí třeba 6 u stolu a je okolo rámus (např. v restauraci při sledování sportovního přenosu), musel jsem mluvčímu podat tablet, aby to řekl blízko do mikrofonu. Takto mu podám pouze mikrofon a mohou si ho i předávat a ostatní dál klábosit mezi sebou. Když se do něj mluví třeba z 1 centimetru, potlačí to okolní zvuky.

Mluvítko

Zároveň to využiji jako „talkink stick“, jelikož nejhorší pro automat je střídání hlasů, zejména rychlé mužský a ženský. Ono to je přirozené. Jeden domluví a druhý hned začne, případně začne i dříve (skočí do řeči) a automat se v tu chvíli sekne. Musí se ukončit, pustit znovu. Mé vylepšení, co jsem zavedl u logopedky, protože kecáme, hlasy se střídají a já jí třeba nevidím zrovna na pusu a něco řeknu do její mluvy, nebo obráceně, ona do mého. Vzpomněl jsem si na indiánky:
„…potkáme se s nimi už u severoamerických Indiánů, kteří vlastnili tzv. mluvící hole. Hovořící drží hůl, kdo ji nemá, nesmí mluvit (= omezení skákání do řeči). Pokud se chceme ujmout slova, předá nám hovořící hůl…“
a zavedli jsme to s propiskou, které v tu chvíli říkáme „mluvítko“. Kdo má v ruce mluvítko, mluví a druhý je ticho. Předáním vznikne dostatečná časová mezera, aby se automat „přehodil“ na jiný hlas (ideální je tak 5 vteřin – automat udělá i prázdný řádek).
A když budeme třeba tři u stolu v tichu a o něčem jednat, tak kdo bude mít mikrofon, bude mít slovo a druzí dva budou mlčet.

Určitě se časem najde další využití. Mgr. Šárku Prokopiusovou (prezidentka Svazu neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, z.s.) napadlo telefonování: „Kráťo mohlo by to fungovat u telefonátu? Mikrofon k telefonu co se s ním volá a na druhém mobilu či tabletu to číst?“ Vyzkouším. I když je v aplikaci eScribeDroid od sociální firmy Transkript online telefonování, občas by se to šiklo, když není pracovní doba operátorů. Hlavně však doufám, že budou fungovat ty přednášky. A moc se těším, až budu mít možnost vyzkoušení.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Autor: Ladislav Kratochvíl
Kráťa ohluchl ve svých 40 letech v roce 2003. Kromě psaní se věnuje vlastnímu webu (www.kochlear.cz), počítačovému poradenství a problematice ztráty sluchu ve středním věku a později. Zabývá se nejen touto tematikou a souvisejícími přednáškami, ale také možnostmi přepisu mluveného slova do textu v reálném čase.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
 

 

Autor: Ztlumeno | čtvrtek 12.3.2020 7:59 | karma článku: 10,49 | přečteno: 331x