O bezmoci v nemoci

     Kdy se může člověk cítit více zranitelný, než v době nemoci a v situaci, kdy potřebuje lékaře. Je dobře, že si to uvědomují i lékaři, ale bohužel, někdy i k naší škodě.

          Vždy a všude platit něco navíc se stává národním folklórem a najdou se i lidé, kterým to dělá dobře. Čím větší cena, tím lepší pocit.  V případě, že vím, za co své peníze vydávám a "nákup" má smysl, nevidím v tom problém. Ten nastává tehdy, když po vás chce někdo peníze a odmítá vám sdělit, za co budete platit. Tentokrát mám na mysli platbu za "nadstandard" u lékaře. Jistě nejsem první, kdo se s tímto problémem setkává, a i když v tomto konkrétním případě jde o návštěvu lékaře ryze "ženského", domnívám se, že to může kdekoli a kdykoli potkat pohlaví obě.

     Jelikož jsem od přírody člověk zvídavý a skutečně se mi nechce vyhazovat peníze oknem, snažila jsem se zjistit, co se pod tímto pojmem skrývá. Po počáteční diskusi na téma "všichni za všechno platíme", což jsem ani nezpochybňovala, jsme se dostali k věci samotné. A odpověď mě tak trochu šokovala:"Když si nezaplatíte, vůbec nevolejte, neb vás neobjednáme, po telefonu nic nesdělíme, čas jsou prostě peníze." Vrtalo mi hlavou, jak se k lékaři vůbec dostanu a proto jsem nesměle tuto otázku položila a dostala patřičnou odpověď.  "Když budete mít  náhodou nějaký problém, tak samořejmě přijít můžete, ale budete čekat, čekat až ...."(sama jsem si doplnila - do soudného dne). Takže určitě prý bude lepší když si připlatím. Fajn, pak alespoň nestrávím v čekárně celý den. Ale ouha, takhle to prý nefunguje - když zaplatím, tak mám jen jistotu, že mě ten den vůbec objednají a vezmou na milost a kdy přijdu na řadu, to stejně není jisté.  To je snad ale úplně běžné všude a platit za to nemusím. Z posledních sil jsem vznesla ještě jeden "hloupý" dotaz, zda bych mohla dostat nějaký přehled výkonů, které dostanu bez, a které s tou skvělou výhodou. Bohužel jsem byla opět zklamána. Bylo mi sděleno, že podklady s těmito informacemi pacientky zcizily, tedy pokud vůbec byly nějaké vytištěny, takže mě mohou informovat pouze ústně. Bohužel pokaždé jinak a obávám se, že podle svých potřeb.

     Na závěr mi bylo řečeno a současně máváno před očima papírem od jejich právníka, že mohu změnit lékaře a že stejně budu platit ještě víc a ráda se vrátím. Samozřejmě dobře vím, že doktora si mohu vybrat, naštěstí, ale jen jsem si tak naivně myslela, že má člověk právo na základní informace a slušné zacházení. Tak to zkusím - do nového roku s novým lékařem!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Zoubková | středa 22.12.2010 15:14 | karma článku: 15,47 | přečteno: 1029x
  • Další články autora

Kateřina Zoubková

Klaus a jeho dvorní šašci

24.10.2012 v 10:37 | Karma: 28,50

Kateřina Zoubková

Revoluce s tužkou v ruce!

3.9.2012 v 12:40 | Karma: 20,73

Kateřina Zoubková

Padla kosa na kámen

5.6.2012 v 16:49 | Karma: 30,95