Tomáš Zdechovský začal razantně řešit problémy okolí Želivky

Seděl jsem nedávno v pražské hospůdce U vodárny s bývalým pražským radním pro životní prostředí Milošem Gregarem, který se mimo jiné zabývá problémy přehrady Švihov. A ten velice ocenil snahu lidoveckého europoslance.

RNDr. Miloš Gregar býval kdysi pražským radním za ODS a nyní se věnuje svému oboru – životnímu prostředí. A také se zajímá problematikou švihovské přehrady, která je hlavní zásobárnou pitné vody pro Prahu. A ten velice ocenil zápal Tomáše Zdechovského ve prospěch obcí v okolí řeky Želivky, na které leží vodní nádrž Švihov. Problém je v tom, že tyto obce jsou sešněrovány množstvím zákazů, které brzdí jejich rozvoj.

Gregar uvedl, že pan europoslanec velmi houževnatě bojuje za dobrou věc a líbilo se mu, že jako první dostal na místo ministra zemědělství Mariána Jurečku. Uznání od odborníka z konkurenční politické strany je vždy cenné a dokazuje, že Tomáš Zdechovský si v tomto případě počíná dobře.

A jeho práce už má konkrétní výsledky. Starostové z obcí v okolí přehrady ve spolupráci s europoslancem Tomášem Zdechovský vytvořili před časem expertní tým, který by měl pomoci tento region oživit. Uvažuje se o tzv. měkké turistice, tedy cyklistice, rybaření nebo pěší turistice. Odborníci dokonce uvádějí, že ani koupání by vodě v přehradě moc neublížilo. Horší než lidé jsou totiž škodlivé chemikálie, které se do vody dostávají z polí.

Je jasné, že možnosti rekreace zde musí být omezeny a třeba motorové čluny na přehradní hladinu nepatří a nikdo rozumný je tam jistě pouštět nebude. Ale proč se bránit výstavbě cyklostezek nebo otevření stávajících silnic pro kola, to nechápu. Stejně tak je tomu s rybolovem a pěší turistikou. Je třeba myslet na to, že v okolí Želivky žijí lidé, kteří potřebují práci. A právě cestovní ruch by mohl přinést místním obyvatelům nová pracovní místa.        

Autor: Jan Ziegler | neděle 15.11.2015 11:40 | karma článku: 17,17 | přečteno: 633x