Zvolení Bretta Kavanaugha do Nejvyššího soudu USA je dobrou zprávou

Byla to velká hanba a ostuda demokratů, kteří proti konzervativnímu kandidátovi do Nejvyššího soudu vytáhli neskutečnou špínu a snažili se za každou cenu jeho zvolení zabránit. Je dobře, že se jim to nepovedlo.

Je to rovněž velké vítězství amerického prezidenta Donalda Trumpa, který Bretta Kavanaugha do Nejvyššího soudu USA navrhl. Senátoři jej zvolili sice těsnou, ale přesto většinou, nový soudce již složil přísahu. V této nejvyšší justiční instituci tak budou mít nyní konzervativci převahu a je tedy například možné, že budou zpřísněny podmínky pro potraty.

Já osobně to považuji za vítězství zdravého rozumu a důkaz toho, že Amerika ještě není ztracena. Ovšem obstrukce demokratů byly neskutečné, ostudné a skandální. Vytahovat na někoho údajné osahávání dívek, když dotyčnému bylo 17 let nebo obvinění, že se zúčastnil divokých studentských večírků na kolejích atd. je chucpe. Chápu, že se konzervativní kandidát někomu nemusí líbit, ale je třeba respektovat, že v americkém Senátu, který volí soudce Nejvyššího soudu, mají převahu republikáni a ti mají plné právo zvolit takového člověka, který jim vyhovuje. To, že nebudou chtít na tuto pozici levicového liberála, je přece jasné. Tak je třeba se s tím smířit.

Jakýkoliv nátlak na senátory, který by je nutil hlasovat proti jejich svědomí, je nedemokratický a protiústavní. Není přece možné, aby v takových situacích rozhodovaly pouliční výtržnosti místo demokratického hlasování.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/americky-senat-zvolil-kavanaugha-za-soudce-nejvyssiho-soudu-i-pres-nekolik-obvineni-ze-sexualniho-nasili-57459

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 8.10.2018 18:23 | karma článku: 30,39 | přečteno: 820x