Zbabělá poníženost z nás dělá čínskou kolonii

Čtyři nejvyšší ústavní představitelé napsali velmi servilní dopis, ve kterém se distancovali od přijetí Dalajlámy ministrem kultury Danielem Hermanem a souhlasí prý s politikou jedné Číny. Důsledkem je čínská arogance.

Jestliže si prezident, předseda vlády a předsedové obou parlamentních komor mysleli, že jim Číňané za to poděkují, tak se hodně pletli. Ti to pochopili jako naší slabost a příležitost k nevybíravému nátlaku na Českou republiku. Sympatičtější bylo jednání europoslance Tomáše Zdechovského, který ministra Hermana hájil při setkání s čínskými diplomaty v Bruselu. „Řekl jsem jim, že on má ve své působnosti náboženství a přijal Dalajlámu jako duchovního představitele. Také jsem jim vysvětloval, že jsme demokratická země, a u nás nelze lidem nařizovat, s kým se mají či nemají scházet,“ uvedl Zdechovský.

Vpadá to tak, že důsledkem přehnaného strachu z Pekingu je také tlak Číňanů na to, aby dostali přidělenou dostavbu jaderné elektrárny Dukovany bez výběrového řízení. Česká republika totiž vyzvala šest zemí, aby podali své nabídky na tuto investici za desítky miliard korun. „To nesmíme udělat, zájemci musí přeložit své návrhy a my si vybereme ten nejlepší,“ řekl Zdechovský. Jistě, není důvod tuto zakázku za desítky miliard korun přidělovat konkrétnímu zájemci. Už z důvodu její ceny a také kvůli tomu, že nový reaktor bude vyrábět elektřinu desítky let.

Navíc náš vývoz do Číny činí v současné době asi 2% českého exportu. Údajně dojednané investice z Říše středu se také jaksi nedostavují a z oněch slibovaných sto miliard korun jsou nyní pouhé miliardy dvě. Nehledě na to, že aktivity nejlidnatější země světa mohou být velmi problematické. Své o tom vědí Poláci, protože z jejich země musela odejít čínská společnost, která neuměla postavit kvalitní dálnici.

Na onu poníženou repliku ústavních činitelů odpověděli Číňané po svém. Prý ji berou na vědomí, ale očekávají, že budou po slovech následovat skutky. Nevím, co si o tom mám myslet? Třeba, že shromáždění příznivců Dalajlámy mají být rozháněny policejními těžkooděnci s vodními děly nebo za vyvěšení tibetské vlajky se bude chodit do pracovních lágrů? To bych opravdu nechtěl, já chci žít jako občan svobodné České republiky a nikoliv čínské kolonie. 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 27.10.2016 17:47 | karma článku: 26,48 | přečteno: 531x