To byla Babišova vláda, masivní korupce na ŘSD a u Tomana

Tak se nám šéf hnutí ANO kasal, jak ta jeho vláda bude protikorupční. Lhal jako vždy! V těchto dnech se provalily úplatkářská eldoráda a mafiánské praktiky na Ředitelství silnic a dálnic a ministerstvu zemědělství.

V hlavní úloze korupčního představení na ŘSD se představil bývalý provozní ředitel František Sedláček, na jehož konto jde většina problematických zakázek, jak uvedl web Seznamzpravy.cz. Policisté jej viní z toho, že vytvořil systém, ve kterém přihrával zakázky spřízněným firmám.

Sedláček nastoupil do ŘSD v éře generálního ředitele Jana Kroupy v letech 2014 – 2019, kterého do funkce dosadil ministr dopravy Dan Ťok, nestraník za hnutí ANO. Jeho nástupce Karel Havlíček tvrdí, že o těchto zločinných praktikách věděl a spolupracoval s policii, ovšem je tu několik ale, hlavní otázkou pak zůstává, proč tuto korupci tak dlouho toleroval? V každém případě je patrné, že za působení anoistů vznikl v tomto resortu zlatý důl pro spřízněné duše.

Ještě horší situace se vyvinula na ministerstvu zemědělství za neblahého působení šéfa resortu Miroslava Tomana mladšího. Jak uvedl web Ceskenoviny.cz BIS v roce 2021 odhalila na ministerstvu rozsáhlou korupci v IT zakázkách. Nyní ji vyšetřuje policie, obvinila tři lidi, a u exministra Tomana zajistila asi 20 milionů korun. To jistě není náhoda. Toman je synem bývalého komunistického aparátčíka Miroslava Tomana staršího.

Už dříve však tato rodina pustila státu žilou a obrala jej o stamiliony korun. Jednoduše! V době, kdy Miroslav Toman mladší náměstkoval na ministerstvu zemědělství, došlo k převodu státních pozemků na východě Prahy za výhodnou cenu na rodinnou společnost Agrotrade, kde jeho otec Miroslav Toman starší měl osmdesátiprocentní podíl. Už v té době se vědělo, že pozemky leží v místech, kudy povede dálnice – Pražský okruh. Posléze byly tyto pozemky prodány státu zpět za mnoho násobně vyšší cenu. Jednalo se o minimálně o vysoce nemravné jednání!

Miroslav Toman byl v Babišově vládě za ČSSD a je známou skutečností že to byl Zemanův člověk. Ano, Miloš Zeman jej do koaliční vlády ANO -ČSSD s podporou KSČM prosadil. I když u něj jako u někoho, který byl obklopený pochybnými lidmi typu Vratislava Mynáře, to vůbec nepřekvapuje. Máslo na hlavě však mají i tehdejší předseda sociální demokracie Jan Hamáček a šéf ANO a Andrej Babiš, který tenkrát premiéroval. Oba tito pánové totiž podlehli Zemanovi, a souhlasili s bezohledným Tomanem v čele resortu zemědělství.

Zásah na ŘSD: Policie jde po bývalém klíčovém manažerovi - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

BIS v roce 2021 odhalila korupci v IT zakázkách na ministerstvu zemědělství | ČeskéNoviny.cz (ceskenoviny.cz)

Autor: Jan Ziegler | pondělí 22.5.2023 18:46 | karma článku: 23,54 | přečteno: 459x