Fitness náramek jako kompenzační pomůcka

Velmi potřebná kompenzační pomůcka pro osoby s postižením sluchu je vibrační budík. Jenže budík pouze budí a musí se pokaždé nařídit. Na upozornění přes den použitelný není.

V dnešní době se dá takový náramek pořídit do 1 000 Kč. Jen je potřeba zvolit takový, který dostatečně vibruje. Protože nepoužívám žádné fitness funkce, říkám mu "vibrační náramek". Měření počtu kroků a kvality spánku sice na tom mém vypnout nejdou, ale všechny notifikace (SMS, e-mail, atd. ano), takže mi vydrží na jedno nabití 30 dní a déle (už vydržel i 55 dní).
Nadřízených mám několik upozornění každý den, jedno pouze v sobotu a v neděli (11.50 - ve 12 se u nás podává oběd, tak abych uložil a ukončil práci na PC), upozornění, že budou Události na ČT 1, které denně sleduji a ráno budík/upozornění (záleží jestli už jsem vzhůru), že nastává pracovní doba. No a ještě když jedu večer autobusem domů, tak si dávám upozornění podle jízdního řádu/neřádu, abych nepřejel, což se mi už 2x (za 15 let neslyšení) povedlo. To jsem byl úplně v háji. Telefonovat (manželce, taxi) nemohu, zeptat se telefonicky, kdy jede vlak také ne, ve tmě ani nepřečtu autobusové jízdní řády mikropísmem (stejně už zpět nic nejede) a v sobotu ve 22 hod v Rakovníku, 20 km od domova, to je prostě nářez.
Slyšící si pravděpodobně tu potřebnost upozornění přes den ani neuvědomují, takže příklad s těmi Událostmi na ČT 1 v 19.00 hod.
Pokud chce slyšící sledovat Události, slyší, že mluví moderátor/ka počasí a že už to za chvíli bude (nebo že to začalo). Ten, kdo neslyší a navíc je do něčeho zabrán (třeba  do čtení knihy), snadno bez upozornění začátek propásne (stalo se mi mnohokrát).
Jasně, lze použít i hodinky s vibračním budíkem. Avšak ani nevím, jestli na obyčejných hodinkách jde nařídit třeba 5 budíků (upozornění), o které není potřeba se nadále starat, nebo jestli mají budík pouze jeden a ten se musí nařizovat několikrát denně, což není to pravé ořechové.
A protože mé chytrohodinky vibrují docela málo (několik budíků na nich nastavit jde), jsem jako ti vexláci před Tuzexem, co měli na ruce několikery digitálky a ptali se: "Ňáký hodinky tady?" Mám totiž na ruce hodinky i vibrační náramek. Ten sice hodiny zobrazuje, ale na venkovním světle to je nečitelné, navíc to jsou "blechy" a já už nevidím, jako když mi bylo dvacet let.
A pro někoho může být bezva upozornění vibrací, když přijde SMS a má mobil v kabelce ATVŠP. 

 

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Autor: Ladislav Kratochvíl
Kráťa ohluchl ve svých 40 letech v roce 2003. Kromě psaní se věnuje vlastnímu webu (www.kochlear.cz), počítačovému poradenství a problematice ztráty sluchu ve středním věku a později. Zabývá se nejen touto tematikou a souvisejícími přednáškami, ale také možnostmi přepisu mluveného slova do textu v reálném čase.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

 

Autor: Ztlumeno | neděle 30.9.2018 9:50 | karma článku: 10,77 | přečteno: 413x