Kdo si dnes dovolí - vítat chlebem se solí?

     V důsledku plánovaných odlišných sazeb DPH u některých potravin, musíme si dobře rozmyslet, čím budeme případné návštěvy vítat. Doufám, že i vláda si je toho plně vědoma a nebude zbytečně plýtvat.

     Předešlé řádky jsou samozřejmě řečeny s nadsázkou, ale bohužel i v praxi silně pocítíme, co jíme, a to především na našich peněženkách. Sjednotit sazbu DPH na 20% je skutečně odvážný krok, vlastně spíše skok. Přitom člověk nemusí být právě ekonom, aby přišel na to, že v případě potřeby peněz ve státní kase je nejjednodušší zvýšit daně. A nejlépe se k tomu hodí právě DPH, protože tu platíme všichni bez rozdílu, takže příjem je zajištěn. Je to vlastně už historická tradice - vládce nemaje peněz, vyhnal biřice vybírat daň od svých poddaných. V současnoti už se nepoužívá donucovacích prostředků a fyzické síly, ale bolet to bude stejně.

     V této situaci mě zaráží jedna věc. Opozice je na můj vkus a zkušenost málo slyšet. Určitě ještě všichni máme v paměti boj proti 30,-- Kč poplatku u lékaře. To zněl v poslanecké sněmovně přímo řev, který skutečně nešel přeslechnout. A už vůbec nehovořím o různých kompenzacích. Jestli tenkrát nebylo před volbami a nešlo spíše o volební hlasy, než o pouhých 30,-- Kč. Současná situace je vlastně pro opozici naprosto vyhovující. Nepopulární krok udělá pravice, tím ztratí do budoucna hlasy, a když vyhraje příští volby levice, tak se dozvíme, že samozřejmě už sazbu DPH snížit nelze. Kasa bude naplněna a opět bude co utrácet. Kroky současné vlády vyhovují prakticky všem politickým subjektům a občan to opět "pouze" zaplatí.

     V souvislosti s touto problematikou je zajímavá ještě další otázka. V sousedních zemích, myslím především ty západním směrem, jsou zachovány 2 sazby DPH a zvýhodněny jsou většinou potraviny. Tamní vlády jsou si vědomy, že jíst se prostě musí. Otázka: "Proč to nejde u nás?", byla včera položena panu ministru Kocourkovi v jednom pořadu ČT. Odpověděl něco v tom smyslu, že pro české občany dělají to nejlepší a že oni nejlépe vědí, co činí. Kdo jsou "oni", nebylo upřesněno. Opět se od nás mohou ve světě něco přiučit.

      Reforma je zajisté potřeba, ale co zkusit třeba kompromis - sjednotit DPH na 15%. Pro samotnou důchodovou reformu by to bylo do budoucna určitě dostačující. Jelikož by lidé nevydali tolik peněz, nemusely by se vyplácet žádné kompenzace a nebylo by potřeba takového zvýšení DPH. Stejně všechny vybrané peníze navíc na důchody nepůjdou a do budoucna se obávám, že opět skončí jinde než v rukou důchodců.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Zoubková | pátek 4.3.2011 12:50 | karma článku: 13,18 | přečteno: 848x
  • Další články autora

Kateřina Zoubková

Klaus a jeho dvorní šašci

24.10.2012 v 10:37 | Karma: 28,50

Kateřina Zoubková

Revoluce s tužkou v ruce!

3.9.2012 v 12:40 | Karma: 20,73

Kateřina Zoubková

Padla kosa na kámen

5.6.2012 v 16:49 | Karma: 30,95