Výlet do Vídně se vydařil, doporučuji všem

Prodlouženého prvomájového víkendu jsme využili k návštěvě metropole našich jižních sousedů. Vyjeli jsme z jihu Čech ve čtvrtek a vrátili se v pondělí. Byli jsme nadšeni.

Toto je první blog z naší cesty, tak trochu informační. Brzy budou následovat další. Zajistili jsme si velmi slušné ubytování v apartmánu v klidné vilové čtvrti Hietzing na západním okraji Vídně, do centra města pohodlně dostupného tramvají a metrem. Bylo to jedno z nejlepších ubytování, které jsem na svých cestách měli. Na poznání rakouského hlavního města jsme měli celé tři dny a perfektně jej využili. Vídeň je překrásná.

MHD ve Vídni funguje dobře, jízdenky se dají koupit v trafikách nebo v automatech na stanicích metra. My jsme si pořídili jízdenku na 72 hodin. Systém je v podstatě stejný jako u nás, po nástupu do vozu se jízdenka označí MV strojku. Městskou dopravu zde zajišťují metro (U-Bahn), S-Bahn, tramvaje a autobusy s moderními vozy a funguje dobře. Určitě je lepší cestovat s ní než do centra města zajíždět autem.

Sochy našeho národního světce svatého Jan Nepomuckého jsou po celém světě. Jeden stojí i v Hietzingu nedaleko našeho dočasného ubytování.
Císařovna a česká královna Marie Terezie nemůže v bývalém hlavním městě mocnářství chybět.
Vídeňská radnice, jejíž zmenšená kopie se nachází v Liberci.
Proslulý Burgttheater v němž úspěšně působil i český herec Pavel Landovský.
Vídeňské metro tvoří nyní pět linek    U1 - U6, postavena není dosud linka U5. Je čisté, moderní a rychlé.
Vídeňské tramvaje jsou moderní. Se tradičními starými červenými vozy jsme se už nesetkali.
Jízdenku na MHD s platností na 72 hodin jsme bohatě využili.

Tak to byly první úvodní informace a další vídeňské blogy s fotografiemi zaměřené na jednotlivé navštívené památky a objekty přijdou brzy. Všechny fotografie jsem pořídil osobně. 

Autor: Jan Ziegler | středa 3.5.2023 13:11 | karma článku: 23,37 | přečteno: 720x