Výborně, Američané zabránili teroristickému útoku v Petrohradě

Ruský prezident Vladimír Putin poděkoval svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi za informace CIA, které ruské tajné službě FSB pomohly dopadnout islamisty, kteří chtěli vraždit v druhém největším ruském městě.

Sedm teroristů napojených na islámský stát plánovalo minulou sobotu útoky v chrámu Panny Marie Kazaňské a na dalších místech v Petrohradě. Při nich by s největší pravděpodobností jistě umírali nevinní lidé. Naštěstí informace americké CIA pomohli Rusům tento útok překazit a zločinci jsou již za mřížemi.

Takové spolupráci se skvělým výsledkem lze jen zatleskat. Výtky k Putinovu režimu jsou v drtivé většině případů oprávněně, v Rusku jsou vražděni novináři, pronásledovaná a zavíraná opozice, neexistují nezávislá justice a také ochrana soukromého vlastnictví. Jenomže jsou chvíle, kdy je potřeba pomoci. A mezi ně patří i tato záležitost, protože v Petrohradu mohli umírat nevinní lidé, mezi nimi i odpůrci současného kremelského vládce, a to nelze tolerovat. Vraždy civilistů včetně žen a dětí jsou nepřijatelné a zavrženíhodné v každém případě.

Winston Churchill byl poté, co se v roce 1940 stal britským premiérem, postaven před těžký úkol. Jeho země osamocena válčila s nacistickým Německem, které mělo se Sovětským svazem uzavřeno tzv. smlouvu o neútočení, a Rusové dodávali Němcům obilí, naftu a další potřebné suroviny. Churchill však přesto a okamžitě nabídl Stalinovi spojenectví v boji proti Hitlerovi. Ten to tehdy odmítl a britskou nabídku přijal teprve v červnu 1941 po napadení Sovětského svazu Německem.

Jsou totiž chvíle, kdy je potřeba zahodit osobní animozity. Winston Churchill komunismus nenáviděl a právem. Mezi jeho proslulé výroky patří i tento. „Uznat bolševismus? To by bylo jako legalizovat sodomii!“  Jeden z nejvýznamnějších britských politiků se také v roce 1918 pokusil zorganizovat širokou koalici proti Sovětskému Rusku, aby mu o dvaadvacet let později nabídl spojenectví. On samozřejmě svůj názor na komunisty nikdy nezměnil, ale pochopil, že v té době byli nacisté pro svět větší zlo a tak se neváhal spojit s tím menším rudým.

Terorismus v jakékoliv podobě včetně radikálního islamismu, který skutečně nenávidí ostatní lidi, křesťany, židy a nevěřící a netají se jejich likvidací, musí být zničen i ve spojenectví se státy, jež jsou problematické, protože je horším zlem.    

https://zpravy.idnes.cz/atentat-v-petrohradu-rusko-cia-kreml-dv8-/zahranicni.aspx?c=A171217_175718_zahranicni_ekl

Autor: Jan Ziegler | úterý 19.12.2017 18:14 | karma článku: 24,35 | přečteno: 877x