Výlet do Kuklova stál za to

České Budějovice se nacházejí uprostřed jižních Čech a mají výhodu, že všude v jejich okolí je krásná příroda. Do Brlohu v Blanském lese se dá autem dojet za zhruba 35 minut.

Součástí Brlohu je i osada Kuklov se zbytky kláštera paulánů a zříceninou královského hradu Kuglvajt a okolní krásnou přírodou. Ideální cíl našeho sobotního odpoledního výletu. Podle webu jihoceskyvenkov.cz sem roku 1495 povolal tehdejší majitel Kuklova Petr IV. z Rožmberka řeholníky řádu sv. Františka z Pauly zvaných též pauláni. Ti tady ovšem dlouho nepobyli, protože klášteru se zřejmě hospodářsky nedařilo, jelikož zanikl už někdy kolem roku 1530 a zbyly po něm jen obvodové zdi nedokončeného gotického jednolodního kostela sv. Ondřeje, který je ze všech stran obklopen domy.

Zbytky chrámu sv. Ondřeje v Kuklově.

Dlouhého trvání neměl ani zdejší královský hrad Kuglvajt. Ten byl založen někdy kolem roku 1357 tehdejším římským císařem a českým králem Karlem IV. Jenomže byl obklopen rožmberskými panstvími a za vzpoury proti králi Václavu IV. jej dobylo a pobořilo vojsko Jindřicha z Rožmberka. Od té doby byl hrad opuštěn a chátral.

Z hradu Kuglvajt toho opravdu moc nezbylo.

Příjemnou procházku po okolní půvabné krajině Blanského lesa s krásnými výhledy nabízí asi osmikilometrová naučná stezka. 

Kuklov se nachází ve výšce 726 metrů nad mořem a tak místy ještě ležely zbytky sněhu.
Křížek typický pro zdejší krajinu.
Místo neštěstí
Na naučné stezce lze vidět i tato umělecká díla.

Všechny fotografie jsem samozřejmě nafotil osobně.

Kuklov – hrad a klášter - Oficiální stránky Jihočeský venkov, z.s. (jihoceskyvenkov.cz)

 

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 7.3.2023 12:34 | karma článku: 20,19 | přečteno: 416x