Svobodní Rusové se omlouvají za okupaci Československa

V těchto dnech jsme si připomněli třicáté výročí odchodu sovětských okupačních vojsk z tehdejšího Československa. Jsem rád, že jsem pomohl vydat slušným Rusům toto prohlášení.

Toto stanovisko zveřejnil web Forum24.cz. Pomohl jsem tak dobré věci. Taková výročí, jako je toto, je třeba si připomínat. Sovětská okupace ze srpna 1968 byla odporným zločinem. Zavinila smrt několika set lidí, byla původcem zranění mnoha dalších, způsobila miliardové škody, z nichž některé ekologické stále nejsou odstraněny.

Je ovšem fakt, že mnozí Rusové vpád sovětské armády do Československa odsoudili a odsuzují. Můj strýc byl ještě za socialismu v tehdejším Sovětském svazu a vzpomínal na Rusa, který se jeho výpravě omlouval za osmašedesátý rok. Já jsem byl před několika lety na dovolené v Dominikánské republice a v mém hotelu poznal skupinu sympatických Rusů a jeden z nich mi také řekl, že osmašedesátý rok, to byla velká chyba.

Rovněž písničkář gruzínského původu Bulat Okudžava odsoudil sovětskou agresi a prohlásil, že dokud budou v Československu sovětská okupační vojska, on v něm vystupovat nebude. Svůj slib splnil a vystoupil v Česku poprvé a naposledy až v roce 1995.

A také Rusové žijící v České republice, kteří se s putinovským režimem moc nemusí, se rovněž se rovněž omluvili za třicetiletý pobyt sovětských okupantů v naší zemi a postavili se i proti ruské vládě. „Stejně tak odsuzujeme i dřívější prohlášení ruské vlády, které kritizovalo fakt, že čeští zákonodárci zařadili výročí sovětské okupace 21. srpna mezi významné dny, protože prý narušuje vztahy mezi Českou republikou a Ruskou federací. S tím zásadně nesouhlasíme, a prohlašujeme, že je výsostným právem České republiky stanovit si svátky podle svého uvážení a pokud to jiná země nerespektuje, tak se jedná o vměšování do vnitřních záležitostí, které je v mezinárodních vztazích nepřijatelné.“ píše se v prohlášení.

Je dobře, že jsou Rusové, kteří se umí čestně postavit k neblahým událostem v historii své země. Takových je třeba si vážit. Bohužel jiní okupaci z osmašedesátého roku relativizují a někteří dokonce nezákonný vpád ozbrojenců na cizí území obhajují jako bratrskou internacionální pomoc.

https://www.forum24.cz/prohlaseni-svobodnych-rusu-k-vyroci-ukonceni-sovetske-okupace-cechum-se-omlouvame/

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 28.6.2021 13:32 | karma článku: 20,85 | přečteno: 316x