Tak zítra už snad skončí okupace Kliniky

V právním státě je nutné dodržovat zákony. Pokud nějaká skupina lidí násilím obsadí cizí majetek, tak je trestný čin neoprávněného užívání cizího majetku. Pak musí zakročit policie a to velmi tvrdě.

Jacísi aktivisté nyní okupují, budou bývalého zdravotnického zařízení, které se proto říká Klinika, v Praze na Žižkově. Prý tam chtějí mít kulturní centrum. No nevím, obyvatelé z okolí tvrdí, že tam drogy frčí ve velkém. Možná je to pro někoho ta pravá kultura. Ale důležitější je jedna věc. Právoplatným vlastníkem budovy je Správa železniční dopravní cesty, která v ní chce mít své úředníky. Ústavní soud už také potvrdil, že současné osazenstvo Kliniky v ní nemá co dělat.

Objekt Kliniky

Ovšem okupanti žižkovského objektu odmítají respektovat rozhodnutí nejvyšší justiční instance v České republice, proti kterému není odvolání. Melou cosi o tom, že jejich poslání je užitečnější, než když tam budou kanceláře. To je ovšem nehoráznost. Soudní verdikty jsou povinni všichni dodržovat. Proto doufám, že zítra nastoupí na Kliniku Policie v plné parádě, a když to bude nutné tak včetně těžkooděnců a bombičkami se slzným plynem, aby si kluci a holky trošku poplakali, když budou zlobit.

Stát v takovém případě nesmí kapitulovat, nesmí dát najevo, že soudní rozsudky jsou jenom cárem papíru. A pokud tedy aktivisté chtějí mít kulturní centrum, nikdo jim v tom nebrání. Ale to se dělá jinak. Přijdu za majitelem vytipované budovy a dohodnu se s ním na podmínkách využívání a pronájmu nebo si dům rovnou koupím. Ale násilné obsazování cizího majetku proti souhlasu vlastníka je nepřijatelné.

 

   

Autor: Jan Ziegler | středa 9.1.2019 15:46 | karma článku: 42,32 | přečteno: 2202x