Trpišovský zůstává ve Slávii a to je dobře

Červenobílá srdce zaplesala. Tvůrce slávistického zázraku trenér Jindřich Trpišovský odmítl údajně neodmítnutelnou nabídku na koučování ruského týmu Lokomotiv Moskva a zůstává dál v Edenu.

Těžko říci, co k takovému rozhodnutí pana Trpišovského vedlo. Možná, jak napsal web Sport.cz, to bylo jen takové licitování před podepsáním nové smlouvy. Podle webu Seznamzpravy.cz činí plat slávistického kouče 900 tisíc korun měsíčně a k tomu má ještě nasmlouvané vysoké měsíční prémie. Čili si, a podotýkám zaslouženě, vydělá solidní peníze, které já mu ze srdce přeji. A tomu, komu se to nelíbí, říkám, musíš se víc snažit.

trenér Jindřich Trpišovský

Ale zpátky k tomu, proč Lokomotiv Moskva dostal košem? Zřejmě jeho nabídka nebyla zase tak lukrativní, aby trenéra červenobílých zaujala. Ano, je pravdou, že ruské kluby mají více peněz než ty české a ruská liga je ve srovnání s naší kvalitnější. Ale možná má Jindřich Trpišovský jiné představy o své budoucnosti a zrovna Rusko do nich nezapadá.

Slabinou vedení ruských klubů je touha po okamžitém úspěchu a nedostatek trpělivosti. Vybudování kvalitního týmu je běh na dlouho trať, současné vedení Slavie to chápe, a kouč má možnost koncepčně pracovat na české poměry s výbornými hráči, se kterými již dokázal uspět i v konfrontaci s nejlepšími evropskými týmy.

Připadá mě to také, že Rusové, a nejen oni, ale i Ukrajinci nebo Kazachstánci utrácejí peníze neefektivně a výsledky neodpovídají vynaloženým nákladům. Vezmeme si současný ročník evropských soutěží. V Lize mistrů a Evropské lize hráli čtyři týmy z ruské ligy a jejich působení se nedá nazvat jinak než fiaskem. Všechny skončily v základních skupinách a do další fáze nepostoupil nikdo z nich. Právě Lokomotiv Moskva skončil ve skupině Ligy mistrů poslední za Juventusem Turín, Altleticem Madrid a Bayerem Leverkusen s pouhým jedním vítězstvím. Podle mého názoru měl slabší soupeře než měla ve stejné soutěži Slavia Praha. Ale faktem je, že Lokomotiv nepatří mezi top ruské týmy. Smutným překvapením však pro měl bylo poslední místo kvalitního Sankt Petěrburg ve skupině LM s RB Lipsko, Olympique Lyon a Benficou Lisabon. Čekal jsem, že Petrohradští půjdou dál, minimálně ze třetího místa do Evropské ligy, a ne, že dostanou v posledním zápase od Benfiky 3:0 a též skončí ve skupině poslední. Také návštěvnost ruské ligy, která činí podle worldfootbal.net v průměru cca 17 400 diváků na zápas, není vůbec oslnivá. To v daleko menším Nizozemí chodí na tamní první ligu v průměru přes 18 000 diváků na zápas.

V každém případě je dobře, že Jindřich Trpišovský zůstává trénovat Slavii a červenobílý zázrak tak může pokračovat.

https://www.sport.cz/fotbal/ceska-1-liga/clanek/1182622-trpisovsky-a-ruska-masina-ne-oddechla-si-slavia.html#rss

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vse-o-platech-fotbalovou-ligu-tu-kopou-milionari-i-kluci-i-za-10-tisic-mesicne-83773?dop-ab-variant=100&seq-no=3&source=hp&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

https://www.worldfootball.net/attendance/rus-premier-liga-2019-2020/1/

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 20.1.2020 18:31 | karma článku: 14,60 | přečteno: 381x