Vyšetřování otravy Bečvy, stále mnoho nejasností

Policie obvinila za masivní intoxikaci Bečvy jednu firmu a jednu fyzickou osobu. Jenomže otazníky zůstávají a nikdo na ně dosud nedal odpověď. Soudní znalec Jiří Klicpera, který napsal znalecký posudek, působí nedůvěryhodně.

Jedna z nejhorších ekologických katastrof v historii České republiky se odehrála loni v září na řece Bečvě u Vsetína a uhynulo při na 40 tun ryb. Policie po devíti měsících obvinila společnost Energoaqua, která spravuje areál bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm a také zde provozuje čistírnu odpadních vod. A právě z kanálu, který vede z areálu do výpusti u Valašského Meziříčí měl uniknout kyanid, jenž zmasakroval ryby v Bečvě délce zhruba 40 kilometrů jejího toku.

Rybáři čistí otrávenou Bečvu

Jenomže jsou zde různá ale. Především společnost Energoaqua používá kyanid jen v malém stopovém množství, které by nedokázalo otrávit takové množství ryb. Za další, otrava, jak upozornil server novinky.cz, začala až tří a půl kilometrů od inkriminované výpusti, a jak je tedy možné, že v tomto úseku se ryby neotrávily, když se do něj údajně dostal smrtící kyanid? Pokud by to tak skutečně bylo, tak by ryby přece musely hynout hned u výpusti, ale k tomu nedošlo. A na tuto nejasnost poukazují i místní rybáři, kteří se podíleli na odstraňování uhynulých ryb a zdejší poměry dobře znají. Tito rybáři proto také pochybují, že za otravu může Energoaqua.

Některé indicie naznačovaly fakt, že by za havárií mohla být valašskomeziříčská chemička Deza, která je součástí holdingu Agrofert. Web denikreferendum.cz upozornil na pět důvodů, kvůli kterým by měl být odvolán z tohoto případu soudní znalec Jiří Klicpera. Ten především porušil zákon o mlčenlivosti, když veřejně před předáním posudku policii vykládal, že viníka zná, a určitě jim nemůže být Deza. To logicky vyznívá dost podezřele. Navíc jeho pokus, kterým měla být dokázána vina rožnovské společnosti, nevyšel. To všechno jsou pádné důvody k tomu, aby byl Klicpera z případu odvolán a převzal jej nový znalec.

Já nevím, kdo zavinil tuto hroznou havárii. Pravdou je, že v této kauze zůstává spousta nejasností, a hodně lidí včetně odborníků i zasvěcených do znalostí Bečvy a jejího okolí je přesvědčeno, že vyšetřování až moc rychle zbavilo podezření ukazující na společnost Deza.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/rybari-k-otrave-becvy-zdroj-havarie-je-nekde-jinde-40359892

https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/otrava-becvy-trestni-stihani-obvineni-policie-firma-fyzicka.A210628_100304_zlin-zpravy_klu#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=krimi&utm_content=main

https://denikreferendum.cz/clanek/32298-pet-duvodu-proc-by-mel-byt-znalec-klicpera-odvolan-z-pripadu-otravene-becvy

 

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 29.6.2021 12:49 | karma článku: 26,45 | přečteno: 610x