Zelenskyj korupci řeší, Putin toleruje

Na Ukrajině začaly padat hlavy kvůli korupci. V Rusku se však mafiáni nemají čeho bát, protože je Kreml kryje. Obě země nejsou dokonalé, ale nejzkorumpovanější zemí v Evropě je Rusko.

Dokládá to světový korupční žebříček Transparency International za rok 2022. Podle něj se Ukrajina nachází na 116. místě. Rusko se pak umístilo na 137. místě ze 180 hodnocených zemí a v Evropě tak obsadilo poslední příčku.

To, že Ukrajina má problémy s korupcí, nikdo rozumný nepopírá. To je jasné, že v tomto ohledu na tom tato země není dobře a to platilo už dávno předtím, než se stal prezidentem Volodymyr Zelenskyj. Ten však začal masivní úplatkářství na Ukrajině řešit, a tak ve státní správě a to i na vysokých postech začaly čistky a zatýkání. To je důkazem toho, že Kyjev se snaží korupci potírat, což potvrzuje i článek na iDNES.cz.

V masivně úplatkářském Rusku takové snahy vidět nejsou. Opozičník Alexej Navalnyj přinesl nezvratné důkazy o tom, že vysocí ruští představitelé jako exprezident Dmitrij Medveděv nebo bývalý šéf ruských železnic Vladimír Jakunin, mimo jiné kamarád Miloše Zemana, a mnozí další putinovští prominenti vlastní miliardové majetky, na které jim prokazatelně nestačily oficiální příjmy. Kde vzali peníze? Z úplatků, vydírání, apod., kde jinde.

Mimochodem Rusko halasně vytrubovalo, že do mistrovství světa ve fotbale v roce 2018 postaví vysokorychlostní železniční trať Moskva – Kazaň. To se jaksi nestalo. Kde skončili finance na ni určené, asi nejlépe ví pan Jakunin. Je také veřejným tajemstvím, že třetina rozpočtu Roskosmosu je rozkradena a končí na kontech spřízněných duší. Jistě i proto je ruský kosmický program v takovém rozkladu, v jakém je.

Nic se však putinovské skvadře nestalo. Bodejť, pokud patříte mezi Putinovy vyvolené, nemusíte se v Rusku ničeho bát. Takoví tam mohou beztrestně i vraždit a to i děti. Pravda, i v Rusku občas někoho obviní z korupce, aby se neřeklo. To se však týká těch, kteří ztratí přízeň Kremlu. Pak přijdou soudy nebo také pády z oken, protože ty bývají rychlejší a účinější.

Ruský podnikatel Vitalij Ginzburg, který nyní žije v Česku, se potkal s tím, že dal výhodnou nabídku ruské bance VTB na jednu zakázku. Jistí lidé z vedení banky mu však řekli, „Vitaliji, to je super, ale musíš tu zakázku navýšit. Takhle je to moc levné.“ Navýšení mělo být samozřejmě kvůli úplatkům.

Známá je také kauza právníka Sergeje Magnitského, který obvinil významné ruské papaláše z miliardových machinací a daňových úniků. Podal na ně trestní oznámení, aby nakonec sám byl obviněn z daňových přečinů. Skončil ve vězení, kde jej násilničtí dozorci umučili k smrti.

Fakta tedy dokazují, že Rusko je na tom co se týče korupce a zločineckých praktik hůře než Ukrajina. Jedná se mafiánský stát řízený kmotrem Putinem a jeho gangem.

? Zelenskyj čistí zkorumpovanou státní správu, funkcionáři nesmí ze země - iDNES.cz

Index vnímání korupce 2022: Prozkoumejte... - Transparency.org

Autor: Jan Ziegler | pátek 17.2.2023 13:34 | karma článku: 21,29 | přečteno: 446x