Unikátní kříž i průvody zakuklenců ukazuje zajímavá velikonoční výstava

Vymyslet kvalitní velikonoční výstavu je poměrně kumšt. Co ukázat lidem kromě obligátních kraslic a pomlázek? Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích však zvládlo tento úkol na výbornou.

Návštěvníky překvapí panely, které představují pozoruhodné velikonoční zvyky v mnoha zemích světa. Mezi nimi nechybí ukázky proslulých dobrovolných ukřižování na Filipínách nebo průvodů zakuklených mužů ve Španělsku a jižní Francii. Jsou pořádány k oslavě Boha a jeho účastníci bývají kompletně zahalení nikoliv kvůli tomu, aby děsili své okolí, ale z důvodů rozjímání, při kterém nechtějí být okolím rušeni. Velice zajímavý zvyk mají v jednom anglickém městě, kde se o Velikonocích koná tzv. palačinkový běh.  

Sousoší z římovské křížové cesty z 18. století

Výstava je z větší části zaměřena na křesťanské velikonoční tradice a představuje i zajímavá poutní místa jižních Čech, například Římov se svoji známou křížovou cestou nebo Křížovou horou nad Českým Krumlovem, z níž pochází unikátní španělský zázračný kříž. „Ze současné tvorby předvádí výstava velké dílo řezbáře Jiřího Bürgera z Nových Homolí, dva metry dlouhou dřevěnou plastiku nazvanou Procesí,“ upozorňuje garantka výstavy a etnografka Jihočeského muzea Hana Soukupová.

Plastika Procesí

Pro děti jsou připraveny ukázky jarních her: kuličky, koulení vajec po hrábích nebo honění káči. Expozici provázejí i předvádění lidových řemesel, spojených s Velikonoci a jarním časem. Výstava nazvaná Velikonoční putování (Za velikonočním příběhem po jižních Čechách i po světě) se koná v historické budově Jihočeského muzea v Českých Budějovicích do 24. dubna.

Viz. http://www.muzeumcb.cz/

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 8.4.2019 12:30 | karma článku: 8,07 | přečteno: 193x