Staré České Budějovice na unikátních pohlednicích

Srdečné pozdravy z Budějovic. Město na pohlednicích v letech 1895 – 1939. To je název výstavy Jihočeského muzea. Město na soutoku Vltavy a Malše se představuje na historických obrázcích v mnoha podobách.

Při procházení expozice, na níž jsou vystavené pohlednice starých Českých Budějovic mě napadl slavný český spisovatel Jan Neruda, který je navštívil v roce 1890 a napsal o nich fejeton Budějovice České. V něm mimo jiné oslavně uvedl: „Neznám druhého města v Čechách, které by tak překvapovalo jako Budějovice České; pěkná je starobylá Plzeň, zajímavy jsou pestré Prachatice, zvláštní je průmyslový Liberec, ale Budějovice jsou zcela svými, zcela originálními vzdor vší smíšenině historické a moderní, nemám pro ně zkrátka jiného jména, než že jsou Florencií mezi venkovskými českými městy. Ne pro půvab okolí, ne pro památky všeho umění, ale pro jistou nepopiratelnou líbeznost svou. Války se Budějovic skoro nikdy netýkají a město je rozvinuto jako květ v zátiší.“

Procházka před sochou továrníka  Adalberta Lanny na Sadech.

Náš spisovatelský bard vystihl jihočeskou metropoli dokonale a vystavené pohlednice potvrzují jeho slova. Expozice tvoří 14 tématických bloků členěných podle míst (střed města, předměstí) nebo činností (zábava, politika, kultura, doprava atd.). Z vystavených pohlednic dýchá nostalgie starých časů, kdy po městě jezdily tramvaje, na nádraží stály vlaky s parními lokomotivami, lidé se v létě chodili koupat na slepé rameno Malše, kde v zimě také bruslili. Konaly se nejrůznější národní slavnosti včetně sokolských sletů. Na vystavených snímcích je také vidět, jak dříve vypadlo hlavní českobudějovické náměstí se sochou zdejšího českého národního vůdce Dr, Augusta Zátky, předměstí i okolní vesnice, původně samostatné, později k městu připojené.

České Budějovice - město piva

K nejzajímavějším a sběratelsky nejcennějším patří série litografií z přelomu 19. a 20. století, tedy z období zlatého věku pohlednic nebo netradičně výtvarně řešená přání s koloritem krajské metropole.

Obrázky dřívějších okolních vsí, nyní většinou předměstí.

Návštěvníci se také dozvědí, že předchůdci pohlednic byly korespondenční lístky, které se v Rakousku posílaly od roku 1869. Později se na ně lepily obrázky a tak vznikly pohlednice. Za první českou pohlednici je považována obrázek Sněžky z roku 1873. Boom pohlednic pak nastal na přelomu předminulého a minulého století.

Unikátní výstava v hlavní muzejní budově v Dukelské ulici v Českých Budějovicích trvá do prvního června příštího roku.

Autor: Jan Ziegler | sobota 20.11.2021 14:08 | karma článku: 16,80 | přečteno: 290x