V českobudějovické MHD přibývá řidiček a řidičů

V mnoha městech České republiky se ruší spoje i linky v MHD kvůli nedostatku řidičů. Ne tak v Českých  Budějovicích, kde šoférů i šoférek za volanty autobusů i trolejbusů naopak přibývá .

Za poslední rok se zdvojnásobil počet řidiček v Dopravním podniku města České Budějovice (DPMČB). Nyní jich se zdejšími autobusy a trolejbusy jezdí devatenáct. Přitom ještě před rokem jich běžně bývalo kolem deseti. Potěšitelná je však zpráva, že řidičů v MHD jihočeské metropole celkově přibývá. Zatímco na konci roku 2017 jich bylo 192, nyní jich je 211. Od začátku roku 2017 přibylo městskému dopravci 74 nových řidičů a nováčci tak převyšují počet těch, kteří v pracovním poměru z nějakých důvodů (například odchody do důchodů) skončili. 

 „Naše kampaň, se kterou jsme začali již v roce 2016, začíná přinášet své ovoce, protože jsme nejen stabilizovali personální situaci, ale hlásí se nám čím dál více žen, což byl i jeden z cílů, který jsme si na počátku cesty nastavili,“ uvedl ředitel DPMČB a místopředseda představenstva Slavoj Dolejš.

Dopravní podnik také dále pokračuje v dosavadní reklamní kampani „Dámy a pánové, vaše město Vás potřebuje!“ s cílem nabízet zájemcům posty řidiček a řidičů. K tomu slouží nástupní bonus 20 000 Kč, navýšení tarifní složky mzdy a nabídka motivačních benefitů pro nové adepty práce za volantem. Průměrný měsíční plat řidičů nyní činí asi 29 000 Kč a podle náměstka českobudějovického primátora Františka Konečného, který má na starosti dopravu, by měl brzy přesáhnout částku třicet tisíc korun měsíčně. 

V některých městech jako například Olomouc, Hradec Králové nebo Jihlava byl nedostatek řidičů důvodem k výraznému omezení rozsahu MHD. Českobudějovický městský dopravce žádné spoje neruší, naopak ještě letos chystá prodloužení stávající midibusové linky 24, která nyní jezdí mezi záchytným parkovištěm v Jírovcově ulici a Náměstím Přemysla Otakara II. „Z náměstí bude dále pokračovat ve dvou větvích ke krajské nemocnici a do Havlíčkovy kolonie. Nasadíme na ni jedenáct nových elektrobusů, které by měly přijít během září,“ upřesnil Dolejš.

 

Autor: Jan Ziegler | středa 25.7.2018 11:08 | karma článku: 13,36 | přečteno: 687x