Ztracené věci mohou mít i nevyčíslitelnou hodnotu

Více než dvě stě různých věcí zapomenutých v autobusech a trolejbusech českobudějovického Dopravního podniku odevzdali poctiví řidiči. Nejčastěji lidé ztráceli mobily, klíče apeněženky.

Pozitivních zpráv není nikdy dost, a proto je dobré si připomínat, že dobrý člověk ještě žije, jak zní název románu francouzského spisovatele Romaina Rollanda. Řidiči českobudějovického Dopravního podniku odevzdali loni 207 nalezených věcí. Cestující v městské dopravě jihočeské metropole byli v minulém roce více zapomnětliví než předloni. Svědčí o tom fakt, že ztracených a nalezených věcí přibylo 73, což je nárůst o více než 50%.

Elektrobusy v Českých Budějovicích

Dokazuje to ale i poctivost řidičů, kterou je třeba ocenit. A někteří z nich dělají i více než musí. V případě, že najdou ve svém voze nějakou ztracenou věc, je jejich povinností ji odevzdat v centrále městského dopravce. Avšak řidička autobusu Pavlína Hulíková před časem aktivně rozjela pátrací akci na facebooku, kde napsala, že našla ve svém autobuse tablet a majitel si pro něj do 15 hodin může přijít za ní do autobusu a později pak do sídla Dopravního podniku. Kauza měla šťastný konec a takové jednání si zaslouží velké uznání.

Kromě zmíněných předmětů cestující také často zapomínali vaky na tělocvik a hodinky. Asi nejkurióznějšími nálezy byly francouzské berle, které ve vozech zůstaly ve dvou případech.

Je dobré si také uvědomit, že některé nalezené věci nemají jenom hodnotu finanční, ale pro dotyčného člověka větší, nevyčíslitelnou. Například mobilech nebo tabletech bývají i fotografie, které majitelům připomínají významnou událost, vzpomínku na někoho blízkého apod.

Ztráty a nálezy z vozů MHD jsou přímo v sídle Dopravního podniku města Českých Budějovic v Novohradské 40, kam je odevzdávají nejen řidiči, ale mohou je přinášet i cestující. Jejich seznam je pravidelně aktualizován na stránkách dopravního podniku na adrese:

https://www.dpmcb.cz/cestovani-mhd/ztraty-a-nalezy.html

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 23.1.2020 11:15 | karma článku: 14,30 | přečteno: 546x