Vyvrácené lži o Donbasu a Majdanu, viníkem nepokojů byla a je Moskva

Tak prý Ukrajina si může za válku sama. Je to nesmysl, který přesvědčivě vyvrátil v několika článcích na webu deník.cz Jaroslav Krupka. Žádná genocida Rusů se na východě Ukrajiny nekonala.

Lži o tom, kolik prý bylo zavražděno obyvatel v Donbasu a Luhansku, spolehlivě poslal do říše pohádek redaktor Krupka - nedávno také v tištěném vydání Deníků Bohemia v článku Dezinformace omílají lež, že Ukrajina si za invazi může sama. Takové Fake News šířil mi jiné i na svém facebookovém profilu místopředseda marginální strany Trikolora, které voliči dali v minulých volbách do Poslanecké neskutečných 2,76% hlasů, Petr Štěpánek. Ten blábolil cosi o 14 tisících zavražděných civilistech na Donbase od roku 2014.

Údaje zveřejněné OSN jej však usvědčují ze lži. Tak především se v oblasti ze strany Ukrajinců nekonala a nekoná žádná genocida ruskojazyčného obyvatelstva. Mezinárodní vyšetřování nic takového neprokázalo. Ano, je pravdou, že na východě Ukrajiny zemřelo od roku 2014 na 14 tisíc lidí, z toho většinu však tvořili vojáci ukrajinské armády a příslušníci separatistických bojůvek padlých při vzájemných střetech. Civilisté z tohoto počtu tvoří asi čtvrtinu a mnozí z nich zahynuli v minových polích, které oddělují obě znesvářené strany. Mezi tyto mrtvé jsou ovšem také započítány i oběti ruskými silami sestřeleného malajského dopravního letadla, kterých bylo 298 nebo raketového útoku separatistů v lednu 2015 na Mariupol, při němž bylo zabito na třicet lidí. Není tedy pravdou, že se jednalo pouze o lidi zabité ukrajinskou armádou.

Navíc konflikt na Donbase byl v roce 2014 vyvolán přímou agresí z Ruska, jehož vojáci zde svrhli legitimně zvolená místní zastupitelstva a nastolili proruský režim. Do čela samozvaných loutkových republik pak Kreml dosadil přímo své lidi dodané z Ruska, například Igora Girkina. Jednalo se tedy o nezákonný puč prosazený zvenčí a vměšování se do vnitřních záležitostí Ukrajiny. Místní obyvatelstvo sice nebylo úplně spokojeno s vládou v Kyjevě, to je fakt, ale takové radikální řešení si většinově nepřálo.

Co se týče Majdanu, tak ten byl důsledkem brutálního tlaku Kremlu na ukrajinského prezidenta Janukovyče, aby nepodepsal asociační dohodu s Evropskou unii, kterou předtím sám vyjednal. Opět se ze strany válečného zločince a masového vraha Putina jednalo o hrubé vměšování do vnitřních záležitostí suverenní země.

Ukrajinci proti tomu pak masově protestovali na centrálním kyjevském náměstí Majdanu a nelze se jim divit. Tyto demonstrace byly ze začátku poklidné a nenásilné. Teprve poté, co do jejich účastníků začali na rozkaz tehdejší vlády střílet příslušníci speciálních ukrajinských policejních jednotek Berkut, vypukli nepokoje na obou stranách. V jejich důsledku nakonec musel abdikovat prezident Janukovyč. Čili hlavním viníkem majdanských událostí je opět Rusko.

Mimochodem se zajímavou teorií přišel Rus Vitalij Ginzburg, který na Ukrajině několik let žil a tuto zemi dobře zná. Podle něj chtěl Janukovyč zavést na Ukrajině státem řízenou korupci, takovou, jaká existuje v putinovském Rusku, kde státní úředníci, policisté a prokurátoři vybírají od podnikatelů výpalné za ochranu. Vzhledem k nezávislým médiím a odporu obyvatel se mu to nepodařilo. Těžko říci, co je na tom pravdy, ale názorům očitého svědka přikládám větší důvěryhodnost než čtenářům Sputniku. Aeronetu a podobného obskurního odpadu, kteří ani neví, kde se Ukrajina nachází. .

https://www.denik.cz/ze_sveta/ministerstvo-zahranicnich-veci-ruske-federace-ukrajina-valka.html

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 28.11.2022 20:59 | karma článku: 31,34 | přečteno: 1078x