Stát není zaopatřovací ústav pro neschopné

Vláda zpřísnila podmínky pro vyplácení ročního pětisícového příspěvku pro domácnosti a to je moc dobře. Rozumím tomu, že někteří ekonomové se kvůli tomu pustili do premiéra Petra Fialy za přehnanou velkorysost. 

Nejdříve ohlásil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), že jednorázový protidrahotní roční příspěvek 5000 Kč dostane každá domácnost s příjmem milion korun čistého ročně. Nyní však web seznamzpravy.cz přinesl novou informaci, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) opravil svého vládního kolegu a na tuto dávku dosáhnou domácnosti dosáhnou domácnosti s příjmem do milionu korun hrubého ročně. A to už je daleko lepší.

Ekonom Lukáš Kovanda se již dříve pozastavil nad tím, že podle původního vládního návrhu by tento příspěvek dostaly i domácnosti s čistým měsíčním příjmem 83 tisíc korun a to by vážně byl nehorázný luxus. Já jsem sice příznivcem současné vlády, ale takovéto zbytečné vyhazování peněz z už tak napjatého státního rozpočtu by bylo velmi nezodpovědné. Proto jsem rád, že ministři uznali svoji chybu a původní návrh zkorigovali.

Chápu, že vláda premiéra Fialy to nemá jednoduché, a kdyby měla brát vážně všechny opoziční či odborářské návrhy, tak by došlo k totálnímu zhroucení státních financí. Z rozdáváním veřejných peněz je třeba zacházet odpovědně a podporovat se musí jen ti skutečně potřební. Navíc kdyby se začalo masivně rozhazovat ze státního, vedlo by to také ke zvýšení už tak dost vysoké inflace.

Každý je povinen postarat se především sám o sebe a ne chodit žebrat o peníze, a je jedno jestli ke státu nebo na ulici. Jakékoliv bezpracné příjmy jsou ve své podstatě, nemravné. Hlavně příznivci a členové SPD, kteří tvrdí, jak jsou pravicoví, vykřikují, že se Fialova vláda málo stará o občany. To se opravdu s pravicovostí těžce míjí. My skuteční pravičáci říkáme, že stát není zaopatřovací ústav. A já osobně bych se styděl žádat o jakoukoliv sociální dávku.

Avšak uznávám, že jsou lidé, kteří se do problému dostali bez vlastní viny, třeba nemocní nebo matky samoživitelky. Takové podporujme. Jak kdysi říkal bývalý šéf lidovců Josef Lux, potřebným pomáhejme, ale když přijde mladý zdravý chlap a bude se dožadovat sociálních dávek, tak mu dejme do ruky lopatu, ať jde makat.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-kdo-dosahne-na-5000-korun-za-dite-stanjura-koriguje-jurecku-200400#utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Autor: Jan Ziegler | sobota 30.4.2022 11:52 | karma článku: 42,32 | přečteno: 10048x