Vyhoštění ruských diplomatů je na místě, výborně vládo

Současnou vládní sestavu v čele s premiérem Andrejem Babišem moc nemusím, ale tentokrát mně udělala radost. Rázné zúčtování s kauzou ricin a její objasnění je super. BIS odvedla výbornou práci.

Ukázalo, se že kauza ricin byla ve skutečnosti výmyslem a jednalo se o řevnivost několika pracovníků ruské ambasády, kteří jej vypustili do éteru. Vyšetřování Bezpečnostní informační služby prokázalo, že žádný ricinový agent neexistoval, jednalo se o podvrh, který byl z ruské ambasády záměrně doručen naší civilní kontrarozvědce. Dva ruští diplomaté, kteří jsou do tohoto skandálu zapleteni, byli vypovězeni.

„Způsobili tak kromě zbytečného vytížení našich bezpečnostních složek další komplikaci v česko-ruských vztazích a poškození dobrého jména Ruské federace v České republice, upřesnil předseda vlády Andrej Babiš. Nebývá to často, ale jsem rád, že tentokrát s nim mohou souhlasit. Oceňuji rovněž, že pan premiér poděkoval BIS za perfektní výkon při odhalení této ruské provokace, která měla za cíl poškodit naše tajné služby a znevěrohodnit Rusům nepohodlné české politiky. Vyhoštění ruských diplomatů je správné, protože z jejich strany se jednalo o prokazatelně nepřátelský čin vůči České republice.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček prohlásil, že Hrad nebude tuto kazu komentovat. To je jen další důkaz toho, že Miloš Zeman se chová spíše jako poskok Kremlu než hlava suverénního a svrchovaného státu.

Pochvalu si rovněž zaslouží ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který jednal rozhodně a tak jak měl. Je to krok správným směrem, i když, jak také zaznělo v diskusi pod článkem na iDNES.cz, „i kdybychom vyhostili dvacet ruských diplomatů, tak je to pořád málo.“ Je to také pádná odpověď šéfovi KSČM Vojtěchu Filipovi, který by chtěl odvolání ministra Petříčka a směřovat naši zahraniční politiku více na Východ. Ten z tohoto kroku určitě radost nemá, a jeden diskutující na IDNES projevil obavy o jeho zdraví slovy, „aby z toho Vojtěch Filip náhodou nedostal druhý infarkt.“

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/babis-petricek-vyhosteni-dvou-ruskych-diplomatu-z-ceska.A200605_125240_domaci_kop?utm_source=facebook&utm_medium=sharecd&utm_campaign=desktop

 

Autor: Jan Ziegler | pátek 5.6.2020 15:54 | karma článku: 30,91 | přečteno: 903x