Vánoční výstava v Jihočeském muzeu představuje díla uznávaných mistrů

Vymyslet originální vánoční výstavu, to bývá velký kumšt. Chce to nové myšlenky a neotřelé nápady. Nicméně českobudějovickým muzejním pracovníkům se to opakovaně daří.

A stejně je tomu letos, kdy v rámci expozice, Ten vánoční čas dočkali jsme zas, představují díla 17 tvůrců, kteří toho hodně dokázali a svým významem přesahují jihočeský region. To potvrzuje fakt, že tyto osobnosti obdržely Cenu jihočeského hejtmana nebo titul Nositel tradice lidových řemesel Ministerstva kultury České republiky.

Velešínský betlém Pavla Rouhy

Po příchodu do velké místnosti s vystavenými exponáty, které stvořily šikovné jihočeské ruce, dýchne na návštěvníky pravá vánoční atmosféra. K vidění jsou různé vánoční ozdoby, sváteční pečivo a také kouzelné podmalby na skle od předního tvůrce Jiřího Honisse. Jedná se většinou o obrázky světců nebo třeba Svaté rodiny v Betlémě malované na skle. Toto umění má v jižních Čechách a především na Šumavě, kde se dříve nacházelo hodně skláren, dlouholetou tradici.

Samozřejmě nechybí tradiční betlémy. Mezi nimi zaujme vyřezávaný od od Jaroslava Frencla, ale dominuje Velešínský betlém, jehož autorem je soukromý zemědělec Pavel Rouha. Tento betlém patří k unikátům lidového umění. Na ploše 34 m2 je umístěno na 200 figurek, většinou vyřezaných z lipového dřeva a 17 centimetrů vysokých citlivě zasazených do přírodních materiálů. Tvůrci lidových betlémů jsou pověstní tím, že do nich kromě biblických postav a dějů vkládají i místní zajímavosti. Tak je tomu i v tomto případě. Kromě Rouhových přátel je možno v betlémě vidět i velešínský kostel svatého Václava, voraře na Malši a také koněspřežnou železnici. Jedinou vadou na krase je, že na výstavě jsou k vidění pouze jeho velkoformátové fotografie. Originál by totiž vzhledem k jeho rozsahu bylo těžké umístit do výstavního sálu, a tak za nim zájemci musí do Velešína do domu U Kropáčku.

Tuto výstavu stojí za to navštívit, zastavit se uprostřed předvánočního shonu, rozjímat a zamyslet se nad podstatou Vánoc. Ty by neměly být jenom o konzumu a přejídání se, ale i o radosti nad stvořením života, narozením dítěte a začátku nové krásné éry.

Výstava v hlavní budově Jihočeského Muzea v Dukelské ulici v Českých Budějovicích trvá do 6. ledna. Bližší podrobnosti jsou na www.muzeumcb.cz.

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | středa 9.12.2020 10:56 | karma článku: 10,06 | přečteno: 351x