Zeman není Masaryk a policejní šikanu nezastaví

Zcela hloupé je policejní vyšetřování majitelů penzionu Modřín ve Velké Úpě v Krkonoších, za to, že prý v srpnu odmítli ve svém podniku zajistit pohoštění pro prezidenta Zemana a jeho doprovod a ještě si dovolili říct, že příznivci pravice u nich mají dvacetiprocentní slevu. Miloš Zeman by měl okamžitě tuto nehoráznou šikanu slušných živnostníků zarazit. Vzorem mu může být prezident Masaryk, jenž udílel milosti i těm, kteří ho napadali.

Jedním z úhlavních názorových protivníků Tomáše Garrigueho Masaryka byl katolický spisovatel Jaroslav Durych. Ten jednou třeba sundal z nápisu Masarykova nemocnice první písmeno M a odmítal jej vrátit. V dobách I. republiky to tehdejší hlavě státu nandával, jak mohl a jeho útoky vůči ní byly často pořádně ostré. Proto si také několikrát vysloužil trestní stíhání za hanobení prezidenta republiky. Prezident Masaryk ovšem prokázal opakovaně velkorysost a Durycha za invektivy vůči své osobě amnestoval. Zachoval se jako skutečná osobnost, která je v případě takových malicherností nad věcí.

Masarykovi se také dá leccos vytknout, ale už jenom kvůli dvěma kauzám má můj obdiv. Tou první byl spor o tzv. rukopisy, kdy jasně řekl, že není možné posilovat národní sebevědomí Čechů pomocí literárních padělků. Tou druhou pak byla tzv. hilsneriáda, kdy bránil Židy proti většině zfanatizovaných čecháčků, kteří šířili nesmysly, že Židé se dopouštějí rituálních vražd, protože ke svým obřadům prý potřebují krev křesťanských panen. To je samozřejmě lež a jedna z nejhnusnějších pověr v dějinách lidstva.       

V případě penzionu Modřín již policie vyslýchala jeho spolumajitelku Agnieszku Pallovou, která má kvůli oné dvacetiprocentní slevě potíže kvůli podezření z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Je to strašná hloupost a prezident Masaryk by neváhal takové absurdní šikanování okamžitě zastavit. Mám však obavy, že Miloš Zeman, který se chová jako velmi mstivý a nenávistný člověk, takového velkorysého gesta není schopen.

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 19.12.2013 11:46 | karma článku: 30,19 | přečteno: 1111x