Ukrajina není dokonalá, ale musíme ji pomáhat

Když v červnu 1941 napadlo hitlerovské Německo Sovětský svaz, začal mu Západ pomáhat. A to, přesto, že Stalinova říše byla brutálním zlem, proti němuž je současná Ukrajina rájem na zemi.

Uvědomme si, že SSSR nebyl zase o moc lepší než nacistická Třetí říše. Tento komunistický stát v čele s masovým vrahem Josifem Vissarionovičem Stalinem byl mimořádně zločinný a odpudivý. V té době už měl na kontě období masového teroru, genocidu rolníků při záměrně vyvolaném hladomoru na začátku třicátých let a více než deset milionů zavražděných vlastních obyvatel. Bylo to něco šíleného a dát se do spolku s touhle bandou rudých zločinců vyžadovalo velkou dávku odvahy a sebezapření.

Přesto to britský premiér Winston Churchill udělal se slovy: „Kdyby Hitler vtrhl do pekla, půjdu a podpořím satana.“ Uvědomil si, že v té době nacistické Německo představovalo větší problém pro Evropu. Velká Británie a USA proto uzavřely se Sověty spojenectví. Dá se říci, že masová pomoc Washingtonu Moskvě spočívající v dodávkách zbraní, munice, surovin, oblečení, bot, potravin, atd., výrazně pomohla SSSR k vítězství ve válce. Špatně vyzbrojený a ještě k tomu hladový a bosý voják Rudé armády by toho opravdu moc nesvedl.

Nikdo rozumný nezastírá, že Ukrajina má k dokonalosti daleko. Není to ideální místo k životu, ale proti tehdejšímu Sovětskému svazu je to ráj na zemi. Zhruba před rokem byla bezdůvodně napadena teroristickým putinovským Ruskem, které je nebezpečnou hrozbou pro Evropu, jakou kdysi byla Hitlerova říše.

Proto je nyní důležité pomáhat Ukrajině v boji proti agresorovi. Posílat ji zbraně a vůbec všechno, co potřebuje k vítězství ve válce. Jiné cesty není. Historie nás už opakovaně poučila, že ustupování zlu se nevyplácí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 16.2.2023 18:12 | karma článku: 23,60 | přečteno: 413x