Vítězové prosí poražené, aby jim postavili silnici

Obyvatelé sibiřské vesnice podle článku na iDNES.cz natočili video, v němž prosí německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby jim zajistila vyasfaltování místní silnice, protože ruské úřady na ně kašlou.

Jedná se o vesnici Verchnyj Karbuš nedaleko Omsku, kterou kdysi založili Němci, a proto tedy ta žádost o pomoc do Berlína. Nasmál jsem se u toho, a jistě nejenom já, docela dost. Výživná je také diskuse pod článkem a nejlepší názor je, že je to zajímavé, když vítězové války prosí poražené, aby jim vyasfaltovali silnici.

Typická ruská chátrající vesnice

Další zajímavé názory diskutujících. Aleš Peroutka napsal: „Takových vesnic je v Rusku nepočítaně, kdy vesnice nemají žádnou silnici do civilizace. Podívejte se na tohle.

https://www.youtube.com/watch?v=M9O1h_PtAo8

Ti lidé jsou šťastní, že mají aspoň takový kočár z vojenské postele. Jedou 30 km do obchodu. Tohle natočili sami Rusové, je mi jich opravdu líto, že světová velmoc... alespoň se tak zdá, nemá sílu se o své lidi starat. Nedivím se že žádají o pomoc. Tohle je pro Rusko faul jako Brno.“

Dále to přesně vystihl Kamil Krbálek: „Mají štěstí, že už k nim aspoň zavedli elektřinu. Do spousty vesnic v Rusku ještě nedorazila, protože je nutné nejdříve vybojovat vítězství na Donbasu a v Sýrii, zavést do výzbroje nové rakety Topol M a tanky Almata a přechytračit USA, EU a Čínu. To musí přeci každý pochopit.“

Oldřich Lacina také výborně: „Ruští občané by si měli uvědomit, že jediný, kdo je zodpovědný za stav jejich životního prostředí, je báťuška Putin a jeho soldateska v Kremlu. Pokud ho budou stále volit nikdy se nic nezmění. Na armádu, na zbrojení, na ukazování svalů všude po světě na to peníze jsou, na všechno ostatní ale už nezbývají.“

Vtipný byl příspěvek, že kdyby obec požádala o umístění jaderných raket dlouhého doletu, tak by asfaltovou silnici měla hned. Další lidi poukazovali na to, že například na Sibiři nikde neviděli vyasfaltovanou silnici, a já dodám z vlastní zkušenosti, že v ruských vesnicích jsou běžné prašné vozovky, které se za dešťů mění v bažiny. A právě na to, si stěžují i vesničané z Verchnego Karbuše. „Jsme staří lidé, sotva chodíme. Když je jaro nebo podzim, nemůžeme v té břečce ani do obchodu,“ sdělila reportérům Natalja Šlippertová, jedna z obyvatelek vesnice, podle níž je prosba k Merkelové správným krokem. „Na Angelu Merkelovou se obracíme ze zoufalství a kvůli bezvýchodnosti situace,“ přidal se Sergej Bajgačev, další obyvatel vsi. Bajgačev upřesnil, že dospělí musejí kvůli blátu často nosit děti na zádech.

A jak to celé dopadne? Tak prý taťka Puťka nechá změnit vesnici v gulag. To je samozřejmě legrace. Ve skutečnosti by na tom ruský vládce mohl vydělat. Jedna z pravděpodobných možností je, že napíše ostrý vytýkací dopis omskému gubernátorovi, jak je tohle možné. Pak asfalt bude a Vladimír Putin u poddaných opět zaboduje, že on je ten dobrý car, jenomže ti bojaři dole jsou zlí, on na ně musí dohlížet, ale nakonec sjedná pořádek. A je také fakt, že v žádné zemi není centrální vláda od toho, aby řešila místní silnice, od toho jsou správy regionů. Jenomže ta omská nic neudělala.

Problém je, že takových vesnic jsou v Rusku snad desítky tisíc, které by rovněž potřebovaly vyasfaltovat silnice, jenomže je nenapadlo napsat do Německa, protože je jaksi nezaložili Němci. Tak snad se povede alespoň ve Verchnem Karbuši ten necelý kilometr silnice vyasfaltovat, i když by to stejně nebylo systematické řešení problémů. Proto mě vždycky baví, když někdo napíše, většinou ten, co tam v životě nebyl, jak se současné Rusko dynamicky rozvíjí. Ano, na tomto příkladu je to obzvlášť vidět. Ve skutečnosti je to rozvojová země s raketami.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-sibir-silnice-nemci-merkelova-prosba.A210610_143002_zahranicni_jhr

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 11.6.2021 13:01 | karma článku: 24,65 | přečteno: 714x