Útoky na opozici i prasečí hlavy, to je putinovské Rusko

V komunálních volbách před dvěma lety dosáhla opozice v Moskvě relativně slušného úspěchu. Nyní čelí výhrůžkám, zastrašování i brutálním útokům. Policie je však vyšetřuje laxně nebo vůbec.

Jenom v Moskvě došlo za poslední dva roky nejméně k patnácti útokům na opoziční zastupitele. Útočníci jim zničí auta, například je poleptají kyselinou nebo rozbijí skla, před jejich byty dávají prasečí hlavy se zabodnutým nožem atd. Dochází i k brutálním napadením. Ono v Rusku to není nic neobvyklého a netýká se to jen zastupitelů. Známá je také kauza občanského aktivisty, který protestoval proti trase dálnice z Moskvy do Sankt Petěrburgu přes les Chimki. Přepadli ho násilníci, surově zbili a dotyčný skončil jako doživotní mrzák na invalidním vozíku.

Já tady často veřejně odsuzuji podobné české aktivisty, kteří okupují cizí domy nebo pod často nesmyslnými obstrukcemi brání ve výstavbě důležitých dálnic a železnic. Ano, ale proti jejich praktikám protestuji slovně a nikdy by mě nenapadlo vytvářet nějaké bojůvky a jít tyto lidi mlátit. Od toho máme státní moc, aby sjednala pořádek.

I mezi zdejšími blogery jsou opoziční zastupitelé, kteří tady veřejně hlásají své názory. Pokud vím, tak se jim zatím nic hrozného nestalo. A to je dobře. Opozice je důležitou součástí demokracie, protože bez ní to jaksi nejde. Neříkám, že u nás se nemůže stát nic takového, ale proti Rusku je to v každém případě marginální záležitost. V kremelské říši, jak je vidět, ovšem k tomuto poznání ještě mnozí nedospěli. Já bych tedy v takové zemi žít nechtěl. Je proto dost nepochopitelné, že někteří jedinci, i když jsou v menšině, Putinovu říši obdivují. Oni ovšem často blábolí o něčem, co nezažili a o čem nic neví. Chtělo by to, aby se osobně seznámili s tamní realitou.          

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/moskva-nezavisli-zastupitele-zastrasovani-rusko-ruska-politika_1903110904_haf?fbclid=IwAR0HPJLGxsZ3GlqROM4W1QVasXoXG3U-TIM634d9kQehzKsrlUcHGV4MRsw

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 14.3.2019 17:12 | karma článku: 21,32 | přečteno: 461x